| Forum eCoal.pl Weź udział w projekcie Chrust PLUS!!! Subskrybuj | ||||
| Pierwsza stronaPoprzednia strona6 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Auto dalej jedzie ,najwięcej energii pochłania zagrzanie układu, a takie włączanie i załączanie grzejników nie ma sensu jak ci tak pasuję to ok każdy dom jest inny pozdrawiam
|
|||
|
|
||||
|
Luke
|
Tak jak mówisz. 🙂
|
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Chyba już pompa działa jak trzeba. Wyłączyłem te tryby ECO, który mi włączyli instalatorzy, i za 15 dni zjadła tylko 36kWh, przy zadanej CWU 52st. z histerezą 5. Swoją drogą nie rozumiem tego trybu ECO, niby dlaczego powyżej 50st lepiej jest grzać grzałką ? Na pewno nie jest taniej. To o co chodzi ? Jak ktoś wie, to proszę o info. |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Pewnie chodzi o to że max temp. PC to 55* i teraz zagrzać wode z 50 do 55* parametrem 55* wymaga dużo czasu , więc pewnie grzałką zrobi się to sprawnej i szybciej , lub PC w trybie eco grzeje tylko do jakies tam temperatury , wszystko powyzej tej temp juz nie jest eco , ale jak jest na prawdę to nie wiem
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Roman, 36kWh to już przyzwoity wynik ale wg mnie z COP Twojej PC powinien być nieco niższy, u mnie podobnie na dzień dzisiejszy zużycie 41kWh
|
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Ameno25, ja też nie wiem o co z tym chodzi. W instrukcji stoi, że pompa ma nagrzewać CWU do 60st, ale nie stoi że ze wspomaganiem. Miałem włączone ECO, to pompa żarła dużo prądu, o czym pisałem wcześniej. leON22 napisał » 2022-08-15 14:41 Moja pompa ma COP 4.8. Nie jest to rekord jaki uzyskuje np Rotenso, ale taki jest.Roman, 36kWh to już przyzwoity wynik ale wg mnie z COP Twojej PC powinien być nieco niższy, u mnie podobnie na dzień dzisiejszy zużycie 41kWh |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Tyle że ECO według unijnych urzędników wcale nie musi oznaczać oszczędniej i taniej dla użytkownika .
Moja pompa do 35* ma klase A+++ , ale już grzanie CWU do 55* jest tylko klasa A++ . Całkiem możliwe że tryb eco w Twojej pompie zezwala grzać CWU do jakies tam temperatury ,a resztę idzie z grzałki , a te instrukcje to są przydatne dla kogoś kto w tym siedzi , tak jak ma sie z tym do czynienia pierwszy raz to połowa rzeczy nie jest jasna , bynajmniej tak było w mojej instrukcji , np na stronie producenta jest instrukcja do wpm4 a ja mam wpm3 i juz schemat elektryczny był inny , no ale jakos pokapowałem ze cos nie tak i wyslali mi poprawny schemat .Pompa już gotowa , w tym tyg.bedzie serwis i odpalamy , zobaczymy co to warte będzie
|
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Jednostka wewnętrzna to u Ciebie to ustrojstwo na środku foto, gdzie widać naczynie ? Ja tak czysto w "maszynowni" nie mam... Wiem tyle: trybie ECO podlicznik pokazywał spore zużycie prądu (pisałem wyżej), po wyłączeniu ECO zużycie jest o wiele mniejsze a woda jest taka jak lubimy. |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Ja mam monobloka 8kW , a to ustrojstwo z naczyniem to jest taki moduł podłączeniowy , w nim są grzałki , zawór przełączający , właśnie naczynie zbiorcze i cała elektronika , to co stoi na podłodze to jest front obudowy z wyświetlaczem i panelem sterującym .
Kotłownia czysta bo wszystko malowałem chyba ze 3 razy , na zdjeciu nie widać ale dorobiłęm teraz , zlew , pralke , suszarkę , zamontuje jeszcze jakies szafki wiszące , i zrobiło się pomieszczenie gospodarcze |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Spoko, masz tam czyściutko. Nie bardzo kumam ideę tej instalacji, masz dwa hydrobosy ? Czy jeden z naczyniem, a drugi "rządzący" ?
|
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
||||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
OK, chyba rozumiem.
