Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  eCoal.pl v3.5  Sterowanie pompami i zaworami przy zgaszonym kotle - jak? Subskrybuj
2024-10-07 23:15
  DavidPL Posty: 32 Ostrzeżenie: 0
Mam sterowanie podłogówką i pompami zrobione na sterowniku eCoal.
Mam również dodatkowe źródło ciepła wpięte w układ którego chciałbym użyć (ciepła woda dostarczana jest do kotła z innego źródła).
W jaki sposób mogę zmusić sterownik aby sterował pompą CO i zaworami od podłogówki przy wygaszonym kotle?
2024-10-08 06:54
  rj1972 Posty: 1099 Ostrzeżenie: 0
Normalnie to kocioł ustawić w tryb ręczny i uruchomić wybrane urządzenia. 
2024-11-14 07:44
  MALB Posty: 9 Ostrzeżenie: 0
Witam
Oto dokładnie co należy wykonać, aby korzystać z elektroniki pieca bez jego rozpalania w sytuacji, gdy mamy dodatkowe źródło ciepła:

1.     Odłączamy fizycznie od sterownika zasilanie wentylatora i podajnika.
2.     Zostawiamy podłączone te pompy których będziemy używać.
3.     Zakładka Ustawienia/ Kocioł/Tryb pracy zmieniamy Temperaturę zadana na min (42°)
4.     Zakładka Spalanie Retortowy- Reczny/ Tryb grzania. Tu ustawiamy Czasy pracy podajnika i Czasy postoju podajnika na wartości minimalne.
5.     Spalanie Retortowy- Reczny/Parametrach podtrzymania/ Czas pracy podajnika i Czas krótkiej przerwy  ustawiamy na wartości minimalne, zaś Czas postoju podajnika na wartość maksymalna. Dodatkowo Ilość powtórzeń na 1.
6.     W zakładce Zaawansowane/Obwód kotła ustawiamy Retortowy- Ręczny, zaś Algorytm wygaszania kotła ustawiamy na Nieaktywny.
7.     W zakładce Zaawansowane/ Zabezpieczenia/Czujnik zerwania zawleczki ustawiamy na NIE.
8.     W zakładce Kalibracja czujników/Temperatura kotła/Poprawka kalibracyjna ustawiamy na 30°
9.     W zakładce Kalibracja czujników/Temperatura powrotu/Poprawka kalibracyjna ustawiamy na 30°

Jeżeli  w dodatkowym źródle ciepła będziemy używać pompy CWU  to w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła/Ochrona powrotu ustawiamy na nieaktywny.
Jeżeli nie będziemy jej używać , a mamy ustawione w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła/Ochrona powrotu poprzez pompę CWU to odłączmy ją fizycznie od sterownika.

Jeżeli chcemy wrócić do palenia w piecu możemy pominąć punkty 4 i 5, gdyż w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła ustawiamy Retortowy- eCoal i wyżej wymienione, zmienione wartości, nie będą aktywne.

Zmiany w czasach pracy podajnika wykonałem, aby nie wprowadzać zamętu w statystyki zużycia węgla. Jeżeli komuś to nie przeszkadza, to oczywiście może pominąć te zmiany. 
Użytkownicy online: arek_p, danutapiotr, JanuszBak, MarekWAGANIEC, Panpjeter, piecnasosnowej5, Romuald, tomasz84, tomekdaria, wele, wlodek02