Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  Sklep esterownik.pl  HB2 + dwie pompy CO Subskrybuj
2022-10-27 14:13
  Crash Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Witam.
Jak w temacie, mam zainstalowane dwie pompy do podłogówki jedna na parter i druga na piętro. Obecnie są połączone i załączane przez sterownik pieca. Planuję rozbudować system o RM1,  HB2 i czujniki temperatury BT5B Czy jest możliwość ustawienia w HB2 by przy dogrzaniu całego piętra wyłączona została pompa na piętro a na parter dalej pracowała, czy tylko można sterować jedną pompą? Ewentualnie zastosować dwie listwy HB2?
Pozdrawiam
2022-10-27 14:16
  PrzemekP Posts: 1448 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Lista HB2 ma wyjście tylko na jedną pompę i tylko jedną pompą może sterować. Idealnym rozwiązaniem byłby dwie listwy HB2, jedna do obsługi pętli parteru, druga do obsługi pętli piętra
2022-10-27 14:55
  Crash Posts: 8 Ostrzeżenie: 0

Czyli nie ma opcji żeby np, jedną pompą sterować przez sterownik a drugą przez listwę?

poniżej radosna twórczość: schemat mojej instalacji


dodane 2022-10-27 14:55
2022-10-27 19:32
  PrzemekP Posts: 1448 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Crash napisał » 2022-10-27 14:55

Czyli nie ma opcji żeby np, jedną pompą sterować przez sterownik a drugą przez listwę?


Tak możesz.
Pytałeś o sterowanie za pomocą jednej listwy - tak się nie da.
2022-10-28 21:59
  Crash Posts: 8 Ostrzeżenie: 0

Faktycznie trochę nieprecyzyjnie to napisałem.
Możesz w skrócie opisać jak to wysterować?
Mam jedną listwę HB2 i połączone z nią 6 szt. BT5B w każdym pokoju góra i 6 szt. BT5B dół i sterującą zaworami elektrotermicznymi góra i dół. Jak wysterować wyłączanie pomp np. górnej przez HB2 a dolnej przez sterownik?
Czy nie jest tak, że po dogrzaniu wszystkich 12 stref w listwie dopiero zostanie wyłączona pompa? Czy jest możliwość przypisania pompy do wybranych stref w listwie?
No i jak przypisać wyłączenie drugiej pompy przez sterownik po dogrzaniu określonych stref na listwie HB2?

Trochę zagmatwałem chyba
Mam nadzieję że promocja jeszcze trochę potrwa i po prostu dokupię drugą HB2
2022-11-03 07:48
  PrzemekP Posts: 1448 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
To co napisałeś nie wyjaśniło sytuacji.
Widzę, że masz 12 pokoi ale tylko 3 czujniki są aktywne. 

Założenie powinno być takie, że wszystkie pokoje które masz dodane i są fizycznie zależne od listwy HB2 powinny mieć to ustawione w konfiguracji - tak jak masz to dla trzech pokoi (Dół Łazienka, Dół Salon, Dół pokój). W pokojach czujniki BT, na listwie siłowniki elektrotermiczne i działa.

Góra powinna być ustawiona w taki sposób, że w pokojach w konfiguracji zaznaczasz obieg CO2 i pompa która pcha tam czynnik powinna być podłączona do wyjścia z sterownika opisanego jako CO2. Czujniki BT sparowane w tych pokojach i koniec.

Tyle teorii.
2022-11-05 18:46
  Crash Posts: 8 Ostrzeżenie: 0

No na razie mam tylko 3 pokoje zrobione, z czasem to rozbuduje do końca ale na razie finanse na to nie pozwalają.

Te uruchomiłem na próbę. Ale wydaje mi się że nawet przy takim tylko zestawieniu piec powinien się wyłączyć po dogrzaniu tych trzech pokoi. Tylko nie wiem jak i gdzie ustawić by piec odczytywał  z nich temperaturę, dotychczas miałem jeden czujnik przewodowy.

