Forum eCoal.pl v3.5 Problem z kotłem w nowym sezonie Subskrybuj | ||||
|
||||
boojak
|
Napaliłem dziś pierwszy raz w tym sezonie. Ale jest problem i nie wiem co się stało.
Kocioł mam na układzie otwartym z pompą i wymiennik ciepła na układzie zamkniętym do grzania w domu. Po rozpaleniu temp rośnie, załącza się pompa na ochronie powrotu i jakby nie pompuje wody bo temperatura powrotu prawie się nie zmienia. Przy okazji Głośniej chodziła. Wymieniłem ją na nową bo miałem w zapasie i to samo. Niby do domu przez wymiennik powoli ciepło dochodzi, ale nic nie zmieniała się temp powrotu tylko rosła temp kotła. Pompy na maxa i nic. Dolewałem tydzień temu wody do układu, to przelało. Dziś też dolałem i przelało, więc chyba nie jest nic zapchane. Co jeszcze mogę sprawdzić? bo nie mam pomysłu... dodane 2024-09-30 20:46Wykres dodane 2024-09-30 20:48 |
|||
|
||||
rj1972
|
Po rozpaleniu kotła przełączyłeś go na tryb automatyczny?
|
|||
|
||||
boojak
|
Tak, właściwie to odpalam, daje dmuchawe i po 2 min włączam automatyczny W sumie to wygląda jakbym miał zapowietrzony układ otwarty na piecu. Jakby się nie mieszała ciepła woda z powrotem |
|||
|
||||
rj1972
|
Twój kociołek ciągle jest w trybie ręcznym. Podnieś temperaturę kotła do 50st. Zawór mieszający jest otwarty?
|
|||
|
||||
boojak
|
Teraz to go wylaczylem. Na ustawione 42 C nagrzał na 60 C i temp powrotu 30 C z włączoną pompą Nie mam zaworu, idzie przez wymiennik ciepła Ogarnąłem. Spuściłem całą wodę z kotła i zalałem ponownie z odpowietrzeniem przez pompę. |
|||