Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  eCoal.pl v3.5  Nie włącza się pompa , strefa 2 podłogówka + czujnik temp radiowy Subskrybuj
2024-10-18 20:12
  willd Posty: 5 Ostrzeżenie: 0
Dzień dobry 

Kocioł ogniwo eko plus m

Mam problem z włączaniem się pomp obiegowych

Podłączyłem czujnik. Temperatury radiowy do strefy 2 i pod wyjście sterownika podłączyłem, pompę z ogrzewania podłogowego. Ustawiłem temperaturę 48 i odpowiednio włącznie pompy w tej samej temp. 

Temperatura przekracza 55 C i nic się nie włącza.
Nie jestem specjalistą i uczę się na błędach. Jak na razie idzie ciężko 

Wcześniej jak nie było czujnika temp i pompka dla podlogowki była ustawiona osobno nie pod sterownik. Po osiągnięciu temp pompa się włączała

Mój zamysł był taki że mam dwie pompy 
1. Jedna która już była i jest na wyjściu pieca 
2. Druga przy podłogowe ( podłączyłem pod nią czujnik i podłączyłem pompę pod sterownik) i się nie włącza
Nawet jak uzyska temp ma piecu lub nawet jak tem w pomieszczeniu zejdzie poniżej zadanej. 
2024-10-18 20:22
  MateoKoc Posty: 476 Ostrzeżenie: 0
Nie udostępniłeś sterownika, a to by pomogło w szukaniu przyczyny twojego problemu.
2024-10-18 20:55
Już chyba udostępnione "Mostowa"
I może ktoś wytłumaczyć ustawienia opcji dla pompy podłogowej?

Lekka zmiana, tz pod strefę 1 podłączyłem dwie pompki, pierwsza na wyjściu z pieca która była a druga przy podłogowe i pracują równolegle. Ale nadal przy uzyskaniu temp nie włącza się pompka.

Ani przy uzyskaniu temp ani przy zejściu temp na czujniku radiowym.
2024-10-18 21:12
Kurcze ktoś by musiał ci to wszystko poustawiać po uprzednim zapoznaniu się z instalacją.
Skoro masz ogrzewanie podłogowe, to strach włączać pompę.
Jeżeli nie masz pojęcia, jak poustawiać kocioł,
 a z ustawień wynika, że tak jest, to możesz niechcący puścić zbyt wysoką temperaturę i uszkodzić podłogę.
Może warto zacząć od początku, czyli przeczytać instrukcję sterownika.
Wiem, że taka nasza natura, że najpierw klikamy, a potem czytamy instrukcję, ale kocioł, to jednak nie jest żelazko czy mikser.
Tu pojedyncza porada nie pomoże skoro nie masz podstawowej wiedzy, jak działa sterownik.

2024-10-18 21:32
Jak wystawiłem post że zaproszę odpłatnie kogoś do ustawienia, pomocy w tym to zero odzewu. 

Tu nie chodzi o to że nie chce czytać instrukcji, lecz są ludzie którzy się na tym znają i mogą przekazać swoją wiedzę. 

Jeśli ktoś chętny, zapraszam ( info ile mnie to będzie kosztowało)
2024-10-18 22:09
  rj1972 Posty: 1099 Ostrzeżenie: 0
willd napisał » 2024-10-18 21:32
Jak wystawiłem post że zaproszę odpłatnie kogoś do ustawienia, pomocy w tym to zero odzewu. 
Tu nie chodzi o to że nie chce czytać instrukcji, lecz są ludzie którzy się na tym znają i mogą przekazać swoją wiedzę. 

Tutaj proponowanie płatnego wsparcia lub oferowanie płatnych usług to trochę niegrzeczne. Forum jest ogólnie dostępne i bezpłatne dla wszystkich. Odpłatnie możesz wezwać serwis.
Podłącz sterownik do netu, udostępnij go publicznie i zgłaszaj problemy lub swoją ciekawość a dostaniesz wszystko za free.
Co z tego że ktoś Ci coś wytłumaczy jak tego sam nie doznasz i nie zrozumiesz. Korzystaj z okna szukaj a 90% informacji już tu jest.

2024-10-18 22:14
willd napisał » 2024-10-18 21:32

Ok.

Jeżeli chodzi o pompę CO, to włączy się po przełączeniu trybu pracy kotła na "Zima".
2024-10-19 10:39
To może zacznę od początku - urządzenie MOSTOWA udostępnione 

Kocioł OGNIOWO EKO PLUS M

- schemat wygląda tak że za piecem pozostała stara pompka która działa a następnie za nią już na piętrze jest druga pompa do podłogówki

- podłączyłem dwie pompki razem żeby się włączały równolegle na obiegu pierwszym 

- STEROWNIK - ustawione na obiegu pierwszym pompka podłogowa 

CO SIĘ DZIEJE OBECNIE I JAKIEJ POMOCY POTRZEBUJE

- ustawienie pieca jest na 48C pompka włącza się programowo przy 50C (nie znam się na tym i jeśli jest to błędne proszę o poradę), ale do układy jest podłączony czujnik temp radiowy i chciałem żeby jeśli ten czujnik odczyt spadek temperatury w pomieszczeniu to ma włączyć pompę na określony czas 25min / 5min postój (ustawienia fabryczne)

pompka nie włącza się.

