Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Pompa ciepła w zastępstwie OEP Subskrybuj
First pagePrevious page8 / 12Next pageLast page
2022-09-21 16:19
  Ameno25 Posts: 2876 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2022-09-21 07:58
Ameno25 napisał » 2022-09-20 11:59
No to jak masz zasilanie stałe i ustawioną na auto to najwyraźniej te 6W kreci tak pompą ze robi wystarczający przepływ dla tej temperatury zasilania  
Tylko można by powiedzieć, że zamiast kotła stoi bufor, (po stronie CO nic się nie zmieniło) a pompka kręciła wyżej. Dziwne to. Kij z nią.
[/quote


No ale z bufora możliwe że jest jej lżej wyciągnąć tą wodę niż z niebieskiego , bufor to zwykłe wiadro zero oporów , niebieski jakieś tam opory hydrauliczne miał ,  wspominałeś chyba też że płukałeś instalacje także znów opory się zmniejszyły .
Dziś byłem u znajomego na mieszkaniu które wynajmuje , sprawdzić dlaczego nie grzeją 2 grzejniki , mieskzanie 2 pokoje , kocioł gazowy w łazience , grzejniki odpowietrzone , odkręcam filtr siateczkowy pod kotłem , i czegoś takiego nie widziałem jeszcze , zabity całkowicie taką tłustą galaretą jak błoto .
2022-09-22 06:42
  verb Posts: 633 Ostrzeżenie: 0

Pewnie jest jak piszesz. Filtra nie mam na CO, przed pompą założyłem jakieś "cudo" za kilkaset złotych.
Kurde, zastanawiam się czy lepiej pogodówka, czy termostaty - czujnik zewn. coś zawyża temp, i trudno mówić o pełnym komforcie :/
2022-09-23 07:58
  marcinbb Posts: 1953 Ostrzeżenie: 0

Mnie tam podoba się ciepła pompa dziś było 4*C rano jak wróciłem z kołchozu widziałem że lało się z niej niemiłosiernie ale jeszcze nic nie przymarzło. W chałupie ciepło zużycie całej chałupy dobowo w okolicach 16kWh więc sama pompa pewnie wciąga w okolicach 10kWh a to jakaś śmieszna ilość w porównaniu w pelletem którego szło 15kg/doba
2022-09-23 15:32
  verb Posts: 633 Ostrzeżenie: 0
U mnie wciąga 12kW/dobę obecnie. Nie wiem czy to dużo czy mało.
2022-09-23 16:16
  Ameno25 Posts: 2876 Ostrzeżenie: 0
U mnie wciąga jakieś max 5kW  CO i CWU , w domu codziennie 3 prysznice , temperatura od 23 do 24 , wynik z liczydła pompy pokrywa się z eLicznik taurona bo nie mam większego zużycia jak 12kW dziennie na cały dom a średnio dziennie miałem zużycie w okolicach 5 do 7kW  bez pompy ,  ,  mam przepracowane 73 godzin grzania które pobrało 33kW prądu.
2022-09-23 16:37
  verb Posts: 633 Ostrzeżenie: 0

Nieźle... Ktoś jeszcze rzuci wynikiem ?
A i próbowałem jechać na bufor, czyli ładować do 48, i wg termostatów (jak przedtem z Ogniwem, choć tam zadana była wyższa). Ale nie wiedzieć czego, pompa odpalała co chwilę. Ogólnie to ten bufor mnie drażni fest.
2022-09-23 17:07
  Ameno25 Posts: 2876 Ostrzeżenie: 0
dla przykładu  u brata  180m2 podłogi , pompa Vailant 10kW , dom docieplony niedawno styro 20cm grafit , okna 3 szyby , dach 30cm wełna ,  w środku stan surowy zamknięty , brak drzwi itp , włączyłem we wtorek  w środku temp była 14 stopni , ustawiłem 19 *  ,  po pierwszym dniu wskazania z pompy i licznika różnica 100% , drug dzień wskazanie z pompy i licznika takie samo praktycznie , oczywiście nic innego nie było włączone .

przed włączeniem  1kW pompa  , licznik 168, 1 dzień  8kW pompa , 182 licznik , 2 dzień 19 pompa , 192 licznik .

