Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  Pello v3.5  Ochrona powrotu i bufor. Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 3Next pageLast page
2022-12-03 10:54
  Kmieciu Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Nie chciałem mostkować przewodów czujnika, kilka dni działało dobrze na tych mocach ale jak przyszło pare dni i nocy ok 0 stopni to kocioł nie dawał rady na ww mocach, nie dał rady dobić bufora do 78 stopni na dole. zacząłem powoli zwiększać ale i tak to było bardzo długo kilkanaście godzin i jak się przełączał na pośrednią i minimalną to temperatura spadała bardzo szybko i tech nie wyłączał pompy, Aż zwiększyłem bardziej, wtedy przebiło 90 stopni i zadziałał termik.
Teraz mam moce 17/10/8 i dół bufora na 76 stopni. Widocznie bardzo szybko dom odbiera ciepło, teraz się zastanawiam czy ten bufor miał sens, ładuje bufor 5-6 godz i więcej a przerwy jest ok 2 godz. Ciekawe jak będzie przy -18 stopni podejrzewam że bufor nie naładuję się, albo to będzie trwało mega długo a jesztce cwu grzeje grzałką jak odpalę nowy zbiornik to wieczorami też będzie się przeciągało ładowanie. 
2022-12-23 12:32
  Michal86 Posts: 206 Ostrzeżenie: 0
Tak jak Ci pisałem modulacja tylko przy rozpalaniu potem to końca z ustawioną mocą maksymalną. Dlatego histerezy mocy 1 i 2. Temperatura na czujniku kotła ustawiona odpowiednio wyższa aby nie modulował. Czyli przykładowo tech wyłącza palnik gdy na czujniku kotła jest 75-77 to zadana na kotle musi być 80. Jak mówisz, że musisz grzać na 18kw to moc min i pośrednia ustaw na 9kw. Będzie startował od 9.
dodane 2022-12-23 12:32Zrób moce 18,9,9
Kaloryczność paliwa na 17.3Mj
Jeżeli wydajność podajnika jest taka jaka masz wpisaną będzie podawał 6.4s w cyklu 20s.
Zobacz teraz jak będzie grzał bufor. I pamiętaj, że nie może modulować przed wygaszeniem.
2023-01-29 11:16
  damian2406 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Witam. Czy przy ochronie powrotu przez cwu pompka chodzi również na postoju pieca ? Dzis to zauważyłem 
2023-01-29 11:26
  leON22 Posts: 6182 Ostrzeżenie: 3
"Chodzi" tak jak ją ustawisz, najlepiej jak działa non-stop Wyłączy się jak zostaną spełnione dwa warunki : zostanie osiągnięta temp.zadana CWU i zadana min.temp.powrotu zostanie przekroczona o 2st  
2023-01-29 11:39
  damian2406 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Mam spełnione te 2 warunki i tak chodzi na postoju. Czemu najlepiej jak działa non stop ? 
2023-01-29 12:26
  leON22 Posts: 6182 Ostrzeżenie: 3
Może jest podłączona do innego gniazda w sterowniku. 
2023-01-29 12:38
  damian2406 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Nie. Podczas pracy jest tak jak pisałeś. Wyłączała się i pracowała cyklicznie
2023-01-29 13:49
  leON22 Posts: 6182 Ostrzeżenie: 3
No to w czym problem  
2023-01-29 15:01
  damian2406 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
No w tym że moim zdaniem na postoju nie powinna pracować. A u mnie wiecej piec jest w postoju niż w pracy 
2023-01-29 15:56
  leON22 Posts: 6182 Ostrzeżenie: 3
Proponuję lekturę instrukcji obsługi sterownika, wtedy się dowiesz co ma piernik do wiatraka. Najlepiej for your jakby była jedna pompa wtedy nie miałbyś problemu 
First pagePrevious page3 / 3Next pageLast page
Users on-line: Rafaho