W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  Pello v3.5  Integracja z Home Assistant Subskrybuj
2021-12-28 12:30
  wedlock Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Poniżej dzielę się moją konfiguracją HA do sterownika Pello

W każdej linijce zaczynającej się od resource: http://tajne:tajne@1.1.1.1/ w miejsce tajne:tajne należy wpisać swój login i hasło dla roota. natomiast w miejcu 1.1.1.1 wpisujemy IP na jakim jest sterownik w naszej sieci. Ja osobiście na serwerze DHCP przypisałem to IP na stałe dla kotła. Po każdym wyłaczeniu prądu serwer przypisać może nowe IP. Dzięki przypisaniu na stałe sterownik zawsze będzie miał jedno IP i Home Assistant zawsze będzie widział gdzie szukać.

należy wkleić do pliku configuration.yaml

  # Odczyt temperatury zewnętrznej
  - platform: rest
    name: Temperatura zewnętrzna
    resource: http://tajne:tajne@1.1.1.1/getregister.cgi?device=0&tzew_value
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
    unit_of_measurement: "°C"
  - platform: rest
    name: Temperatura kotła
    resource: http://tajne:tajne@1.1.1.1/getregister.cgi?device=0&tkot_value
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
    unit_of_measurement: "°C"
  - platform: rest
    name: Temperatura CWU
    resource: http://tajne:tajne@1.1.1.1/getregister.cgi?device=0&tcwu_value
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
    unit_of_measurement: "°C"
  - platform: rest
    name: Temperatura salon
    resource: http://tajne:tajne@1.1.1.1/getregister.cgi?device=0&twew_value
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
    unit_of_measurement: "°C"
  - platform: rest
    name: try_pieca
    resource: http://tajne:tajne@1.1.1.1/getregister.cgi?device=0&tryb_auto_state
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
    unit_of_measurement: "°C"

  - platform: rest
    name: stat_kotla
    resource: http://tajne:tajne@1.1.1.1/getregister.cgi?device=0&pl_status
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
    unit_of_measurement: "Status"
  - platform: rest
    name: fuel_level
    resource: http://tajne:tajne@1.1.1.1/getregister.cgi?device=0&fuel_level 
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
    unit_of_measurement: "%"

  - platform: rest
    name: data_zasypu
    resource: http://tajne:tajne@1.1.1.1/getregister.cgi?device=0&next_fuel_time      
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
  - platform: template
    sensors:
      data_nast_zasypu:
        friendly_name: "Data następnego zasypu"
        value_template: {{ states("sensor.data_zasypu") | int | timestamp_custom("%Y-%m-%d %H:%M") }}



template:
 - sensors:
      status_pieca:
        friendly_name: "Status pieca"
        unit_of_measurement: " "
        value_template: >-
          {% set mapper =  {
              0 : Stop,
              1 : Rozpalanie,
              2 : Praca,
              3 : Wygaszanie,
              4 : Czyszczenie } %}
          {% set state =  states.sensor.stat_kotla.state %}
          {{ mapper[state] if state in mapper else Unknown }}
  - sensors:
      tryb_pieca:
        friendly_name: "Tryb pieca"
        unit_of_measurement: " "
        value_template: >-
          {% set mapper =  {
              0 : Ręczny,
              1 : Automatyczny,
              2 : Alarmowy } %}
          {% set state =  states.sensor.try_pieca.state %}
          {{ mapper[state] if state in mapper else Unknown }}



No i szczęśliwego Nowego Roku
2022-01-07 16:39
  carnivean Posts: 40 Ostrzeżenie: 0
O kurde, przetestuję dzięki!
2022-01-13 21:40
  wedlock Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Zrobiłem sobie kartę na dashboarda:





Dla leniwych kod yaml dla karty 
klik


zmiana kilku encji w pliku configuration.yaml. Część encji przerobiłem na binary sensor. Dzięki temu działa na nich kolorowanie ( jak na zdjęciu wyżej )

klik


dodane 2022-01-13 21:40Dodałem integrację zakładki energia w HA ze sterownikiem. Niestety HA nie posiada jako źródła energii pelletu ani też innej miary niż m3 lub ft3. No ale jak się nie ma co się chce, to się lubi co się ma.




Nie wiem czy dobrze liczę, ale

ze sterownika pobieram czas i wartość z kalibracji. Później dzielę wagę przez czas i wychodzi ile gram zużywamy na sekundę przy działającym podajniku.

Następnie HA pobiera z czas pracy podajnika ( w sekundach ) i cały czas liczy zużycie. Robi to o tyle sprytnie, że dopuszcza zerowanie licznika ( wtedy gdy dosypujemy pelletu i licznik w piecu startuje od nowa ).

TUTAJ znajduje się mój pełny plik konfiguracyjny z HA. Oczywiście wyciąłem moje prywatne rzeczy.

Jak zwykle login , hasło i IP swojego sterownika trzeba już samodzielnie pozmieniać.
2022-01-23 18:38
  carnivean Posts: 40 Ostrzeżenie: 0

wrzuciłem tą Twoją konfigurację i mam:


Invalid config for [binary_sensor.rest]: [unit_of_measurement] is an invalid option for [binary_sensor.rest]. Check: binary_sensor.rest->unit_of_measurement. (See ?, line ?).


i parę takich błędów. Co trzeba poprawić?
2022-01-24 14:04
  wedlock Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
carnivean napisał » 2022-01-23 18:38

wrzuciłem tą Twoją konfigurację i mam:


Invalid config for [binary_sensor.rest]: [unit_of_measurement] is an invalid option for [binary_sensor.rest]. Check: binary_sensor.rest->unit_of_measurement. (See ?, line ?).


i parę takich błędów. Co trzeba poprawić?





Podeślij konfig. Tylko nie tu bo forum niezbyt dobrze toleruje znak . Na jakimś paste bin
2022-01-25 07:26
  carnivean Posts: 40 Ostrzeżenie: 0
Ogarnąłem w zasadzie działa dzięki!
2022-12-25 17:28
  PiotrDziuba Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Mógłbyś napisać jaki sposób ogarnąłeś? Stanąłem na tym samym.
2023-10-11 21:45
  stefan1k Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
wedlock napisał » 2022-01-13 21:40
Zrobiłem sobie kartę na dashboarda:



TUTAJ znajduje się mój pełny plik konfiguracyjny z HA. Oczywiście wyciąłem moje prywatne rzeczy.

Jak zwykle login , hasło i IP swojego sterownika trzeba już samodzielnie pozmieniać.


Jak nazwać ten plik i gdzie go umieścić?
wklejając dane do configuration.yaml sypie samymi błędami...
Users on-line: