W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl v3.5  Kocioł jest podłączony do Internetu Subskrybuj
2024-01-12 18:39
  Radek1980 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Dobry wieczór nie wiesz w czym tkwi błąd.Kocioł mówi brak komunikacji, sprawdź połączenie ze sterownikiem
Nie można połączyć się z internetem.
dziękuję za radę

dodane 2024-01-12 18:39
Dobry wieczór, nie wiesz w czym tkwi problem
brak komunikacji, sprawdź połączenie z centralą sterującą
2024-01-13 07:16
  berni641 Posts: 53 Ostrzeżenie: 0
???
2024-01-14 08:56
  Radek1980 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0

Jestem z CZ, więc piszę przez tłumacza.
Kocioł sygnalizuje brak komunikacji, sprawdź połączenie ze sterownikiem.
Nie można połączyć się z internetem.
2024-01-14 14:11
  PrzemekP Posts: 1503 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Jakie masz ustawienia sterownika w sekcji Internet (IP, Maska, Brama)?
2024-01-15 08:10
  Radek1980 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
IP 192.168.0.129
Maska 255.255.252.0
brana 192.168.0.254
2024-01-15 08:50
  PrzemekP Posts: 1503 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Radek1980 napisał » 2024-01-15 08:10
IP 192.168.0.129
Maska 255.255.252.0
brana 192.168.0.254

To są nasze lokalne ustawienia z którymi sterownik wychodzi z produkcji. 
Czy DHCP ustawione jest na TAK? 
Czy po wpisaniu adresu IP w przeglądarce (w komputerze lub telefonie podłączonym do tej samej sieci) widać stronę lokalną sterownika?


W jaki sposób sterownik jest podłączony z głównym routerem? Bezpośrednio przewodem, czy też przez jakiś wzmacniacz sygnału (WiFi Repeater)?
2024-01-15 11:13
  Radek1980 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0

Tak, dhc jest ustawione na TAK
Po wpisaniu adresu IP w przeglądarce sterownik kotła nie pojawia się.
Kocioł jest podłączony poprzez wzmacniacz Wi-Fi.
Planeta nie jest pokazana na wyświetlaczu tak, jakby w czasie pracy była podłączona do Internetu.
2024-01-15 13:36
  PrzemekP Posts: 1503 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Radek1980 napisał » 2024-01-15 11:13

Tak, dhc jest ustawione na TAK
Po wpisaniu adresu IP w przeglądarce sterownik kotła nie pojawia się.
Kocioł jest podłączony poprzez wzmacniacz Wi-Fi.
Planeta nie jest pokazana na wyświetlaczu tak, jakby w czasie pracy była podłączona do Internetu.

Czyli problemem jest konfiguracja wzmacniacza WiFi. Trzeba go ustawić w odpowiednim trybie aby działał poprawnie. Podaj model tego urządzenia, może coś będziemy w stanie podpowiedzieć. 
2024-01-16 08:30
  Radek1980 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0

Mam kocioł podłączony za pomocą wzmacniaka M195, który jest podłączony do kotła za pomocą kabla RJ 45
Po podłączeniu wzmacniacza do komputera internet działa.
2024-01-16 08:42
  PrzemekP Posts: 1503 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Radek1980 napisał » 2024-01-16 08:30

Mam kocioł podłączony za pomocą wzmacniaka M195, który jest podłączony do kotła za pomocą kabla RJ 45
Po podłączeniu wzmacniacza do komputera internet działa.

Jakie adresy IP dostaje komputer, podłączony do wzmacniacza sygnału? 
Komputer podłączony kablem, wyłączone WiFi w komputerze. 
Wzmacniacz ustawiony jako bezprzewodowy punkt dostępowy.
2024-01-18 08:14
  Radek1980 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0

Tak, komputer powinien automatycznie ustawić adres IP.
Wi-Fi na komputerze wyłączone.
Połączyłem kablem komputer z bojlerem i kocioł podłączyłem do Internetu.
Kupiłem amplituner ASUS RP-N12 i ten sam problem.
2024-01-18 08:57
  PrzemekP Posts: 1503 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Spróbuj ustawić IP / Maska / Brama w sterowniku ręcznie. Wyłącz DHCP i na podstawie adresów jakie masz w sieci ustaw takie w sterowniku. 
Maska i Brama muszą być identyczne jak otrzymuje komputer, IP musi być unikalny (różniący się w ostatniej grupie - XXX.XXX.XXX.YYY - YYY musi być unikalne w Twojej sieci - max do 255)
2024-01-21 08:56
  Radek1980 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0

Ustawiłem adres IP i nadal kocioł nie chce się połączyć.
Stary odbiornik Wi-Fi, który działał 3 lata, zaczął działać i również nie może podłączyć kotła, wszystko jest ustawione jak wcześniej i nie działa.Będę musiał podłączyć kocioł kablem, ale jest to dość problematyczne z wyciągnięciem kabel.
Jeszcze jedno pytanie, czy moglibyście mi napisać ustawienia trybu serwisowego kotła, ja używam węgla brunatnego.
Dziękuję
2024-01-22 19:01
  Stachu1985 Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Mi tez nie dzialalo, ale doszedlem do tego sam, w moim lrzypadku wzacniacz sygnalu asus musialem go najpierw sparowac tak jakby z routerem od internetu w tym przypadku wzialem wzmacniacz wpielem do listwy blisko routera nastepnje przytrzymujesz przycisk wps na wzacniaczu az zacznie migac ikonka internetu na czerwono a nastepnie robisz to samo na routerze, przyciskasz guzik wps, u mnie po chwili wzmacniacz sie sparowal ikonka zrobila sie zielona wtedy zabralem go spowrotem do piwny i wpialem kolo pieca, podlaczylem kablem i eureka pojawil sie adres ip ktory dziala, potem juz poszlo z gorki wszystko wg instrukcji, moze to pomoze
2024-02-08 08:57
  Radek1980 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Spróbowałem więc i nie działa, a teraz nie działa nawet po podłączeniu kablem.
2024-02-08 09:16
  PrzemekP Posts: 1503 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Radek1980 napisał » 2024-02-08 08:57
Spróbowałem więc i nie działa, a teraz nie działa nawet po podłączeniu kablem.

Jeżeli podłączyłeś kablem - ustaw DHCP na tak - w ten sposób sterownik spróbuje pobrać ustawienia IP z routera.
Users on-line: kamilkadlec, Pitlan, wujek22