Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Pello v3.5 Zawór trójdrożny ochrona powrotu Subskrybuj | ||||
|
||||
Strucel82
![]() |
Mógłby ktoś zerknąć w ustawienia, mam problem z utrzymaniem temperatury na podłogówce, jak wyłączę ochronę powrotu na zawożę 3d to jest ok, co może być nie tak?
|
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
Jakbyś jeszcze udostępnił sterownik publicznie...
![]() Urządzenia -> Modyfikuj -> Udostępnij sterownik publicznie |
|||
|
||||
Strucel82
![]() |
Sorki dopiero dziś podpiąłem internet, już zmieniam.
dodane 2023-02-11 19:47Sorki dopiero dziś podpiąłem internet, już zmieniam. |
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
Przy ochronie powrotu przez zawór dla sterownika priorytetem jest temperatura powrotu, a nie temperatura za zaworem. Stąd przymykanie zaworu i spadek temperatury podłogówki.
Jeżeli nie masz pompy mieszającej, to pozostaje ci ochrona powrotu przez pompę CWU. |
|||
|
||||
Michal86
![]() |
Jak masz 3d na instalację to musisz mieć jeszcze jeden 3d na ochronę powrotu. Temperaturowy lub siłownikiem ale wtedy należy posiadać dodatkowy moduł nr.
|
|||
|
||||
Strucel82
![]() |
Tak zauważyłem, wyłączyłem na sterowniku ochronę powrotu i z temperatura podlogowki wszystko się unormowało, tylko wtedy na powrocie spada mi temperatura, jak siłownik przymknie się na podłogówkę to puszcza na powrót i dobija do ustawionej temperatury, czyli nie pozostanie mi nic innego jak po sezonie grzewczym poprawienie tego. Dzięki za podpowiedź.
|
|||
|
||||
Michal86
![]() |
Lub jak kolega wyżej napisał ochrona przez cwu co nie jest najlepszym rozwiązaniem. Ale lepsze niż żadne.
|
|||
|
||||
Strucel82
![]() |
Chyba po sezonie grzewczym założę drugi zawór 3d tylko bez siłownika, nie mogę dodać zdjęć bo pokazałbym jak to wygląda.
|
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
Pompa mieszająca włączona na stałe do gniazdka i zapominasz o powrocie.
Oczywiście mam na myśli pompę energooszczędną zużywającą poniżej 5W. Ja mam podłączoną do sterownika, ale widzę, że ty masz tam wpiętą pompę cyrkulacyjną CWU. |
|||
|
||||
Strucel82
![]() |
No dobry pomysł, ostatecznie tak zrobię, spróbuję jeszcze pokombinować żeby pod sterownikiem chodziła cały czas tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić, pompy mam energooszczędne z możliwością regulacji trybu pracy tylko muszę dopytać u sprzedawcy
dodane 2023-02-11 22:23Tak jest tam cyrkulacja, mam jeszcze trzecia pompę która w tej chwili nie jest podpięta pod sterownik, ma zasilać dwa grzejniki ale na tą chwilę nie są podłączone i zastanawiam się czy narazie nie puścić jej do ochrony powrotu, mogłoby to tak być? |
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
Strucel82 napisał » 2023-02-11 22:23 Tak jest tam cyrkulacja, mam jeszcze trzecia pompę która w tej chwili nie jest podpięta pod sterownik, ma zasilać dwa grzejniki ale na tą chwilę nie są podłączone i zastanawiam się czy narazie nie puścić jej do ochrony powrotu, mogłoby to tak być? Nie znamy twojej instalacji. Sam najlepiej wiesz, jak to u Ciebie wygląda. |
|||