Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Pello v3.5 Ogniowe eko pellet 25kW Subskrybuj | ||||
|
||||
GZaczyk2024
![]() |
Witam, jako nowy warto się przywitać "Cześć". Od niedawna posiadam ww. piec ze sterownikiem pello, dziś pierwszy raz odpaliłem i "jadę" na ustawieniach "fabrycznych". Proszę o jakieś wskazówki, ustawienia jak to zgrać by było efektywnie i ekonomicznie. Dziekuje z góry i czekam na jakieś sugestie odnośnie ustawień
![]() |
|||
|
||||
Michal86
![]() |
Pisałeś, że 230m2 i 2 pompy na CO grzejniki z zaworem 4d i na CWU.
Dobrze ocieplony budynek czy słabo? Termostaty na grzejnikach masz? Ogólnie musiałbyś sobie sam sprawdzić czy dążyć do jak najdłuższej pracy ciągłej czy ekonomiczniej wyjdzie start/stop. dodane 2024-10-30 17:34Stara czy nowa instalacja itd? dodane 2024-10-30 17:59Można go puścić w PIDzie z mocami 5-20 i ochroną powrotu przez cwu i zadaną 60. Dążyć do ciągłej pracy. Lub z zadaną np 75, ochroną przez zawór i wyższymi mocami żeby chodził start, stop. Zależy od budynku instalacji itd. Napisz coś więcej. Potem możesz mi dodać uprawnienia to ustawimy. A Ty będziesz obserwował |
|||
|
||||
wuwok
![]() |
A czemu Michal86 masz swój kocioł ukryty? Popatrzył bym z chęcią jak ci kociołek pracuje. Dla zaspokojenia swojej ciekawości. Ogólnie patrzę po kotłach na ich sposób prowadzenia. Ot, by może coś podglądnąć
![]() |
|||
|
||||
Michal86
![]() |
No właśnie dlatego żeby nikt nie podglądał 😋🤣🤣🤣
Mam pokalibrowane wiele czujników z różnych względów i nie chce nikogo wprowadzać w błąd i mieszać w głowie. Z tego względu ukryłem. Ale to żadna tajemnica jak znajdę chwilę to napiszę jak to u mnie działa. dodane 2024-11-01 19:05No to już Ci kolego piszę. Dom piętrowy z lat 90 średnio ocieplony. Teoretyczne zapotrzebowanie to ponad 12kw bez CWU czyli nie mało. Kocioł Ogniwo 18 i skiepko vip 20 jeszcze z płaskim rusztem. Bufor 600l, dodatkowo docieplony 10cm wełną. Stara instalacja grawitacyjna, grzejniki nowe viessman c22 55/45. 13 grzejników. Głowice elektroniczne z osobnym czujnikiem w każdym pomieszczeniu. Temperatury w pomieszczeniach ustawiane na 22, 22.5, 23 w zależności od pomieszczenia i aktualnych potrzeb. Oprócz łazienek tam cały czas otwarty obieg i wiatrołapu tam zwykły termostat danfosa. Z tego względu, że gdyby zamknęły się wszystkie głowice tam będzie cały czas obieg, a po drugie aby ciepło było cały czas pobierane z bufora i nie stygł bez sensu bez odbioru. Pod wyjście temp kotła i powrotu podpięte są czujniki zanurzone w cieczy wewnątrz rury zasilającej i powrotnej skalibrowane między sobą. Przepływomierz impulsowy. Proces spalania ustawiany na oko i z pomocą sondy lambda ale to bardziej do podglądu przy jakich wartościach jest poprawnie. Były też brager i analizator ale się pozbyłem. Testy grzania bufora od 50 po 90st na górnym czujniku. Moce od 10 do 20kw. Przetestowane wszystkie wkladki termostatyczne od 45, 50, 55, 60. A teraz wygląda to tak. Ale nie będę już pisał dlaczego i z jakiego powodu bo mi się nie chce i zbyt dużo pisania 😋 Pompa ładująca bufor i start procesu rozpalania gdy na górze bufora 55st. Zanim kocioł się nagrzeje do temperatury otwarcia zaworu temperaturowego spadnie na buforze do ok 50st. Kocioł startuje od 6kw do 15kw. I z taką mocą chodzi aż do wygaszenia. 15kw przy kaloryczności 19mj. I przy dobrym paliwie bez problemu osiąga taką moc. Wkładka termostatyczna 50 i 3ci bieg pompy 40tki. Przez 2/3 pracy kotła temperatura wody zasilającej to 55, a wody powrotnej to 49. Aż do momentu kiedy temperaturowy całkowicie się otworzy. Wtedy temperatury dobijają do ok 62 na zasilaniu i taka też na górze bufora. Woda powrotna ok 56 i dół bufora 56. Spaliny 120-130st. Komora brak sadzy, tylko pył. Popiół pył. Grzanie wg krzywej 37, 44. CWU wyłączone. Wodę użytkową ogrzewa woda z kotła po wyłączeniu pompy ładującej bufor, aż do momentu gdy kocioł osiągnie temperaturę przy jakiej zaczął proces wygaszania. Ciepło nie idzie w komin. Dodatkowy sterownik do tego. Choć teraz w takich okresach przejściowych kiedy kocioł nie pracuje, aż tak często jeżeli jest potrzeba włącza się grzałka w taryfie. Efekt i suma tego wszystkiego jest taki, że gdy zacząłem przygodę z pelletenm przy podobnych warunkach jak teraz palił ok 20kg. Teraz ok 12. Przy ok 0 na zewnątrz palił 30kg lub więcej teraz ok 20kg. dodane 2024-11-01 19:07 ![]() Od temp zasilania i powrotu odejmij 10. |
|||
|
||||
GZaczyk2024
![]() |
Instalacja w miedzi cała, termoataty są wszędzie na kaloryferach. Ocieplony dom podobno 15 cem styropianu ( kupiony z 2 ręki) dom stary. Przy wymianie piecy i remontem piwnicy dodatkowo ocieplilem poddasze. Narazie mam ustawirnia standardowe tylko temp. Pieca podniosłem na 62. Temperatura powrotu szaleje.
dodane 2024-11-01 19:48 ![]() dodane 2024-11-01 19:48 ![]() |
|||
|
||||
wuwok
![]() |
@Michal86 czytałem twoje posty. Wcześniejsze i teraźniejsze i co do spalania.. Teraz kisząc opał idzie mi około 4,5kg węgla na dobę
![]() @GZaczyk2024 dużo ci pali czy szukasz świętego Grala?? Jeśli to twój pierwszy kocioł automatyczny to niestety pierwszy sezon drogi. Musisz poznać instalację, dom jak u ciebie będzie to najlepiej działać. Skoro powrót szaleje to musisz zobaczyć co go zakłóca. Im stabilniejsza praca kotła tym taniej, efektywniej węgiel się spala. |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
wuwok możesz udostępnić swój sterownik? Jak czytam że pada stwierdzenie że dusisz kocioł przy 4,5kg na dobę wegla to jestem zainteresowany Twoim doświadczeniem.
|
|||
|
||||
wuwok
![]() |
Mogę zdjęcie podesłać. Mam inny sterownik bo przy moim zapotrzebowaniu miałem masakrę. Opis domu , 20cm na ścianie, ostatnia płyta 30cm ocieplenia. Rekuperator do tego, grzanie samego domu. Woda cwu z prądu cały rok. I węgiel z tych droższych.
Na eSterownik lata temu bywałem, toczyłem boje na Muratorze... Zawijany itd.... Czemu zmieniłem sterownik? bo kocioł mam za duży. I akurat ten sterownik u mnie nie dawał rady. Ostatnio zakładałem kocioł Ogniwa z buforem i sterownik się sprawdza b.dobrze. Teraz kupuje Ogniwo na pellet 10kw i bufor. Stąd powrót na forum. |
|||
|
||||
Michal86
![]() |
Kolego wuwok pisałem dlaczego nie udostępniam ale proszę zaraz to zarobię . Pamiętaj, że zadana kotła w ustawieniach w rzeczywistości to 66, a dolna bufora to 56. Na wykresach zasilanie i powrót odczytuj -10, dolna bufora -5
Kolego gzaczyk2024 dodaj mi uprawnienia użytkownika to pomogę Ci jakoś ustawić i zobaczymy. |
|||
|
||||
wuwok
![]() |
Dziękuję, bardziej chodziło mi o podgląd pracy bufora. Co ile ci się ładuje i jak szybko rozładowuje. Bufor będziemy mieć podobny. Z tego co widać to dziennie około trzy razy ładujesz.
Pyt. czy próbowałeś obniżyć moc palnika by ładowanie bufora rozciągnąć w czasie. Dość szybko widać się ładuje. Około 2,5h i czy nie lepiej iść palnikiem na 75% mocy i dłuższa praca. |
|||
|
||||
Michal86
![]() |
75% mocy palnika, 85% mocy kotła. Zależnie od poboru ciepła ładuje się między 1,5 a 2godz . Schodząc niżej z mocą palnika staje się mniej efektywne i nie pali już tak czysto. Wydłużyć pracę można grzejąc do wyższych temperatur ale wtedy straty cieplne bufora i samego kotła są o wiele większe.
dodane 2024-11-02 08:47Sam producent buforu w instrukcji zaleca grzanie do 50-60st. Choć nie jest to jakaś górna półka, zwykły pusty Lemet. Co do strat kotła przy tych ustawieniach teraz generuje średnio 15kw do tej temperatury 62, 63st. Przy pracy 70-75st będzie generował ok 14. Gdzieś miałem wykres przy wyższych temperaturach jak znajdę to wstawię. dodane 2024-11-02 09:10 ![]() Ten wykres dobrze obrazuje jak spada moc czyli wydajność razem ze wzrostem temperatury. A woda doszła niby tylko do 68st. |
|||
|
||||
GZaczyk2024
![]() |
@wuwok pierwszy sezon po modernizacji kotlowni. Przedtem miałem starego Hefa. Zastanawiałem się nad buforem jak to u was wygląda jak sie sprawdza. Pod jakie ogrzewanie to macie? Podloga/kaloryfer? @Michal86 później postaram się Cie dodać. Generalnie 4D też jakoś chyba dziwnie dziala bo daje mu 48 za zaworem a ten sir potrafi jak teraz rozbujać do 60 paru stopni. Czy to normalne?
|
|||