W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl v3.5  Alarmy Subskrybuj
2023-03-24 20:52
  rj1972 Posts: 961 Ostrzeżenie: 0

Witam. Prosiłbym o rozwinięcie instruktażowych informacji albo wiedzy w temacie "Alarmy". Czy dyskusja w "eCoal.pl v3.5" to dobre miejsce? Lista alarmów oczywiście jest w instrukcji obsługi. Przeglądając forum można pozyskać informacje ale trochę dedykowane do indywidualnych przypadków.
Pytanie dotyczy tylko i wyłącznie obsługi sterownika eCoal (v3.5, v4 a może i starszych) z poziomu panelu sterownika przy kotle.
Pytanie dotyczy poziomu obsługi sterownika dla użytkowników bez wsparcia www. i aplikacji.
Grono nowych posiadaczy sterowników jest coraz większe. Nie wszyscy zadają
pytania na forum ale zdecydowana większość czyta i szuka informacji
poprzez "Wyszukaj" ale i poza forum. Nie wszyscy od razu zakładają konta choć osobiście do tego zachęcam znajomych.

W sterowniku w ustawieniach "Zaawansowanych" są ustawienia "Alarm zewnętrzny"
Pytanie.
Jak należy (jak powinno się) ustawić i zrozumieć dwie opcje:
1. Inwersja wejścia TAK/NIE ? Standardowe ustawienie NIE.
2. Przejście w tryb alarmowy TAK/NIE ? Standardowe ustawienie NIE.
Co wybrać? Jakie są lub mogą być skutki, korzyści, informacje?



2023-03-24 21:18
  sebico Posts: 178 Ostrzeżenie: 0
Ad 1) NIE - zwarty styk wywołuje alarm TAK - rozwarty styk wywołuje alarm
Ad 2) TAK/NIE czy wywołanie alarmu zewnętrznego ma powodować przejście sterownika w tryb alarmowy.

Jeśli nie zamierzasz wykorzystywać styku alarmu zewnętrznego to zostaw domyślne, w przeciwnym wypadku napisz do czego chcesz go podłączyć. 
2023-03-24 21:33
  rj1972 Posts: 961 Ostrzeżenie: 0

OK. Dzięki. Rozwinę pytanie bo u mnie gdzieś to jarzy ale słabo. Chciałbym aby również Ci którzy nie pociągają tematu dalej to zrozumieli "po chłopsku".
Jasne, że jeśli nie rozumiem lub nie zamierzam wykorzystywać to nie zmieniam.

W jaki sposób można wykorzystać styk alarmu (fizycznie)?
Czy to jest dedykowane bardziej dla użytkowników profesjonalnych bardziej w kierunku informatycznym?


dodane 2023-03-24 21:33
Czy nie wkradł się jakiś bład?
"Ad 1) NIE - zwarty styk wywołuje alarm TAK - rozwarty styk wywołuje alarm"
Zarówno zwarty jak i rozwarty styk wywołuje alarm?
2023-03-24 21:47
  sebico Posts: 178 Ostrzeżenie: 0
Załóżmy, że istnieje możliwość zalania kotłowni....
Do styku alarmowego podłączasz czujnik zalania i tutaj w zależności od tego jaki rodzaj styku (NO/NC) posiada czujnik taka wybierasz opcję. Zalało kotłownie co wywołało alarm zewnętrzny, jeśli masz włączone to dostaniesz powiadomienie i idziesz wylewać wodę. Tutaj jeszcze możesz zdecydować czy piec ma przejść w stan alarmowy (wyłączenie trybu auto). Ale jeśli ma to być "smart" to do styków wyjściowych ( w instrukcji "Zewnętrzne sygnalizowanie alarmów") przez jakiś sterownik/przekaźnik podłączasz pompę która sama wypompuje wodę. Jest też możliwość opóźnienie włączenia pompy (w instrukcji "Czas zwłoki, po której zostanie wygenerowany alarm") Zakres [0s do 600s].

Przykład z ... ale chodzi o zobrazowanie zastosowania

Nie, nie ma błędu, do tego jest właśnie ta opcja w zależności od tego jaki styk podłączysz NO - styk normalnie otwarty czy NC styk normalnie zamknięty.
2023-03-24 22:13
  rj1972 Posts: 961 Ostrzeżenie: 0
Ok. Zrozumiałem. Jednak wybacz ale pociagnę temat z punktu widzenia 90% (Tak sądzę) prostego użytkownika ktory chyba o to nie zapta na forum. Po prostu Ad1. zostaw na NIE.
Ad2. Jaka jest różnica między pracą sterownika w trybie alarmowym "Tak" a w trybie normalnym (standardowe ustawienie) w domyśle  "Nie".
Pytanie dotyczy naprawdę podstawowego zrozumienia. Jest taka opcja ale co ona daje na poziomie podstawowego użytkownika? Lepiej na NIE wg standardu czy na TAK?
2023-03-24 22:25
  sebico Posts: 178 Ostrzeżenie: 0
Zacytuję instrukcję, tryb alarmowy -"opcja automatycznego zatrzymania procesu spalania po wystąpieniu alarmu.", czyli po "chłopsku" wyłącza kocioł.

W naszym przykładzie zalania kotłowni sensownym byłoby nie włączanie tego trybu bo nie ma sensu wyłączać kotła jeśli pompa zaraz wypompuje wodę - ustawienie NIE
Ale jeśli np. miałbyś instalację z obiegiem zamkniętym i styk alarmowy byłby podłączony do czujnika ciśnienie w instalacji, to po wystąpieniu alarmu (zbyt wysokie ciśnienie w instalacji) logiczne byłoby załączenie trybu alarmowego żeby zatrzymać proces spalanie aby zapobiec dalszemu wzrostowi ciśnienia - ustawienie TAK
2023-03-24 23:06
  rj1972 Posts: 961 Ostrzeżenie: 0
Na prawdę dla mnie wytłumaczone "po chłopsku" 
A mógłbyś jeszcze wytłumaczyć pojęcie "styk alarmowy" ? Jest w instrukcji jego funkcja opisana (nie znalazłem)?. Który to styk? Jasne że nawet 99% użytkowników w ten temat nie wchodzi ale skoro jest to można rozwinąć temat. Jaki odbiorca z tego korzysta? Projektanci inteligientnych rozwiązań? 
dodane 2023-03-24 23:06W zasadzie to ja dziękuję za treściwe i przykładowe wyjaśnienie i poświęcony czas. Coś wiem więcej i nie ukrywam że jak ktoś zapyta przekażę dalej. Jednak zachęcam innych do dalszego dopytania na forum w temacie.
Sebico dzięki 
2023-03-25 07:04
  sebico Posts: 178 Ostrzeżenie: 0
Styk alarmowy to styk znajdujący się w "urządzeniu" inicjującym alarm (w powyższych przykładach to czujnik zalania i czujnik ciśnienia) i podłącza się go w sterowniku do zacisków alarm zewnętrzny. 
2023-03-25 08:12
  rj1972 Posts: 961 Ostrzeżenie: 0
W jaki sposób kocioł/sterownik pracuje po zadziałaniu alarmu zewnętrznego?  Zostaje wyłączony tryb automatyczny i przejście na ręczny?  Automatyczne wyłączenie wszystkich urządzeń pompy, podajnik.?
2023-03-25 18:54
  sebico Posts: 178 Ostrzeżenie: 0
Znów odwołam się do instrukcji

"• Tryb: ręczny – służy do ręcznego załączania i wyłączania wszystkichurządzeń zasilanych przez sterownik, jest to tryb, w którym można dokonaćrozpalenia kotła, 
• Tryb: automatyczny – praca z automatycznym sterowaniem procesu spalania, 
• Tryb: alarmowy – praca urządzeń z możliwymi ograniczeniami zależnie od typu alarmu. Powrót do trybu auto jest możliwy dopiero po usunięciu usterkii potwierdzeniu alarmu."

Gdzie w tym konkretnym przypadku w instrukcji jest napisane:

"Opcja automatycznego zatrzymania procesu spalania po wystąpieniu alarmu."

Sam tego nie testowałem, ale podejrzewam że zostają wyłączone dmuchawa i podajnik.
2023-03-25 20:03
  rj1972 Posts: 961 Ostrzeżenie: 0

Ok. Może się odezwie ktoś kto to testował. Z tym zalaniem kotłowni to mi dałeś do myślenia. Bo mam z tym problem czasami, sezonowo. Kocioł jednak stoi na podeście nieco wyżej niż poziom podłogi w piwnicach. Pompuję wodę ale bez automatyki i bez kontroli poziomu wody. Na szczęście rzadko.
W sterowniku jest jeszcze opcja ustawień zaawansowanych "Inne", "Wyjście alarmowe" - standardowo chyba na TAK z opcją ustawienia na NIE. W opisie wyjaśniającym połączyłeś jakby dwie sprawy Ad2 "Przejście w tryb alarmowy" no i "Wyjście alarmowe"

W instrukcji jest to opisane w pkt.2.10. (v3.5)

Czy należy to rozumieć że działanie tego styku to jest to co opisałeś ale jego zadziałanie (lampka alarmowa, BUZZER, syrena alarmowa) skutkuje przejściem w tryb alarmowy czyli automatyczne zatrzymanie procesu spalania po wystąpieniu alarmu.
Opcja TAK - zatrzymanie procesu spalania?
Opcja NIE - normalna praca?

2023-03-25 20:12
  sebico Posts: 178 Ostrzeżenie: 0
Wywołanie alarmu stykiem zawsze skutkuje zadziałaniem wyjścia alarmowego, ale to czy sterownik ma przejść w tryb alarmowy zależy od ustawienia opcji "Przejście w tryb alarmowy".

Podsumowując czujnik może załączyć alarm - załączy się pompa, dostaniesz powiadomienie, ale kocioł będzie działał normalnie.
2023-03-25 21:33
  rj1972 Posts: 961 Ostrzeżenie: 0

Moim zdaniem kolejna ciekawostka na "bogato" wykorzystania opcji sterownika.
System prostego PPOŻ w składzie opału (kotłowni) też można wykorzystać?

Odnoszę wrażenie, że w wielu przypadkach opisanych na forum temat był błędnie interpretowany przez wielu użytkowników. Nie dziwi mnie to, więc dopytuję głębiej.

Opis w instrukcji to jedno a fizyczne zastosowanie to inne podejście.

Wracając do początku, zwykły użytkownik z poziomu samego panelu sterownika przy kotle, którego interesuje tylko i wyłącznie proces spalania (bez dostępu do www) w tych 3 punktach (opcjach) bez zewnętrznego źródła sygnału, nie musi się tym interesować. Nie ważne czy powyższe opcje ma TAK lub NIE, są nieistotne. Po prostu nie funkcjonują. Pozostałe alarmy i zabezpieczenia wg listy z instrukcji będą funkcjonować.
Generalnie te alarmy są dla niego do odczytania w momencie ich zaobserwowania fizycznie na panelu w postaci czerwonego trójkąta i/lub sygnału dźwiękowego.
Opisane opcje są bardziej zaawansowane i w domyśle i zgodnie z ich lokalizacją w sterowniku czyli "ustawienia zaawansowane".

Z dostępem do www i apki (zdalnie) ma dostęp do listy alarmów (oby jak najmniej) ale i wykazu zdarzeń w których te alarmy również występują.

O free powiadomieniach "pusch" i sms (opcjonalnie) nie wspomnę
2023-03-27 16:45
  Wiciu9 Posts: 70 Ostrzeżenie: 0
Mam od 5 lat podłączoną czujkę dymu  jako proste zabezpieczenie PPOŻ .
Działa - na szczęście tylko w testach  co 6 mc. 
Dodatkowo jest podłączony sygnalizator dźwiękowo - optyczny do wyjścia alarmowego .
Users on-line: