Forum eCoal.pl v3.5 Grzanie cwu w auto lato Subskrybuj | ||||
|
||||
simko1
|
Jak ustawić kocioł aby w trybie auto-lato pracował następująco, chodzi tylko o cwu.
Zima pompka cwu pracuje ciągle Lato pompka cwu pracuje wg ustawionej temperatury cwu? Ktoś coś?
|
|||
|
||||
rj1972
|
Korzystając z ochrony powrotu przez CWU twoja pompka pracuje wg ustawień czujnika powrotu a więc obecnie 50st i to zarówno latem i zimom. Nie sprawdzam Twoich wcześniejszych wpisów ale nie rozumiem dlaczego Twój czujnik CWU pokazuje temperaturę ujemną?
|
|||
|
||||
leon
|
simko1 Twój czujnik CWU pokazuje -13,5s |
|||
|
||||
Zdenek
|
Nie no! Ociepliło się i teraz jest -10,8°C
|
|||
|
||||
leon
|
Klimat się ociepla
|
|||
|
||||
simko1
|
W tym temacie liczę na pomoc w zagadnieniu z pierwszego posta.
Żeby zaspokoić Wasza ciekawość odnośnie ujemnej temperatury CWU to: Pompkę cwu mam energooszczędną i aby się co chwilę nie włączała i wyłączała aby podgrzać powrót , zrobiłem korektę na cwu -30st. Dzięki temu pompka pracuje non stop. Nie, ustawienie cwu na max czyli 60 st nie pomogło. Na piecu mam 65 st i cwu często osiągało te 60 st. |
|||
|
||||
rj1972
|
simko1 przywróć sobie kalibrację czujnika CWU do fabrycznej bo trochę się oszukujesz i generalnie bez sensu. Co ma za znaczenie że masz pompkę energoszczędną? Kociołek ładnie pracuje ale wykres w zakresie CWU pokazuje zakłamanie.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
przy obecnych cenach węgla nie warto się bawić w grzanie CWU piecem. Jeśli masz grzałkę w bojlerze to koszty powinny byc mocno porównywalne, a roboty znacznie mniej, do tego czysciej
|
|||