Forum Pello v3.5 Instalacja mieszana, czy warto? Subskrybuj | ||||
|
||||
Bioly41
|
Wykańczam dodatkowe pomieszczenia w domu, wcześniej były one nieogrzewane, jest tego 60m2 i zastanawiam czy podłączyć to pod swoją instalacje grzejnikową czy zrobić tam ogrzewanie podłogowe z zupełnie nowym obiegiem. Ktoś ma instalacje mieszaną z grzejnikami i podłogówką? Jak wam się to sprawuje?
|
|||
|
||||
mamut
|
Dał bym podłogówkę, jakiś zawór mieszający, może być termostatyczny, nie musi być 3d z siłownikiem i będzie ok.
Do tego ki go wie, czy za 5-7 lat nie wpadniesz do jakiejś strefy czystej i już nawet tym nie będziesz mógł palić, wtedy już masz instalacje bardziej pod ewentualną PC. |
|||
|
||||
Bioly41
|
Tylko moje sprzęgło ma jedno wyjście, czyli do tego wyjścia podłączyć jeszcze obieg na podłogówkę? Czy wymienić sprzęgło na takie z dwoma wyjściami?
|
|||
|
||||
sebsa
|
Bioly41 napisał » 2023-01-23 07:40 Wykańczam dodatkowe pomieszczenia w domu, wcześniej były one nieogrzewane, jest tego 60m2 i zastanawiam czy podłączyć to pod swoją instalacje grzejnikową czy zrobić tam ogrzewanie podłogowe z zupełnie nowym obiegiem. Ktoś ma instalacje mieszaną z grzejnikami i podłogówką? Jak wam się to sprawuje? Jeśli możesz i masz możliwość to rób osobny obieg. U siebie mam podłogówkę i grzejniki spięte na 1 pompie CO. Podłogówka regulowana poprzez RTL. Nie jest źle. Natomiast gdybym miał możliwość to wyodrębnił bym podłogówkę jako osobny obieg wraz z likwidacją jak największej ilości grzejników. Wymaga to jednak grubego remontu. Na dzisiaj nie mogę sobie na to pozwolić. Druga sprawa -docelowo pompy ciepła będą jedyną możliwą opcją ogrzewania. W takim przypadku podłogówka jeszcze bardziej uwypukli swoje zalety. |
|||
|
||||
Michal86
|
Podłogówka na 3d z siłownikiem to najlepsze rozwiązanie.
Potrzebujesz dodatkowego modułu mr. Możesz zrobić na tym sprzęgle ale nie będzie wtedy do końca spełniać swojego zadania. Jak masz możliwość to sprzęgło na dwa obiegi. |
|||