Forum  bruli.pl  Sterownik nie rozłącza pompyvCWU Subskrybuj
2022-01-02 14:53
  Plugawice Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Po dogrzaniu Cwu do temperatury zadanej pompa w sterowniku niby zostaje wyłączona ale cały czas na sekundę się załącza i wyłącza i tak cały czas. W momencie załączenia działa prawidłowo. Co się stało sterownik padł?
2022-01-02 15:28
  rj1972 Posts: 114 Ostrzeżenie: 0
A jest dobrze wpięta do sterownika? To wyglada jakby byls wpięta jako pompa dodatkowa cyrkulacyjna. 
2022-01-02 15:34
  Plugawice Posts: 6 Ostrzeżenie: 0

Tak już tak działa 5 lat. Problem polega na tym ze sterownik pokazuje że pompa jest wyłączona a pomps załącza i rozłącza się co 1 sekunde. Tego w sterowniku nie widać tylko pompa cały czas włącza si e i wyłącza. Boję się że za chwilę i ona się uszkodzi
2022-01-02 16:03
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Co to za pompa ? Może zaktualizuj sterownik do najnowszej wersji  
2022-01-02 16:26
  Plugawice Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Pompa Wilo z wyświetlaczem, ale według mnie to nie jej wina bo jeśli sterownik odłącza jej napięcie to powinna nie działać a tam caly czas załączanie i wyłącznie
2022-01-02 16:48
  rj1972 Posts: 114 Ostrzeżenie: 0
Na planie widać że albo stoi albo pracuje. Może mały test - ustawić na moment ochronę powrotu na 50st przez CWU. Zobaczysz czy pracuje ciągle. Tak jakoś dziwnie od wczoraj się wszystko posypało. Dzisiaj mocno przeciągnęło CWU. O 4 rano mocny przysiad - ktoś korzysta z wody o tej godzinie?
2022-01-02 17:01
  Plugawice Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Zresetowałem sterownik do ustawień fabrycznych, ale to nie usunęło problemu nad l przy wyłączonej pompie dalej die załącza i wyłącza tak jak lampki na choince. Temp nie przeciąga bo ta pompa nie zdąży się uruchomić bo znów jest wyłączona. Problem w tym ze jak tak się będzie dłużej robić to ona poprostu się spali
2022-01-02 17:09
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Czy w swojej instalacji masz pompę cyrkulacyjną ? 
2022-01-02 17:13
  Plugawice Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Tak
2022-01-02 17:20
  rj1972 Posts: 114 Ostrzeżenie: 0
sprawdź czy wtyczka jakimś cudem nie wyskoczyła z sterownika. Może jak pracuje podajnik to trzęsie kotłem i coś wyskoczyło.
2022-01-02 17:37
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Na Twoim miejscu zmieniłbym ochronę powrotu z zaworu 4D, na pompa CWU, tylko tak żeby CWU pracowała ciągle, odpowiednio wysoko ustawione temp.min powrotu i CWU. 
2022-01-02 19:24
  Plugawice Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Problem rozwiązany--miałem awarie zasilania i wpiąłem piec w inne gniazdo i okazało się że biegunowość była odwrotna, zamiana fazy z 0 rozwiązała problem. Dzięki za pomoc
2022-01-02 20:07
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Wg mnie polaryzacja w gniazdku nie ma tu znaczenia. Nie wszyscy mają nowe instalacje elektryczne z tzw.różnicówką ale może niech się wypowie ktoś, kto ma większą wiedzę w tym temacie Zgodnie ze sztuką przewód fazowy powinien być z lewej strony, neutralny z prawej, a wtyk ochronny u góry. 
2022-01-02 20:44
  Plugawice Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Przewód ochronny oczywiście był podłączony prawidłowo i zamiana pozostałych przewodów pomogła.
Users on-line: Artur4422, Bigbut, Gregorius, max2