|
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
U mnie na liczniku cały czas 11kWh za cwu od instalacji na początku lipca Na dobrą sprawę nie miałem nawet szansy sprawdzić jak to grzeje chałupę.I od jakiegoś czasu bardzo chodzi mi po głowie zmiana taryfy z G11 na jakąś z rodziny G12 wiadomo że PV nie starczy do wyjścia na "0" z prądem. Zima to mało prądu z PV a zużycie przez pompę największe będzie w nocy ponieważ temperatura najniższa jest właśnie nocami, za dnia temperatura zawsze delikatnie idzie w górę i panele coś tam zawsze klepną. Stąd G12 da pewne oszczędności w portfelu, po przejrzeniu oferty Energa wyszło mi że w G12w będzie chyba najlepsza. Czy ktoś z montujących ciepłe pompy korzysta z tych taryf, lub myśli o ich zmianie? Ciężko będzie się przyzwyczaić do zmywarki po 22:00, pralki jakoś w środku nocy, no i piekarnik bo jeszcze nie miałem okazji piec chleba jak piekarz w środku nocy, wędzarnie bez problemu ogarnę w nocy. |
|||
|
|
||||
|
leON22
|
||||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Wyjaśnienie jest dość proste. Cieplejszej wody zużywa się mniej. Było o tym już dawno, "na węglach" ;]
dodane 2022-08-19 16:32 Takie małe przemyślenia mam odnośnie PC. Wg mnie niepotrzebnie wymieniałem bojler (który miał jeszcze 2,5roku gwarancji). Dlaczego ? Ano przyjrzałem się dokładniej jak pompa ładuje zasobnik. Ładuje ma max mocy na początku, potem inwerter zwalnia, ale pracuje cały czas, aż osiągnie temp zadaną. Różnica temp między zasilaniem baniaka a powrotem jest pomijalna. Uważam, że pompa pakowałaby do dwupłaszcza 1,5m3, podobnie jak do obecnego baniaka 2,2m3 - różnica między króćcami była by pomijalna. Może trwałoby to trochę dłużej, ale czy warto było wyzłomować dobry baniak i wydać grubo ponad 5k ? Wg mnie: nie. Jeszcze nie wiem jak będzie się zachowywać instalacja z buforem, napiszę czy potrzebny czy nie, ale to akurat wydaje się być na ten czas sensowne. |
|||
|
|
||||
|
leon
|
verb Nie żebym coś tam ale myślenie chyba boli, ja w tamtym roku wymieniałem u brata boiler. Zrobiłem fotkę, wkleiłem na Olxa i brachol zarobił 450 zł. Wziąłeś tyle za swojego?? I to jeszcze na gwarancji
![]() |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Czego mnie próbujesz obrazić hehe ? Oczywiście że baniak poszedł w dobre ręce, z moją satysfakcją w komplecie. Ale to nie ma znaczenia, bo tu pisałem coby się nie dać naciągać. Rozumisz ?
|
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Verb nie wiem jak u Ciebie , ale u mnie producent nie da gwarancji jeśli wężownica jest mniejsza niz 2m2 powierzchni .
BTW u mnie dziś odpalanie pompy , zaraz przyjedzie serwisant |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
U mnie nikt nie pytał co to za baniak (tzn, ludzie którzy przyjechali uruchomić), pompę instalowałem sam, tylko bez f-gazów. Elektrykę CO i CWU robiłem sam.
dodane 2022-08-19 18:56Trochę późno, ale jak ma przyjechać to daj znać co i jak. |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Ja też od A do Z robilen sam, odbiór właśnie skończył robić serwisant, sprawdzał dosłownie wszystko, od średnic rur, po przekroje przewodów, wypisał protokół że wszystko zgodnie z instrukcja montażu stiebel eltron.Kosztowalo mnie to 250zl, ale miałem dwie małe przeróbki, użyłem trójnik ocynk i został wymieniony na mosiądz i dodał jeden zawór bezpieczeństwa przy bojlerze. Ogólnie jakby bojler był z mniejszą wężownica wogole nie uruchomiłby pompy.
dodane 2022-08-19 20:49 verb napisał » 2022-08-19 18:56 Serwisant hardcorowy , pojechal odemnie na jeszcze jedno uruchomienie , mówi że tyle roboty ze mógłby pracować 24h.U mnie nikt nie pytał co to za baniak (tzn, ludzie którzy przyjechali uruchomić), pompę instalowałem sam, tylko bez f-gazów. Elektrykę CO i CWU robiłem sam. dodane 2022-08-19 18:56Trochę późno, ale jak ma przyjechać to daj znać co i jak. U mnie włączyłem chłodzenie na testy , baniak mam nagrzany do 55* więc dopiero jutro będę mógł coś powiedzieć odnośnie grzania CWU
|
|||
| Pierwsza stronaPoprzednia strona6 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||

🤔