Forum eCoal.pl v3.5 Problem z podłączeniem sterownika do platformy Subskrybuj | ||||
|
||||
faust
|
Cześć,
Któryś dzień próbuję dodać sterownik do platformy i za każdym razem kończy się komunikatem: Urządzenie nie zostało znalezione. Sprawdź czy jest podłączone. Z piecem zaznajamiam się od 2 tyg (po zakupie domu). Udało mi się go podłączyć za pierwszym razem, ale po aktualizacji już nie. Sterownik jest w sieci LAN (za pomocą mikrotika w trybie CPE - połączenie wifi między Mikrotikiem a AP, porty LAN w mikrotiku działają OK, na razie nie mam innej możliwości). Tymczasowy dostawca netu to Play. Czy potrzebne są jakieś otwarte porty etc? |
|||
|
||||
PrzemekP
|
Jakie ustawienia na panelu Internet ?
DHCP ? Adres IP ? Maska ? Brama ? Czy jest widoczny w sieci lokalnej (wpisując IP w przeglądarkę na komputerze w tej samej sieci) |
|||
|
||||
faust
|
Wszystko OK, lokalnie idzie się dobić, podłączanie z tego samego LANu (rzeczy sieciowe mam ogarnięte, od dawna w tym siedze zawodowo )
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
faust napisał » 2024-03-13 12:27 Wszystko OK, lokalnie idzie się dobić, podłączanie z tego samego LANu (rzeczy sieciowe mam ogarnięte, od dawna w tym siedze zawodowo ) OK. Podaj proszę numer seryjny - znajdziesz na stronie lokalnej - tylko zwróć uwagę, że może cały się nie mieścić w okienku - jeżeli się nie mieści - skopiuj ze źródła strony |
|||
|
||||
faust
|
20016419383736363437510E003E001A
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
Nie mamy żadnych śladów żeby sterownik próbował się do nas połączyć. Czy na panelu jest widoczna ikona globusa (prawy górny róg).
I żeby się upewnić - jakie są aktualne ustawienia maski i bramy? |
|||
|
||||
faust
|
192.168.8.24, maska 255.255.255.0, brama 192.168.8.1, globusa nie widzę. Można dostać się do sterownika za pomocą ssh/telnetu? Jak pisałem wcześniej na starszym sofcie(nie pamiętam którym - różnił się głównie tym że była obsługa tylko dwóch obwodów CO - po podłączeniu do netu dałem update) poszło
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
Musisz zaktualizować sterownik. Wejdź na stronę lokalną i wykonaj polecenie Aktualizacji.
|
|||
|
||||
faust
|
Obecna wersja to 1.1.33.19. Aktualizowałem z karty bo update przez panel zapętlił aktualiację wyświetlacza. Później zrobię ponownie.
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
faust napisał » 2024-03-13 13:51 Obecna wersja to 1.1.33.19. Aktualizowałem z karty bo update przez panel zapętlił aktualiację wyświetlacza. Później zrobię ponownie. Możemy spróbować zrobić aktualizację zdalnie. Daj tylko znać czy mamy tak zrobić. |
|||
|
||||
faust
|
Spróbuję samodzielnie i dam znać
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
||||
|
||||
faust
|
Jednak się pojawilo i dodało, dzieki!
dodane 2024-03-14 09:37I znowu problem, nie mogłem się zalogować pomimo resetu hasła (po mailu do Was przeszło), ale sterownik znikł z panelu i nie można go dodać - komunikat że sterownik już dodany :( dodane 2024-03-14 09:49Już się pojawił |
|||