Forum eCoal.pl Jaka klasa? Subskrybuj | ||||
|
||||
ansu
|
Kocioł z 2011 Ogniwo EkoPlus 16 jakiej jest klasy?
Niby jak mam zgłosić?
|
|||
|
||||
oxalis3
|
Ja mam 10 kW z 2015 roku i w DTR jest napisane dla kotła 10, 16, 25 kW klasa 3.
|
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
ansu
|
||||
|
||||
leON22
|
Czyli udać głupa
|
|||
|
||||
oxalis3
|
Też będę zgłaszał i napiszę III klasę, bo przy 10 kW nie mam innych możliwości. W zachodniopomorskim kociołek mogę użytkować do 2018 jeżeli wytrzyma. Najbardziej w...nerwia mnie to , że po tym okresie mogą zakazać użytkowania kominka (rozpalany kilkanaście razy w roku), do którego mam olbrzymi sentyment. Sam pomurowałem jako młody człowiek, z żywym ogniem, pali się cudownie i jeżeli chodzi o " klimat" to nawet mi do głowy nie przyszło żeby dawać jakiś wkład do poprawy emisji. Niedługo to grila z węglem drzewnym na ogrodzie nie pozwolą rozpalić , chciało by się zakończyć Qwa jego mać.
|
|||
|
||||
ansu
|
Może kominki będą certyfikować? Gorzej z drewnem, mam kilka ha, ale czy opałem bez certyfikatu można będzie palić.
|
|||
|
||||
anaana
|
Ansu można , najwyżej przyjdą i sprawdza wilgotność👍👍
|
|||
|
||||
darek5w
|
dodane 2022-01-11 23:07 ansu napisał » 2022-01-10 16:31 według tabliczki...Kocioł z 2011 Ogniwo EkoPlus 16 jakiej jest klasy? Niby jak mam zgłosić? 5 klasa dla paliwa - pellet4 klasa dla paliwa - eko-groszek dodane 2022-01-11 23:08 leON22 napisał » 2022-01-10 19:09 ;]Ustawa antysmogowa weszła w życie 1 września2017 roku i od tej daty liczy się wiek kotła... Dla śląskiego wygląda to tak: https://powietrze.slaskie.pl/content/kiedy-wymienic-kociol-piec-lub-kominek czyli leOn22 mógł Byś palić do 31 grudnia 2027 i inni analogicznie. |
|||
|
||||
arti
|
||||
|
||||
mroova
|
Witam.
Trochę odkopuję temat, ale nie daje mi to spokoju. Chciałem złożyć deklarację CEEB i byłem święcie przekonany , że mam 4 klasę. Patrzę na naklejkę na piecu, a tu zonk... Brak klasy kotła. Ojciec ma Ogniwo EkoPlus M 5 klasy i normalnie klasa wpisana na tabliczce. Z tego co tutaj czytam, to mój kocioł nie "załapał się" na klasy. Te kotły mało się od siebie różnią w budowie. Rusztu awaryjnego w życiu nie użyłem więc mogę to śmiało zdemontować. Pytanie czy da się coś z tym zrobić? Troche szkoda, że 7 letni kocioł, który nie puści dymka z komina ma być teraz traktowany prawie jak kopciuch... Da się coś z tym zrobić? Edit: ok, sam sobie odpowiedziałem... 3 klasa... zastanawiam się czemu... 16kW 4/5, a 10kW 3cia... |
|||
|
||||
luck
|
ktoś palił w tym kotle 3 klasy w trybie "zasypowy" ?
Drewno czeka normalna praca kotła + dodawanie drewna na ruszt działa i spalanie ekogroszku spadła próby w poprzednim sezonie.A jakby palić samym drewnem w trybie zasypowy.... |
|||
|
||||
tplink
|
luck napisał » 2022-09-16 19:39 ktoś palił w tym kotle 3 klasy w trybie "zasypowy" ? Drewno czeka normalna praca kotła + dodawanie drewna na ruszt działa i spalanie ekogroszku spadła próby w poprzednim sezonie.A jakby palić samym drewnem w trybie zasypowy.... Włączasz zasypowy , wkładasz ruszta( jeżeli masz demontowalne bo niektorzy mają stałe). Trochę drobnego drewna rozpałka i rozpalasz. potem co jakiś czas jak temp spada i na palenisku jest mało drewna to dokładasz. |
|||
|
||||
leON22
|
Przy okazji, Najważniejsze Nie zapomnij wyciągnąć czujnika spalin z czopucha, bo go "usmażysz"
|
|||
|
||||
luck
|
Ok dzięki za rady
dodane 2022-09-17 13:59A ruszta zostawic na części górnej ? |
|||
|
||||
leON22
|
Wszystko zależy od tego czym chcesz palić? Wg mnie, więcej opału zmieścisz jak ruszt będzie na dole.
|
|||
|
||||
oxalis3
|
Leon nie wiem jak w nowym sterze, ale w starym czujnik spalin reguluje pracę dmuchawy, a pow 400 stopni całkowicie ją zatrzymuje. Nie sadziłem, że kiedykolwiek będziemy jeszcze rozmawiać o spalaniu w trybie zasypowy, a od kilku dni sam w nim przepalam, co zdarzyło się ostatnio 7 lat temu.
|
|||
|
||||
leON22
|
@oxalis3 może tak być, myślałem że moc dmuchawy zależna jest od temp.kotła, jak w starym śmieciuchu 🤔Nigdy nie korzystałem z tego trybu, jak już to w trybie retortowy ręczny z ekogroszkiem w palniku plus drewno na ruszcie ale wtedy czujnik temp.spalin wyciągałem
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
w trybie zasypowym na 100% spali czujnik temp.spalin wiem bo kolega tak spalił ,trochę z innej beczki dołożyłem piec gazowy wczoraj uruchomiłem na grzanie domu (kostka lata 80 ,200 m) temp.w domu ustawiona na 22,5 za dobę ogrzewania plus ciepła woda spalił 2,2 m gazu na razie rewelacja
|
|||
|
||||
leON22
|
Na samo CWU temp.zadana 50st u mojego syna, również kociołek gazowy, ze zbiornikiem ACV Comfort 130l 4osoby, latem zużycie na m-c ok 40m3 rachunki ok 130pln.
|
|||