Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Pello v3.5 ogniwo eko pellet kompakt 25kW - pid Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
zubo
![]() |
Witam
Jestem tu nowy. I jeszcze nie mam mojego pieca podłączonego do sieci. Czy ktoś ma dobre nastawy do danego pieca? Ewentualnie czy PID zmniejszy spalanie i jak to ustawić . Dzięki
|
|||
|
||||
Michal86
![]() |
Kolego uniwersalnych nastaw nie ma. Ale pytaj użytkowników Radek-ka, Owkol oni mają oep 25kw i chyba dobrze rozpracowali kocioł.
|
|||
|
||||
zubo
![]() |
Dzieki
![]() |
|||
|
||||
radek-ka
![]() |
Instalacja grzejnikowa, czy podłogowa, sprzęgło, a może 4d, jaka powierzchnia do ogrzania? Bez tego i sterownika online ciężko coś doradzić
|
|||
|
||||
zubo
![]() |
Stary dom niedocieplony, metraż ok.200-220 m2. Instalacja grzejnikowa (stara), zawór 3d. pompa na powrocie. Postaram się w tym tygodniu. jakoś pociągnąć kabel i podłączyć Piec.
|
|||
|
||||
Michal86
![]() |
Po co kabel. Kup TP-Link,a np. kosztuje max 50zł. Jednym przyciskiem łączysz z routerem jeżeli masz wps.
A co do ustawień to moim zdaniem pid i praca ciągła z wysoką histerezą wygaszania. dodane 2022-02-04 12:37Pompa na powrocie to pompa CO czy kotłowa z krótkim obiegiem? |
|||
|
||||
zubo
![]() |
Też racja. Ale kabel u mnie to jedna dziura.
![]() Jutro jakieś foty zrobię. dodane 2022-02-05 16:43Jeszcze mam dwa problemy. 1. Nie można dodać foto bo brak miejsca na serwerze. 2. Mam problem z podłączeniem sterownika. Tzn. podłączyłem go kablem i IP się zmieniło na sterowniku na kompie go odpaliłem ale mam problem z dodaniem. Mój internet nie pozwala mi otworzyć strony esterownik i na kompie i na tel. Że jestem laikiem proszę o pomoc. Dzięki. PS jednak mam dwie pompki. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
@zubo
1 ) Max rozmiar zdjęcia to 2mb . 2 ) Włącz w ustawieniach sterownika internet - DHCP - TAK , reszta wg instrukcji dostępnej w zakładce FAQ na forum ![]() |
|||
|
||||
zubo
![]() |
Niestety nie pomogło. Sterownik widzę na kompie i na tel. Jednak sieć nie otwiera mi stronki esterownik. Wszystkie inne śmigają a ta nie. Magia
dodane 2022-02-05 17:29Tutaj foty z podłączenia |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Rozumiem, że chcesz dodać swoje urządzenie do platformy ES? Wpisz adres IP urządzenia w przeglądarkę je dodaj
![]() |
|||
|
||||
zubo
![]() |
||||
|
||||
leON22
![]() |
Pytanie czy łączysz się z urządzeniem po adresie IP?
|
|||
|
||||
zubo
![]() |
wpisując w przeglądarce IP łączę się z sterownikiem, nawet widzę wykresy, ale gdy klikam powiąż z kontem wykonaj polecenie strona się wywala. Tak jak pisałem obecnie by być na stronie ES korzystam z internetu mobilnego, gdy tylko chce skorzystać z domowego wogóle strona ES nieśmiga.... reszta normalnie chodzi, spr to na kilku przeglądarkach
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Może antywirus Ci to blokuje
![]() ![]() |
|||
|
||||
zubo
![]() |
Odinstalowałem antyvirka. Zapory wyłączone. Na dziś się poddaje
dodane 2022-02-07 20:08ok Towarzystwo. Urządzenie dodane. Czekam na porady. Jeśli chodzi o wcześniejsze posty wina była po stronie dostawcy internetu, ale szybko zadziałali i działa dodane 2022-02-07 20:24 @radek-ka @leON22 co poradzicie |
|||
|
||||
radek-ka
![]() |
Takie wygaszenia na parę minut nie mają sensu, tutaj lepiej by się sprawdziła praca ciągła na niższej mocy @Michał86 tak grzał zanim miał bufor, a metraż i instalację macie podobną
Zmień z PiD na Auto Hist. mocy daj: min/pos 5*C pos/max 10*C Załączenia 5*C |
|||
|
||||
zubo
![]() |
Ok. Właśnie zmieniłem
|
|||
|
||||
radek-ka
![]() |
Masz zanik płomienia na 5kw za mało sypie i wygasza daj na 8kw. Wydajność podajnika na 10min masz prawidłową 3670g?
|
|||
|
||||
zubo
![]() |
ok ustawione. Tak prawidłowa. Dwa razy robiłem test
dodane 2022-02-08 12:56@radek-ka dzięki. Widzę, że wykres się wypłaszczył, zobaczymy jak pochodzi z dobę. Gdybyś jutro zerknął czy ok daj znać. Pozdrawiam |
|||
|
||||
radek-ka
![]() |
Teraz to tylko moc wentylatora dla mocy min. trzeba dobrać tak, aby kocioł w środku nie robił się czarny z sadzy, choć przy za mocnym palniku 25kW (wystarczyła by 18kW) i ustawionej mocy 7kW może być trudno o czyste spalanie
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||