Jeśli ktoś może doradzić bardzo proszę.

jeśli mam podać więcej informacji też proszę 
2024-10-19 13:59
W zaawansowanych masz opcję "Temperatura załączania pomp".
Ustawiłeś na 47 stopni, a kocioł na 45.
Dodatkowo temperatura z czujnika radiowego przekracza temperaturę zadaną, więc pompa będzie się cyklicznie wyłączała i włączała.
Jak ustawisz "Czas pracy pompy CO" na 0min, to po przekroczeniu temperatury zadanej w pomieszczeniu pompa w ogóle nie będzie się włączała.
Ponad to ustawiłeś "Histereza temp. wewn." na 1,0 °C, więc pompa CO włączy się na stałe dopiero po spadku temperatury w pomieszczeniu o 1 stopnień od zadanej.
W instrukcji sterownika jest to opisane.

Ps.
Przypominam, że producent zaleca 65 stopni na wyjściu kotła i 50 na powrocie.
Powinieneś mieć zawór z siłownikiem do dawkowania ciepła na instalację.
Szczególnie, że masz ogrzewanie podłogowe.
2024-10-19 18:54

@willd tutaj przydałoby się zdjęcie Twojej instalacji Opisałeś, że pompę CO i podłogową masz podłączone równolegle na obiegu pierwszym czyli CO1.

Podglądając Twój sterownik masz aktywne dwa obiegi CO1 i CO2. CO1 to pompa zwykła i CO2 to pompa podłogowa.
To jak to jest faktycznie? Masz dwie pompy podłączone równolegle czy oddzielnie wpięte do sterownika CO1 i CO2?
Druga sprawa to masz sparowany w rozszerzeniach czujnik temperatury radiowy przypisany do obwodu CO2. I dobrze bo on steruje Twoim regulatorem pokojowym dla obwodu CO2. Ale jak masz pompy wpięte do CO1 to niczym nie steruje.

Czy Twoja instalacja nie ma żadnego zaworu mieszającego 3D lub 4D? Podłogówka nie ma żadnego zaworu ATV który odcinałby temperaturę? Jeśli tak by było stąd niska temperatura kotła bo co na kotle to na grzejnikach i podłogówce. A jeśli kociołek jest nowy no to problem gwarancyjny.

Dasz radę wrzucić fotkę?
2024-10-19 19:05
rj1972 napisał » 2024-10-19 18:54

@willd tutaj przydałoby się zdjęcie Twojej instalacji Opisałeś, że pompę CO i podłogową masz podłączone równolegle na obiegu pierwszym czyli CO1.

Podglądając Twój sterownik masz aktywne dwa obiegi CO1 i CO2. CO1 to pompa zwykła i CO2 to pompa podłogowa.
To jak to jest faktycznie? Masz dwie pompy podłączone równolegle czy oddzielnie wpięte do sterownika CO1 i CO2?
Druga sprawa to masz sparowany w rozszerzeniach czujnik temperatury radiowy przypisany do obwodu CO2. I dobrze bo on steruje Twoim regulatorem pokojowym dla obwodu CO2. Ale jak masz pompy wpięte do CO1 to niczym nie steruje.

Czy Twoja instalacja nie ma żadnego zaworu mieszającego 3D lub 4D? Podłogówka nie ma żadnego zaworu ATV który odcinałby temperaturę? Jeśli tak by było stąd niska temperatura kotła bo co na kotle to na grzejnikach i podłogówce. A jeśli kociołek jest nowy no to problem gwarancyjny.

Dasz radę wrzucić fotkę?

On póki co testuje i ciągle coś zmienia. Dzisiaj miał miał już różne ustawienia CO.
Przykładowo teraz temperatura zadana kotła jest niższa niż temperatura załączania pomp. 
2024-10-19 19:48

Widziałem. I bardzo dobrze bo tylko klikając i obserwując uczymy się tylko, że trochę niejasne te ruchy.

Wprowadzono w grzaniu czas postoju podajnika 260s Pewnie pomyłkowo

dodane 2024-10-19 19:44
dodane 2024-10-19 19:48
Dmuchawa 50% to również za dużo dla tego kotła.
Jaki opał jest stosowany?
Ile jest grzejników w domu i ile jest tej podłogówki?
2024-10-19 22:34
W sumie ciekawy sposób sterowania ogrzewaniem, poprzez "Temperaturę załączania pomp".
Wydawało mi się, że służy ona do szybszego nagrzania kotła po postoju spowodowanym brakiem prądu, bądź obsługą kotła. Okazuje się, że można ja wykorzystać w inny sposób. Grzać będzie, ale wygody brak.
2024-10-20 11:49

@willd, jeśli to czytasz spróbuj zmienić ustawienia w grzaniu.
Czas pracy podajnika 8s

Czas postoju podajnika 45s

Moc dmuchawy 36%
Użytkownicy online: debe83, izsuener, jurkus, maciekdom82, pietka, ViktorG