Forum eCoal.pl nie działaja statystyki Subskrybuj | ||||
|
||||
Silenceres
|
Witam, wczoraj wprowadziłem zakup opału myślę że wszystko wpisałem jak trzeba, a statystyki do teraz nie ruszyły. Ilość opału w zasobniku oczywiście włączona. Proszę o porady. Pozdrawiam |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
Silenceres
|
||||
|
||||
leON22
|
Może usuń wczorajszy zasyp i dodaj nowy z dzisiejszą datą , albo edytuj zakup i zmień datę na 06.01.2022r .
|
|||
|
||||
Silenceres
|
Zasypu nie chciałbym usuwać. Edytowałem tylko datę zakupu. Bez zmian |
|||
|
||||
leON22
|
Nic nie ryzykujesz, jak nie sprawdzisz tej opcji, to się nie dowiesz, może w końcu załapie jak nie to dzwoń do serwisu
|
|||
|
||||
rj1972
|
LeON22 pomimo problemu ze statystykami jest prośba o ile dysponujesz czasem aby pomóc i podglądnąć w ustawieniu kotła i instalacji Silecereres. Ja trochę podglądałem i coś zaproponowałem poza forum ale nie jestem w stanie zaradzić niestabilnej pracy układu. Tak to jest bez wizji. Oczywiście z ciekawością będę podglądał. Pozdrawiam.
dodane 2022-01-08 21:05PS Silenceres. Może byś wrzucił kilka fotek? dodane 2022-01-08 21:06Ja osobiście zachęcam do dyskusji na forum. |
|||
|
||||
leON22
|
Właśnie ogarnąłem ustawienia kotła @trzynastka , już na dziś robię sobie przerwę , może jutro zerknę
PS. Tak na szybko zmiana trybu spalania na grupowy lub ręczny , temp.zadana kotła wystarczy 60st , włączyć ciągłą ochronę powrotu ( funkcja pompy dodatkowej - ustawić kotłowa ) , w obwodach CO1, wyłączenie pompy CO po dogrzaniu pomieszczenia ustawić na NIE i ustawić odpowiednią krzywą grzania za zaworem 4D , wszystko |
|||
|
||||
rj1972
|
Dzięki. Reszta zależy od Silenceres
|
|||
|
||||
Silenceres
|
Problem ze statystykami rozwiązany. Wystarczyło edytować wpis zasypu i wybrać rodzaj opału. Podpowiedział użytkownik z forum w prywatnej wiadomości Cytuję: "Tez tak miałem. Musisz edytować zasyp paliwa , tam wybrać rodzaj paliwa z zakupu, nie może to być SELECT" Co do niestabilnej pracy kotła, dzisiaj będę próbował twoich wskazówek leON22 Dodam tylko że zacząłem właśnie palić Pieklorzem (workowany 20 kg) z Chwałowic rj1972 Tobie również dziękuję za zaangażowanie. Mam nadzieje że w końcu będę miał równie ładne wykresy jak wasze |
|||
|
||||
leON22
|
Właśnie nikt nie zapytał w jaki sposób dodałeś ten zasyp? Czy dopisałeś go z palucha w statystykach, czy ze schematu na www, czy z aplikacji
|
|||
|
||||
Silenceres
|
Dodałem go z panela na kotle. Ale błąd był w tym, że dopiero później dodałem zakup paliwa ze wcześniejszą datą. Zmodyfikowałem ustawienia kotła, jak będziesz miał chwilę to zerknij. Puki co, wygląda na to że sobie radzi. Widzę że u ciebie masz włączoną ochronę powrotu przez CWU. Czy to dlatego że nie masz trzeciej pompy kotłowej czy opcja CWU działa stabilniej? |
|||
|
||||
leON22
|
Niestety nie mam 3 pompy, dlatego ochrona przez pompę CWU. Oczywiście zerknę, co tam się u Ciebie dzieje
dodane 2022-01-09 12:41Mam nadzieję, że czas otwarcia zaworu 4D masz ustawiony zgodnie ze specyfikacją pracy siłownika zaworu ? Max kąt otwarcia zaworu ustaw narazie na 100%, wzmocnienie na 0.5 i wg mnie zadana na kotle wystarczy 60st, co do krzywej narazie się nie wypowiadam widzę że jeszcze nie dogrzało pomieszczenia do zadanej ale może to trochę potrwać. Jak przegrzeje to ewentualna korekta na minus albo dodanie parametru temp.obniożona np. - 2st |
|||
|
||||
Ogniwo_Bienkowice
|
Tak, czas otwarcia 4D zgodnie ze specyfikacją 120 s. O co chodzi z tą temperaturą obniżoną ? |
|||
|
||||
leON22
|
Kto pyta , bo już się pogubiłem czy W ustawieniach - obwody CO1 - temp.obniżona , chodzi o to że jeśli temp.za zaworem 4D wynikająca z krzywej G przegrzeje pomieszczenie powyżej temp.zadanej ( w przypadku @Silenceres 21,8*C ) to zawór się przymknie , żeby obniżyć wartość temp.za zaworem 4D o wartość zadaną w w/w parametrze
dodane 2022-01-09 13:52 |
|||
|
||||
Silenceres
|
To ja Silenceres, też się już gubię. Nadzoruje też kocioł od rodziców i byłem zalogowany na tym drugim koncie. Próbuje wdrażać podobne ustawienia. Przepraszam za zamieszanie. Na razie ogarnijmy ten mój kocioł. |
|||
|
||||
leON22
|
Ok , w takim razie zmień to co Ci napisałem wyżej
dodane 2022-01-09 19:36Widzę , że chyba musisz "kopnąć" krzywą w górę o oczko 38/45st , bo coś nie może dobić do tej zadanej temp.wew. 21.5st |
|||