Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Ustawienie pieca na cieplejsze dni Subskrybuj | ||||
|
||||
Zalewski
![]() |
Dzień dobry jestem tu nowy i chciałbym się poradzić jak ustawić piec eko plus m26kv.Nie mam jeszcze Internetu więc nie można podejrzeć moich ustawień.Po krótce dom jest stary nie ocieplony ale o grubych murach ,kaloryfery bez termostatu a system grzewczy bez bojler.Monter ustawił piec w trybie resortowo grupowy na moc minimalna 12,38% wiatrak i 2powtorzenia i tak samo 20kw.Piec jest ustawiony 50 stopnia temp obniżona to 4stopnie na zaworze co1 jest 40stopni A max za zaworem 45stopni aktualne temp spalin to 140 stopni .W domu jest za ciepło i chciałbym to jakoś pykrecić temp jak i oczywiście zużycie węgla.Z góry dziękuję za odpowiedź jak by coś podeślę więcej danych.
|
|||
|
||||
marena
![]() |
Przejdź w tryb auto-lato.Tryb podtrzymania ;
Podawanie 4 sek Postój 30 min Czas krótkiej przerwy 100 sek Podanie x 2 Dmuchawa 36% |
|||
|
||||
Zalewski
![]() |
Dzięki zaraz to wprowadzą.
|
|||
|
||||
Kdrabik
![]() |
Tryb auto lato zadziała tylko z czujnikiem temperatury zewnętrznej
|
|||
|
||||
Zalewski
![]() |
Dzięki, czujnik mam zamontowany.Jeszcze jedno mam "ale" jak obniżyć temperaturę za zaworem czy dokładnie temp wody którą idzie na kaloryfery. Gdy próbuje obniżyć to w sumie nic nie daje i wodu ciągle mam za ciepło.Ustawienia takie jak na górze bo korekcja za zaworem nic nie daje.Mam pytanie czy są jakieś zaleznosci miedzy temp na zaworze a temp powrotu,czy cos innego ma heszxze wplyw ns to ze nie moge obniżyć temperatury na grzejnikach.(brak termostatów w nich)przepraszam że może piszę chaotycznie ale jestem nowy.Z góry dziękuję za pomoc.
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Tryb auto lato działa również bez czujnika temp zew. wg programatora godzinnego.
@Zalewski czy Ty masz siłownik na zaworze mieszającym? |
|||
|
||||
Zalewski
![]() |
Tak posiadam ten siłownik.
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Opisz więcej jak sterujesz temp na grzejniki w obw CO1. Sterujesz temp CO ręcznie z panelu przy kotle?. Masz jakiś harmonogram ustawiony a może krzywą grzania? Masz regulator pokojowy? Wspomniałeś o temp. obniżonej 4st ale czego kotla czy CO?
Raczej to się płynnie i dobrze ustawia. Dużo pisania a może jakieś fotki udałoby się pokazać z ustawień. |
|||
|
||||
macko72
![]() |
w miarę możliwości postaraj sie podłączyć sterownik do internetu.pooglądaj filmiki na youtube wpisując romjar.
fajnie to pokazuje i tłumaczy |
|||
|
||||
Kdrabik
![]() |
rj1972 napisał » 2023-04-18 06:06 Tryb auto lato działa również bez czujnika temp zew. wg programatora godzinnego. @Zalewski czy Ty masz siłownik na zaworze mieszającym? Owszem działa, ale ciężko go wtedy nazwać trybem Auto ![]() |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
@Kdrabik niestety ale Auto Lato ma dwie opcje i "obje" nazywają się tak samo "AUTO-LATO". Ja wybieram wg programatora godzinowego bo mieszkam w kotlinie lub na mokradłach. Kiedy u innych jest 12-15 st. bo pięknie świeci poranne słońce u mnie zwykle są mgły a ponad nimi to samo słońce. U innych 13sto jest już o 8.00 a u mnie o 12.00 kiedy zejdzie mgła. O czym w ogóle gadać, jak i tak program auto-lato jest możliwy do uruchomienia zarówno w opcji od temperatury jak i od godziny wg tego samego programatora. Ten sam programator
![]() Jak ktoś ma zmienne warunki i do tego pokopaną histerezę auto-lato w opcji temperaturowej to tylko i wyłącznie programator auto-lato godzinowy. Wyjeżdżam do pracy rano, dzieciaki do szkoły i po co to ma rano grzać w oczekiwaniu na zadaną temp. zew? Lepiej wcześniej przed powrotem do domu w określonej godzinie odpalić tryb zima i po powrocie jest ciepło. Po za tym nie wichruje mi kotłem bo przyćmi trochę na niebie i spadnie temp po czym włączy się zima i szaleństwo. Albo lato albo zima. Ale wszystko zależy od klimatu jak mówiła pewna "Pani" "taki mamy klimat". Dla jednych to jest dobre a dla innych tamto jak mówi pewny "Prezes" (banku oczywiście - albo tak albo inaczej). Obie opcje są na 100% Auto-Lato. A bajer tkwi w tym, że możesz wybrać dla Ciebie właściwą i nie szufladkować lub preferować jedną tylko pod siebie bo akurat tak Ci to się fajnie sprawuje. ![]() dodane 2023-04-22 22:03"Obje" - dobrze to napisałem czy źle? ![]() ![]() dodane 2023-04-22 22:23PS. Mam PV. Ale na dachu. A dlaczego nie na glebie? Bo właśnie te mgły w moim regionie utrzymują się na poziomie + 6-8m. Na glebie to byłaby poranna porażka a na dachu słonko jest ponad mgłą. Taka tylko dygresja klimatyczna. ![]() Auto refleksja (to nie tryb auto-lato) - to może czujnik temp. zew zabudować na dachu? Ok. + 12m? W moich warunkach właściwa temp byłaby już ok godz. 6 rano ![]() |
|||
|
||||
oxalis3
![]() |
A ja dalej swoje, czyli mimo zamontowania na wszystkich grzejnikach zaworów termostatycznych, w takich okresach przejściowych, regulator pokojowy i pompa na wyłączona. Jakoś tak jest oszczędniej.
|
|||