Forum eCoal.pl v3.5 Pompa mieszająca dla ochrony powrotu Subskrybuj | ||||
|
||||
w0jci0l
![]() |
Witam. Od początku użytkowania mojego Eko Plus M 26 mam ustawioną ochronę powrotu za pomocą pompy CWU. Oczywiście dobrze to funkcjonuje z jednym minusem - cały czas dogrzewany jest bojler.
Chciałbym to zmienić na pompę mieszającą (rozumiem, że jest ona "wpięta" pomiędzy zasilanie i powrót bezpośrednio przy kotle?). Czy jest tu ktoś z okolic Piekar Śląskich (śląskie) kto mógłby wykonać dla mnie taką usługę? Chyba, że jest jeszcze jakiś inny pomysł na lepszą ochronę powrotu?
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Sposób o którym piszesz jest najlepszy i pozwól sobie wcisnąć innego. Pozwoli ci to dobrać idealnie albo funkcję pompy mieszającej albo kotłowej. Latem pracuje z pominięciem zaworu mieszającego. Oczywiście nie zapomnijcie przy robocie o odpowiednich zaworach a filtr też się przyda. ![]() ![]() Zostaw sobie ciut miejsca na zabudowę czujnika temperatury powrotu tuż przy śrubunku powrotu kotła bo na trujnikach czy kolankach jest niewygodnie. Czujnik ma być przy samym kotle a nie gdzie indziej bo po zmianie będzie ci sumował temperatury powrotu z CO z CWU no i z samego by-pasa który powstanie z nową pompą. Pompka która pozwoli na jak najmniejszy przepływ lub moc. |
|||