Wychodzi na to że w 1 dzień pobrałą 14kW , w drugi dzien 10kW , łacznie 2 dni grzania ze stanu 14 do 19 * według licznika tauron 24kW , według pompy 18kW 


 
dodane 2022-09-23 17:07
verb napisał » 2022-09-23 16:37

Nieźle... Ktoś jeszcze rzuci wynikiem ?
A i próbowałem jechać na bufor, czyli ładować do 48, i wg termostatów (jak przedtem z Ogniwem, choć tam zadana była wyższa). Ale nie wiedzieć czego, pompa odpalała co chwilę. Ogólnie to ten bufor mnie drażni fest.



Bufor traktuj jako sprzęgło a nie magazyn , ładuj go do temperatury takiej jaką chcesz na grzejnikach , pompa bedzie się wyłaczała jak powrót bedzie za ciepły 
2022-09-23 17:32
  verb Posts: 633 Ostrzeżenie: 0

Ja mam ocieplenie słabe, ale skoro spalałem rocznie od 3,2 do 3,8T grochu, przy temp wewn 22-23st to myślałem że pompa będzie git. Może się myliłem. Inna sprawa, że wsadzili mi pompę 12kW, która jest bardziej prądożerna od np 9kW.
Nie bardzo rozumiem co gadasz o tym powrocie. Już tu było wspominane, i kurde nie wiem w czym rzecz. Ja nie mam czujnika na powrocie, mam czujnik CO w buforze. Jeśli to nie problem to niech mi to ktoś wyjaśni.
2022-09-23 17:46
  Ameno25 Posts: 2876 Ostrzeżenie: 0
No to właśnie temperatura bufora to temperatura powrotu w Twoim wypadku  , pompa musi mieć   delte najlepiej ze 4K  ,  w pompie masz wymiennik ciepła z gazu do wodu , jesli na wymienniku  na wyjsciu i wejsciu bedzie tyle samo to  gaz nie ma gdzie oddać ciepła i pompa się wyłącza .
Miałem u siebie taki motyw ze grzało sie CWU pompa ciepła , i w tym samym momencie  włączała sie grzałka która  obniża napiecie z PV , a że grzałka jest wkecona na dole bojlera to grzała powrót węzownicy i pompa wywalała błędy ,  gaz nie ma gdzie oddać ciepła wzrasta cisnienie i wali błędy . 
dodane 2022-09-23 17:46 1kg  ekogrochu to jakieś  8kW , ale licząc sprawność kotła 60% przyjmijmy że  jest to 5kW więc  jeśli spalałeś max 4t to masz 20 000 kWh rocznie , Ja spalałem   max 3t ekomiału rocznie .
2022-09-23 17:57
  verb Posts: 633 Ostrzeżenie: 0
Delta, to histerezy ? Obecnie mam 6st, -2 , +4. I grat odpala rzadziej. Czy lokalizacja czujnika CO gdzieś indziej byłaby wskazana ? Np na rurce powrotu do pompy ? Bo dalej tego qrde nie ogarniam. Skoro pogodówka zadaje np 33st, to pompa chyba "patrzy" na temp czujnika CO w buforze ?
2022-09-23 18:57
  Ameno25 Posts: 2876 Ostrzeżenie: 0
Delta czyli róznica miedzy  zasilaniem i powrotem , jeśli do bufora z pompy wchodzi Ci 45* to  powinno wracać do pompy najlepiej ze 40* . 
dodane 2022-09-23 18:57Musisz ustawić tak  krzywą aby pompa grzała jak najdłużej  jak najniższym parametrem  
2022-09-23 19:09
  verb Posts: 633 Ostrzeżenie: 0

Czyli może prędkość pompy obiegowej ustawić inaczej ?  Fabrycznie jest "wysokie obroty", ale idzie ustawić średnie i niskie. Nie próbowałem. Pompa i tak pompuje na max (nie wiem po co ten inwerter) :/
A z innej beczki: mam teraz 14mb linii gazowej, jak się uprę i zaciukam żonę (wytnę 25letni cis), to mogę skrócić linię do około 3mb. Da to coś ?
2022-09-23 19:20
  Ameno25 Posts: 2876 Ostrzeżenie: 0
Z tym gazem to nie mam pojęcia .
W mojej pomie jest coś takiego że ustawiam jaka ma być różnica miedzy zasilaniem a powrotem ,  fabrycznie jest 4* , i pompa obiegowa tak pracuję żeby utrzymać te 4* , jak jest np 6 * to przyspieszy , natomiast jak jest 2* to zwlania. 
Moc pompy obiegowaej mam ustawione na maxa , ale i tak ten max jest osigalny tylko wtedy kiedy jest potrzebny 
2022-09-23 19:26
  marcinbb Posts: 1953 Ostrzeżenie: 0

U mnie podobnie różnica zasilania i powrotu 4-6*C pompa sama steruje przepływem pompy obiegowej. Wg wskazań pompa łyknęła łącznie 120kWh. A jeśli chodzi o sumaryczne zużycie domu kupa gotowania/prania/ zmywania/ pieczenia to wszystko leci na prąd a jakoś specjalnie się go nie oszczędzamy i tak już się nastawiłem że przyszły rok dokładam 4kWp na gruncie bo to się nie da.

Jeśli chodzi o pracę pompy na razie włącza się pochodzi 15-20 min i się wyłączy ale nie ma co się dziwić w chałupie ciepło musi taktować bo zmodulować aż tak się nie może.
2022-09-23 19:37
  verb Posts: 633 Ostrzeżenie: 0
To napiszę Wam coś jeszcze: ten mój gniot ma chyba jakąś (chińską) logikę. Przy ustawieniu histerezy -2 (po resecie), przez kilka cykli działa z taką histerezą, potem ją skraca. Najpierw do -1.8, a ostatecznie do -1.1. Co to za logika, która "zagęszcza" uruchomienia kompresora ? A może ja jestem głupi ? Oczywiście na wykresie widać, że przerwy są krótkie, potrafi zejść do 3x na godzinę. Ino po huaweja ?
2022-09-23 19:48
  marcinbb Posts: 1953 Ostrzeżenie: 0

Ja mam chęć jeszcze przetestować u mnie tryb EKO jednak po przygodach verb jakoś ten pomysł ulatuje na bliżej nie określony termin.

Sprawdź może gdzieś w ustawieniach serwisowych u mnie gdzieś widziałem te różnice temperatur na wymienniku płytowym
2022-09-23 20:02
  Ameno25 Posts: 2876 Ostrzeżenie: 0
Ja w swojej mam cs takiego jak minimalny postój spręzarki , fabrycznie 10min ,  ogólnie mam 150 załączeń sprężarki na jakieś  100 godz pracy , w tym 25 startów rozmrażania ,  tylko że CWU to jeden start a grzania jest pół godziny ,a  mam 30h grzania więc jest to min 60 startów+ 25 startów rozmrażanie to 85 , więc na samo grzanie wychodzi 65 startów na 70h grzania więc jest OK , z tym że teraz już wiem o co kaman z tą pompą to teraz na dobe mam max 4 starty   
2022-09-23 20:05
  leon Posts: 503 Ostrzeżenie: 0

marcinbb a na czym bazowali, jak myślisz?? Tworząc pompę ciepła??? Na chłodni. Chłodnię w czasie transportu przełączasz na dizla a na postoju jeśli masz dostęp do prąda 380V, możesz się podpiąć i przełączasz na prąd i śmiga jak Wasze pompy ciepła. Oglądnij sobie to:
https://www.youtube.com/watch?v=n_5KFgCXujU
2022-09-23 20:05
  Ameno25 Posts: 2876 Ostrzeżenie: 0
Ogólnie w pompach im lepsza logika i algorytm steerownia sprężarka tym lepiej i dla pompy i dla kieszeni .Tą pompę co ma ogólnie użytkownicy chwalą , ja na razie też nie mogę narzekać , prosta w ustawieniach , jak na razie bardzo energooszczędna , zobaczymy jak przyjdą mrozy  jak bedzie dawałą radę  
2022-09-23 20:06
  verb Posts: 633 Ostrzeżenie: 0
U mnie tryb ECO powodował odpalenie grzałki powyżej 50st na CWU. Nam pasuje 54st zadanej na CWU, histerezą 4st więc ECO wyłączyłem. CWU odpala 2xdobę - wody nie brakuje, choć mam pralkę i zmywarkę pod ciepłą wodą. Córka i zięć kąpią się w wannie. My z umiłowaną używamy prysznica, i nam to gra.
First pagePrevious page8 / 12Next pageLast page
Users on-line: