Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Ustawienia Ogniwo Ekoplus+ eCoal 3.5 Subskrybuj
2021-12-09 20:40
  yaro2004 Posts: 105 Ostrzeżenie: 0
Znowu mój piec coś odpier... proszę kogoś kto się zna aby zerknął na mój schemat instalacji w kotłowni i powiedział mi czy ja mam w ogóle dobrze to poustawiane. 

Spalanie znowu 20kg dziennie przy przymrozkach -1 / -2. 
W tamtym tg padł rekord 120kg w 4 dni. Coś ewidentnie jest skopane ale nie mogę dojść końca co. 
Hydraulik, który podłączał mi piec absolutnie nic się nie zna, sterownika nawet nie ruszył kazał mi sobie samemu konfigurować "bo on się nie zna". Palę aktualnie Karlikiem, codziennie muszę opróżniać popielnik, są niedopałki. Z tygodnia na pewno ponad 20kg. 

Czy może mi ktoś pomóc w końcu coś z tym zrobić. 

https://esterownik.pl/device/25910



Podkreślę, że grzeje tylko podłogowe (na dole), wszystkie grzejniki pozakręcane. Pompka ustawiona na minimum (2W). Dom z 2014r, nowe okna, ocieplony 12cm. 150m2

Piec: 16kW
2021-12-09 20:55
  gmaj22 Posts: 2213 Ostrzeżenie: 0
Czyli mamy sobie sami znależć Twój sterownik wśród setek a może tysięcy innych?
2021-12-09 21:26
  yaro2004 Posts: 105 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2021-12-09 20:55
Czyli mamy sobie sami znależć Twój sterownik wśród setek a może tysięcy innych?


Podany link w treści wiadomości przecież Nad screenem.



tutaj---->>>> https://esterownik.pl/device/25910
2021-12-09 21:27
  leON22 Posts: 5812 Ostrzeżenie: 0
Oj yaro...nie dziwacz, dodaj urządzenie do swojego konta i je udostępnij  
2021-12-09 21:32
  yaro2004 Posts: 105 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2021-12-09 21:27
Oj yaro...nie dziwacz, dodaj urządzenie do swojego konta i je udostępnij  


Czy teraz widać bestie ? Pewnie coś się pochrzaniło po aktualizacji
2021-12-10 07:42
  leON22 Posts: 5812 Ostrzeżenie: 0
Jak widzę , to póki co ta "bestia" grzeje komin temp.spalin 213st i dmuchawa nie pracuje  Coś tam chyba masz źle zamontowane w pionowym wymienniku albo nie wyczyszczone np.czopuch , komin pewny
2021-12-10 13:14
  PAndrzej Posts: 48 Ostrzeżenie: 0
U mnie jest podobnie chociaż podłączyłem piec w listopadzie to temperatura spalin sięga 250 mimo że wszystko pracuje poprawnie coś musi być z ustawieniami.
2021-12-10 15:35
  leON22 Posts: 5812 Ostrzeżenie: 0
Nie ma porównania u Ciebie 200st jest w piku, w automacie przy zadanej na kotle 60st, a u @yaro...jest gdy dmuchawa stoi w podtrzymaniu przy zadanej na kotle tylko 52st w trybie grupowe 8/12kW  
2021-12-10 17:41
  Dziadek78 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Cześć.
W trybie ręcznym jest możliwość ograniczenia temperatury spalin ,sam używam tej opcji.
2021-12-10 19:56
  yaro2004 Posts: 105 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2021-12-10 15:35
Nie ma porównania u Ciebie 200st jest w piku, w automacie przy zadanej na kotle 60st, a u @yaro...jest gdy dmuchawa stoi w podtrzymaniu przy zadanej na kotle tylko 52st w trybie grupowe 8/12kW  


Regularnie czyszcze ścianki, podnoszę klapę i "bawię" się zawirowaczami. Ok jutro wygaszę rano piec i rozbiore wszystko co się da zobaczymy co po czyszczeniu.
2021-12-11 07:36
  leON22 Posts: 5812 Ostrzeżenie: 0
Nie musisz wygaszać kotła , wystarczy że przełączysz go na tryb ręczny i możesz działać . Ewidentnie coś jest nie tak  Wygląda na to jakby tam nie było zawirowaczy albo zapchany czopuch, albo komin .Chyba ,że walnięty jest czujnik temp.spalin w sensie uszkodzony albo pomylony , nie ten typ pewny Wszystko to musisz sprawdzić i znaleźć przyczynę tak wysokiej temp.spalin .
dodane 2021-12-11 07:33
dodane 2021-12-11 07:36Tu dla przykładu masz kociołek Twojego typu , czyli Eko Plus+ ( pracuje w trybie spalania retortowy ręczny ) , który pomogłem ogarnąć Pani Danusi z Przemkowa , serdecznie pozdrawiam Kobieta , która teraz może uczyć innych, jak palić w tym kociołku

2021-12-12 19:48
  myhousejarecky9 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0

Witam
proszę o poradę, mam problem z zaworem 4D, obojętnie ile mam ustawione leci do max i zostaje.
Przejście na max. w dmuchawie też nie działa, a jest ustawione na 0,1 st.
Zerknijcie proszę na moje ustawienia.
https://esterownik.pl/device/14651

Jarek
2021-12-12 19:57
  leON22 Posts: 5812 Ostrzeżenie: 0
Wg mnie wszystko działa jak powinno. Leci teraz w grupie na mocy max dmuchawa 33%, zawór otwarty na 55%  
2021-12-12 20:10
  myhousejarecky9 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0

Temperatura zadana 58, a nie może wyjść z 50, jak dam w ustawieniach 4D 80% do jedzie do max., dałem 55% dojechał do 55% i zostaje.
Normalnie tak było jak spadło CWU.
2021-12-12 20:15
  DjMilax Posts: 16 Ostrzeżenie: 0
jak dla mnie 12Kw może być z mało by wyciągał temp do góry , myślę je trzeba by było zwiększyć moc kotła zważając na temperaturę `-7*c  

2021-12-12 21:46
  leON22 Posts: 5812 Ostrzeżenie: 0
Czyli nie jest to problem z zaworem 4D, tylko ze źle ustawionymi parametrami spalania Jak na 120mkw 20kW to smok i nie daje rady ? Wg mnie za słaba moc dmuchawy. Ustaw zadaną kotła na 60st, po 5 podań dla obu mocy 8/12kW dmuchawa 35/36%.
2021-12-12 21:52
  myhousejarecky9 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0

Ok dzięki, zrobię zmiany.
2021-12-12 22:12
  leON22 Posts: 5812 Ostrzeżenie: 0
Jakoś ich nie widać 
Users on-line: ddamiani