Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum bruli.pl v3.5 Czy jest możliwość odczytania ilości podań na 1 cykl pracy w spalaniu grupowym Subskrybuj | ||||
|
||||
Forest07
![]() |
Witam Wszystkich użytkowników sterownika bruli. v.3,5
Od trzech lat zdalnie nadzoruję pracę kotła, który współpracuje ze sterownikiem bruli. Teoretycznie ogarnąłem temat, natomiast w praktyce już nie koniecznie. W mojej ocenie, największą trudnością w tym sterowniku jest właściwe skorelowanie mocy (ilości podań w grupie) z ilością powietrza. Zauważyłem, że sterownik w przypadku niedoboru powietrza, zwiększa częstotliwość podań, w przypadku nadmiaru zmniejsza. Oczywiście zdaję sobie sprawę że zależności te mają miejsce tylko w pewnym zakresie. Dla mnie, obserwującego kocioł zdalnie, cenną informacją byłby odczyt (przy ustabilizowanej temperaturze na zewnątrz), ile razy wystąpiło podanie w grupie do momentu osiągniecia przez kocioł temp. docelowej. Znając czas cyklu, można dość precyzyjnie dobierać ilość powietrza tak aby nastąpiła najmniejsza ilość grup ( podań ) w cyklu. Może się mylę ?
|
|||