Forum eCoal.pl v3.5 Pompa ciepła w zastępstwie OEP Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona8 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
verb napisał » 2022-09-21 07:58
Ameno25 napisał » 2022-09-20 11:59 Tylko można by powiedzieć, że zamiast kotła stoi bufor, (po stronie CO nic się nie zmieniło) a pompka kręciła wyżej. Dziwne to. Kij z nią.No to jak masz zasilanie stałe i ustawioną na auto to najwyraźniej te 6W kreci tak pompą ze robi wystarczający przepływ dla tej temperatury zasilania [/quote No ale z bufora możliwe że jest jej lżej wyciągnąć tą wodę niż z niebieskiego , bufor to zwykłe wiadro zero oporów , niebieski jakieś tam opory hydrauliczne miał , wspominałeś chyba też że płukałeś instalacje także znów opory się zmniejszyły . Dziś byłem u znajomego na mieszkaniu które wynajmuje , sprawdzić dlaczego nie grzeją 2 grzejniki , mieskzanie 2 pokoje , kocioł gazowy w łazience , grzejniki odpowietrzone , odkręcam filtr siateczkowy pod kotłem , i czegoś takiego nie widziałem jeszcze , zabity całkowicie taką tłustą galaretą jak błoto . |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Pewnie jest jak piszesz. Filtra nie mam na CO, przed pompą założyłem jakieś "cudo" za kilkaset złotych. Kurde, zastanawiam się czy lepiej pogodówka, czy termostaty - czujnik zewn. coś zawyża temp, i trudno mówić o pełnym komforcie :/ |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Mnie tam podoba się ciepła pompa dziś było 4*C rano jak wróciłem z kołchozu widziałem że lało się z niej niemiłosiernie ale jeszcze nic nie przymarzło. W chałupie ciepło zużycie całej chałupy dobowo w okolicach 16kWh więc sama pompa pewnie wciąga w okolicach 10kWh a to jakaś śmieszna ilość w porównaniu w pelletem którego szło 15kg/doba |
|||
|
||||
konto usunięte
|
U mnie wciąga 12kW/dobę obecnie. Nie wiem czy to dużo czy mało.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
U mnie wciąga jakieś max 5kW CO i CWU , w domu codziennie 3 prysznice , temperatura od 23 do 24 , wynik z liczydła pompy pokrywa się z eLicznik taurona bo nie mam większego zużycia jak 12kW dziennie na cały dom a średnio dziennie miałem zużycie w okolicach 5 do 7kW bez pompy , , mam przepracowane 73 godzin grzania które pobrało 33kW prądu.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Nieźle... Ktoś jeszcze rzuci wynikiem ? A i próbowałem jechać na bufor, czyli ładować do 48, i wg termostatów (jak przedtem z Ogniwem, choć tam zadana była wyższa). Ale nie wiedzieć czego, pompa odpalała co chwilę. Ogólnie to ten bufor mnie drażni fest. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
dla przykładu u brata 180m2 podłogi , pompa Vailant 10kW , dom docieplony niedawno styro 20cm grafit , okna 3 szyby , dach 30cm wełna , w środku stan surowy zamknięty , brak drzwi itp , włączyłem we wtorek w środku temp była 14 stopni , ustawiłem 19 * , po pierwszym dniu wskazania z pompy i licznika różnica 100% , drug dzień wskazanie z pompy i licznika takie samo praktycznie , oczywiście nic innego nie było włączone .
przed włączeniem 1kW pompa , licznik 168, 1 dzień 8kW pompa , 182 licznik , 2 dzień 19 pompa , 192 licznik . Wychodzi na to że w 1 dzień pobrałą 14kW , w drugi dzien 10kW , łacznie 2 dni grzania ze stanu 14 do 19 * według licznika tauron 24kW , według pompy 18kW dodane 2022-09-23 17:07 verb napisał » 2022-09-23 16:37 Nieźle... Ktoś jeszcze rzuci wynikiem ? A i próbowałem jechać na bufor, czyli ładować do 48, i wg termostatów (jak przedtem z Ogniwem, choć tam zadana była wyższa). Ale nie wiedzieć czego, pompa odpalała co chwilę. Ogólnie to ten bufor mnie drażni fest. Bufor traktuj jako sprzęgło a nie magazyn , ładuj go do temperatury takiej jaką chcesz na grzejnikach , pompa bedzie się wyłaczała jak powrót bedzie za ciepły |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ja mam ocieplenie słabe, ale skoro spalałem rocznie od 3,2 do 3,8T grochu, przy temp wewn 22-23st to myślałem że pompa będzie git. Może się myliłem. Inna sprawa, że wsadzili mi pompę 12kW, która jest bardziej prądożerna od np 9kW. Nie bardzo rozumiem co gadasz o tym powrocie. Już tu było wspominane, i kurde nie wiem w czym rzecz. Ja nie mam czujnika na powrocie, mam czujnik CO w buforze. Jeśli to nie problem to niech mi to ktoś wyjaśni. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
No to właśnie temperatura bufora to temperatura powrotu w Twoim wypadku , pompa musi mieć delte najlepiej ze 4K , w pompie masz wymiennik ciepła z gazu do wodu , jesli na wymienniku na wyjsciu i wejsciu bedzie tyle samo to gaz nie ma gdzie oddać ciepła i pompa się wyłącza .
Miałem u siebie taki motyw ze grzało sie CWU pompa ciepła , i w tym samym momencie włączała sie grzałka która obniża napiecie z PV , a że grzałka jest wkecona na dole bojlera to grzała powrót węzownicy i pompa wywalała błędy , gaz nie ma gdzie oddać ciepła wzrasta cisnienie i wali błędy . dodane 2022-09-23 17:46 1kg ekogrochu to jakieś 8kW , ale licząc sprawność kotła 60% przyjmijmy że jest to 5kW więc jeśli spalałeś max 4t to masz 20 000 kWh rocznie , Ja spalałem max 3t ekomiału rocznie . |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Delta, to histerezy ? Obecnie mam 6st, -2 , +4. I grat odpala rzadziej. Czy lokalizacja czujnika CO gdzieś indziej byłaby wskazana ? Np na rurce powrotu do pompy ? Bo dalej tego qrde nie ogarniam. Skoro pogodówka zadaje np 33st, to pompa chyba "patrzy" na temp czujnika CO w buforze ?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Delta czyli róznica miedzy zasilaniem i powrotem , jeśli do bufora z pompy wchodzi Ci 45* to powinno wracać do pompy najlepiej ze 40* .
dodane 2022-09-23 18:57Musisz ustawić tak krzywą aby pompa grzała jak najdłużej jak najniższym parametrem |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Czyli może prędkość pompy obiegowej ustawić inaczej ? Fabrycznie jest "wysokie obroty", ale idzie ustawić średnie i niskie. Nie próbowałem. Pompa i tak pompuje na max (nie wiem po co ten inwerter) :/ A z innej beczki: mam teraz 14mb linii gazowej, jak się uprę i zaciukam żonę (wytnę 25letni cis), to mogę skrócić linię do około 3mb. Da to coś ? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Z tym gazem to nie mam pojęcia .
W mojej pomie jest coś takiego że ustawiam jaka ma być różnica miedzy zasilaniem a powrotem , fabrycznie jest 4* , i pompa obiegowa tak pracuję żeby utrzymać te 4* , jak jest np 6 * to przyspieszy , natomiast jak jest 2* to zwlania. Moc pompy obiegowaej mam ustawione na maxa , ale i tak ten max jest osigalny tylko wtedy kiedy jest potrzebny |
|||
|
||||
konto usunięte
|
U mnie podobnie różnica zasilania i powrotu 4-6*C pompa sama steruje przepływem pompy obiegowej. Wg wskazań pompa łyknęła łącznie 120kWh. A jeśli chodzi o sumaryczne zużycie domu kupa gotowania/prania/ zmywania/ pieczenia to wszystko leci na prąd a jakoś specjalnie się go nie oszczędzamy i tak już się nastawiłem że przyszły rok dokładam 4kWp na gruncie bo to się nie da. Jeśli chodzi o pracę pompy na razie włącza się pochodzi 15-20 min i się wyłączy ale nie ma co się dziwić w chałupie ciepło musi taktować bo zmodulować aż tak się nie może. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
To napiszę Wam coś jeszcze: ten mój gniot ma chyba jakąś (chińską) logikę. Przy ustawieniu histerezy -2 (po resecie), przez kilka cykli działa z taką histerezą, potem ją skraca. Najpierw do -1.8, a ostatecznie do -1.1. Co to za logika, która "zagęszcza" uruchomienia kompresora ? A może ja jestem głupi ? Oczywiście na wykresie widać, że przerwy są krótkie, potrafi zejść do 3x na godzinę. Ino po huaweja ?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ja mam chęć jeszcze przetestować u mnie tryb EKO jednak po przygodach verb jakoś ten pomysł ulatuje na bliżej nie określony termin. Sprawdź może gdzieś w ustawieniach serwisowych u mnie gdzieś widziałem te różnice temperatur na wymienniku płytowym |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ja w swojej mam cs takiego jak minimalny postój spręzarki , fabrycznie 10min , ogólnie mam 150 załączeń sprężarki na jakieś 100 godz pracy , w tym 25 startów rozmrażania , tylko że CWU to jeden start a grzania jest pół godziny ,a mam 30h grzania więc jest to min 60 startów+ 25 startów rozmrażanie to 85 , więc na samo grzanie wychodzi 65 startów na 70h grzania więc jest OK , z tym że teraz już wiem o co kaman z tą pompą to teraz na dobe mam max 4 starty
|
|||
|
||||
leon
|
marcinbb a na czym bazowali, jak myślisz?? Tworząc pompę ciepła??? Na chłodni. Chłodnię w czasie transportu przełączasz na dizla a na postoju jeśli masz dostęp do prąda 380V, możesz się podpiąć i przełączasz na prąd i śmiga jak Wasze pompy ciepła. Oglądnij sobie to: https://www.youtube.com/watch?v=n_5KFgCXujU |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ogólnie w pompach im lepsza logika i algorytm steerownia sprężarka tym lepiej i dla pompy i dla kieszeni .Tą pompę co ma ogólnie użytkownicy chwalą , ja na razie też nie mogę narzekać , prosta w ustawieniach , jak na razie bardzo energooszczędna , zobaczymy jak przyjdą mrozy jak bedzie dawałą radę
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
U mnie tryb ECO powodował odpalenie grzałki powyżej 50st na CWU. Nam pasuje 54st zadanej na CWU, histerezą 4st więc ECO wyłączyłem. CWU odpala 2xdobę - wody nie brakuje, choć mam pralkę i zmywarkę pod ciepłą wodą. Córka i zięć kąpią się w wannie. My z umiłowaną używamy prysznica, i nam to gra.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona8 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||