Od poniedziałku (14.04.2025r) planowane są prace przy usłudze Zdalnego dostępu dla sterowników 3.5/4.0.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.
Forum  eCoal.pl v3.5  Pomoc w ustawieniach pieca Ogniwo Eko PluS M 20 kW Subskrybuj
2023-12-07 18:54
  Kruszyna86 Posty: 0 Ostrzeżenie: 0
Witam. Przepraszam, że zakładam nowy temat, ale przeglądnąłem mnóstwo tematów na tym forum oraz innych i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje wątpliwośći i pytania. Ogrzewam dwukondygnacyjny, słabo cieplony, stary dom. Grzejniki stare żeliwne. W domu temperatura oscyluje w granicach 23 stopni i jest to dla mnie temperatura jak najbardziej komfortowa. Piec pełni tylko funkcję CO, gdyz ciepłą wodę mam z bojlera elektrycznego. Poprzedniej zimy paliłem w trybie automatycznym-retortowym, jednakże skuszony oszczędnością (wydłużeniem czasu pracy kotła na jednym zasypie węgla) przeszedłem na trym automatyczny-eCoal. Temperatura zadana pieca to 65 stopni. Pozoztałe nastawy:

korekta dmuchawy +2
czas podawania 4 sek.

Po godzinnej pracy zauważyłem, że temperatura pieca cały czas oscyluje w granicach 65 +/- 1 stopni. Wentylator cały czas pracuje co mnie troszkę niepokoi, gdyż paląc w poprzednim trybie kocioł po osiągnięciu zadanej temperatury wyłączał się(w sensie wentylator). Czy tak powinno być? Czy to normalne?

Druga sprawa dotyczy prawdopodobnie niskiej temperaturze powrotu, której ochrone mam ustawioną na 50 stopni. Nigdy nawet nie zbliżyłem się do tej wartości, a obecnie oscyluje w granicach 42,5 stopnia. Ochronę powrotu mam ustawioną na pompę mieszającą (tak mam od dnia instalacji kotła). Czy coś robię nie tak, czy muszę zmienić jakieś ustawienia w piecu? Schemat swojej instalacji CO mam najprawdopodobniej udostępniony Proszę o "proste i łopatologiczne" odpowiedzi. Dziękuje za wyrozumiałość.

PS. Spalam ekogroszek "Wesoła".
Użytkownicy online: