Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Pello v3.5 Zmniejszenie dawki podawania pelletu. Subskrybuj | ||||
|
||||
VoreQ
![]() |
Dzień Dobry. Nadal walczę ze zbrylonym popiołem w moim Evopell, przetestowałem już dwa pellety - Gold i Barlinek, a na obu jest taki sam efekt.
Fabrycznie ma on ustawioną dmuchawę na mocy maksymalnej 50%, a na minimalnej 25%. Gdy zwiększyłem jej moc do 60% i 30% było jeszcze gorzej, a temperatura spalin około 130*C. Gdy zszedłem na 45% i 22% wydaje mi się że było lepiej ale kondensat z komina lał się litrami, a komora spalania była cała czarna (temp. spalin była poniżej 100*C). Zbrylone grudy popiołu mają czarny kolor, a po dotknięciu od razu się kruszą, podobno nie zdąża się wypalać i to przez to. Może da się jakoś zmniejszyć ilość podawania paliwa ? Kaloryczność ustawiłem już na max, oczywiście test podajnika zrobiony i wpisana poprawna waga. W opcjach jest jedynie "okres pracy podajnika", który mam fabrycznie ustawiony na 20s, ale może lepiej by było aby podawał częściej a mniejsze ilości w takiej sytuacji ? Jeśli ktoś mógłby zajrzeć do moich ustawień byłbym wdzięczny - może problem nie leży wcale po stronie mocy nadmuchu, a całkiem w czymś innym. W weekend kupię jeszcze kilka worków innego pelletu od innego dostawcy i sprawdzę czy będzie to samo ale wydaje mi się że problem nie leży w paliwie, a w ustawieniach kotła (Gold i Barlinek to chyba dwa najbardziej obecnie polecane paliwa, a na obu jest to samo). Jest to mój pierwszy sezon grzewczy, dlatego jedynie z internetu mam porównanie jak powinien wyglądać popiół. Tak wygląda u mnie: https://zapodaj.net/plik-EbjM47Avv3 |
|||
|
||||
Michal86
![]() |
Popróbuj zwiększając czas cyklu o 1 sek co jeden interwał pracy kotła ale nie więcej niż 25s. I ewentualnie nadmuch w górę. Aby się lepiej wypaliło musi dłużej leżeć na palniku. Choć jak to się kruszy w palcach to zbytnio bym się nie przejmował.
|
|||
|
||||
Sterownik_M8
![]() |
Jeżeli chcesz tylko zmniejszyć dawkę pelletu to najłatwie jest to zrobić wpisując większą wagę niż wynika z przeważenia. Wtedy będzie automatycznie podawana mniejsza ilość paliwa, jeżeli to Ci nie pomoże to łatwo możesz wrócić do poprzednich ustawień.
|
|||
|
||||
Michal86
![]() |
A jeszcze prościej jak zmniejszy moc na palniku bo efekt będzie dokładnie taki sam 😋
|
|||