Odnośnie pomp to aktualnie góra i dół mam zblokowane i podłączone pod CO1. Pod CO2 mam podłączoną pompę do grzejników.
2022-11-05 19:00
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Kolego jakbysbył zainteresowany mam do sprzedania listwę  , czujniki , siłowniki , wszystko pracowało chyba 3 lata , zdemontowałem bo zmieniłem zródło ciepła 
2022-11-07 09:40
  Crash Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
PrzemekP napisał » 2022-11-03 07:48


Tyle teorii.



No właśnie z tą teorią mam problem. Zakładając, że te dodane "aktywne" pokoje są skonfigurowane poprawnie , a tak sugerujesz, to po dogrzaniu wszystkich "aktywnych" pokoi piec powinien się wygasić a działa dalej. No chyba że pokoje "nieaktywne" powodują, że sterownik głupieje i działa jak w sytuacji bez czujników temperatury czyli w sposób ciągły. (tak miałem przy pierwszym uruchomieniu, jeszcze bez czujników temperatury zewnętrznej, wewnętrznej itp., piec się rozpalał i sobie chodził dopóki mu pelletu starczyło).


Po przejrzeniu forum, na myśl nasuwa się mi też że mam źle ustawione czujniki, mam w CO1 ustawione czujnik przewodowy, który gdy złapie temperaturę to "wyłącza" piec, a przy innych ustawieniach zewnętrznym lub radiowym znika mi odczyt temperatury i piec chodzi w sposób ciągły.

2022-11-07 09:51
  leON22 Posts: 6099 Ostrzeżenie: 3
Żeby był widoczny radiowy czujnik temp.wew. przypisany do obwodu CO1 musisz go usunąć z Pokoi i dodać w rozszerzeniach. 
2022-11-07 10:13
  Crash Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Coś jak jest u Ciebie zrobione?  Tylko , że wtedy będę miał tylko jeden czujnik na CO1 a nie w każdym pokoju.
2022-11-07 11:06
  leON22 Posts: 6099 Ostrzeżenie: 3
Zapytaj @PrzemekP albo @Ameno25, powinien pomóc ja mam prostą instalację  
2022-11-07 11:13
  PrzemekP Posts: 1448 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Crash napisał » 2022-11-07 09:40

No właśnie z tą teorią mam problem. Zakładając, że te dodane "aktywne" pokoje są skonfigurowane poprawnie , a tak sugerujesz, to po dogrzaniu wszystkich "aktywnych" pokoi piec powinien się wygasić a działa dalej. No chyba że pokoje "nieaktywne" powodują, że sterownik głupieje i działa jak w sytuacji bez czujników temperatury czyli w sposób ciągły. (tak miałem przy pierwszym uruchomieniu, jeszcze bez czujników temperatury zewnętrznej, wewnętrznej itp., piec się rozpalał i sobie chodził dopóki mu pelletu starczyło).

Kiedy piec chodził nadal mimo osiągnięcia temperatury we wszystkich pomieszczeniach ? Jaki dzień ?



W tej chwili masz ustawiony system tak, że dopiero po osiągnięciu temperatury we wszystkich pokojach sterowanych przez HB2 ORAZ gdy temperatura na regulatorze pokojowym (czyli przewodowy czujnik temperatury - bo taki masz ustawiony) osiągnie zadaną wartość - dopiero kocioł się wyłączy.
Jeżeli chcesz sterować tylko za pomocą listwy HB2 - musisz w ustawieniach -> ustawienia CO1 -> ustawić pompa + zawór 4d (aktualnie masz pompa + zawór 4d + regulator pokojowy)
2022-11-07 11:36
  Crash Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
PrzemekP napisał » 2022-11-07 11:13


Jeżeli chcesz sterować tylko za pomocą listwy HB2 - musisz w ustawieniach -> ustawienia CO1 -> ustawić pompa + zawór 4d (aktualnie masz pompa + zawór 4d + regulator pokojowy)



I o to zdanie mi chodziło


wieczorem przetestuję, i mam nadzieję że będzie ok,



nie doczekałem, w pracy też można zrobić przerwę na testy grunt , że poszły pomyślnie.
Teraz czujnik przewodowy jest już w takim razie niepotrzebny, czy można go gdzieś wykorzystać?

Users on-line: damian70k, damren, durzywas, edi-dom1, gnasiu, MaciejSz70, Mariusz1977, miro12321, nero1511, ogniwo555, tomasz41, wele