Forum eCoal.pl v3.5 Niska temp powrotu Subskrybuj | ||||
|
||||
kamil007
|
Witam, mam niską temp powrotu,jak chcę ją podnieść funkcją mieszającą z CWU to temp CWU z czasem podnosi się do temp. kotła a temp powrotu i tak jest niska, przynajmniej tak wskazuje czujnik umieszczony na powrocie, nie wiadomo jak jest w dole kotła, zdemontowałem termostat z jednego z grzejników i temp powrotu wzrosła ale nie potrzebnie jest przegrzewane jedno z pomieszczeniem Podgłogówka tylko w łazience, reszta grzejniki na termostatach, Ma ktoś pomysł jak podnieść temp powrotu na stałe tak żeby nie by wysokiej temp w CWU albo nie musiał grzać jeden z grzejników non stop
|
|||
|
||||
aikon36
|
Moim zdaniem możesz w pierwszej kolejności zobaczyć czy pompa CO nie pracuje na najniższych parametrach - jesli tak włącz wyższe - wtedy powrót będzie cieplejszy. Natomiast jeśli grzałeś bez problemu w tamtym sezonie a teraz powrót masz chłodniejszy to nic innego jak sprawdzić iglice termostatów wszędzie czy chodzą lekko - jeśli nie delikatnie stuknij by zbić kamień .
|
|||
|
||||
kamil007
|
Pompa jest adaptacyjna, trzeba by był przełączyć na biegi wcześniej grzałem cyklicznie rano i wieczorem ale chyba lepiej cały czas Termostaty chodzą bez problemów |
|||
|
||||
aikon36
|
Jeśli grzaleś cyklicznie - to pompa na biegu adapcyjnym szła pewnie na wysokich obrotach i za nim dobrała sobie obroty była już wyłączana . Teraz gdy grzejesz cały czas prawdopodobnie dobrała sobie obroty . Są one być może zbytnio niskie dla twojej instalacji . Ruch cieczy jest wg obliczeń pompy najbardziej dla niej optymalny . Ale niestety zbyt wolny . Przełącz na stały bieg . Pozdrawiam
|
|||
|
||||
kamil007
|
Testowałem na wszystkich stałych biegach, na wszystkich biegach stałej regulacji ciśnienia, na wszystkich biegach proporcjonalnej regulacji ciśnienia we wszystkich przypadkach sytuacja się stabilizuje ale po około 2 godzinach powrót leci na dół |
|||
|
||||
aikon36
|
Nie widzę na schemacie zaworu mieszającego . Więc idzie wszystko z kotła prosto na kaloryfery . Jeśli masz termostaty i masz za wysoką temperaturę puszczoną z kotła to termostaty będą pracować do zadanej temperatury pomieszczenia . Wtedy gdy otworzą się ponownie nie ma bata by powrót nie był chłodniejszy . Więc skoki powrotu będziesz miał . Masz dwa wyjścia zamontować zawór 3D lub 4D albo zmniejszyć temperaturę na piecu .
|
|||
|
||||
drapik83
|
A powrót masz chroniony przez pompę cwu? Jeśli tak to podnieś temperaturę wody na 50 bo teraz nasz i wodę w bojlerze i powrót w okolicach 43 stopni.
|
|||
|
||||
buby165
|
Zaloz pompę kotłowa z zasilania do powrotu jak nie masz zaworu 4d lub jak masz to pompę na powrocie z zaworu 4d
|
|||
|
||||
kamil007
|
Zmniejszenie temp na co przynosi odwrotny skutek do zamierzonego Być może trzeba spiąć powroty z CO z CWU i wtedy bojler będzie szybciej dogrzewał powrót , na tą chwilę wlatuje do dołu kotła innym otworem i dopiero w środku kotła miesza się z powrotem z CO |
|||
|
||||
MateoKoc
|
kamil007 napisał » 2021-12-09 12:15 Być może trzeba spiąć powroty z CO z CWU i wtedy bojler będzie szybciej dogrzewał powrót , na tą chwilę wlatuje do dołu kotła innym otworem i dopiero w środku kotła miesza się z powrotem z CO Czyżby instalator podpiął powrót z CWU do króćca służącego do spuszczania wody z instalacji |
|||
|
||||
kamil007
|
||||
|
||||
MateoKoc
|
kamil007 napisał » 2021-12-10 12:28 W rbr który mam są dwa wyjścia na górze kotła i dwa wejścia z tyłu kotła Możesz sobie dla pewności zerknąć do instrukcji kotła, jak są opisane wyprowadzenia. W moim Ogniwie jest jedno zasilanie i jeden powrót. |
|||
|
||||
kamil007
|
w RBR są dwa zasilania u góry na kotle jedno do co i drugie do cwu i dwa powroty z tyłu kotła tylko nie na dole a w połowie wysokości kotła i tak myślałem zeby spiąc powrót z cwu z powrotem z co przed wejściem do kotła aby się zimna woda z powrotu co mieszała z powrotem z cwu w rurze przed wejściem do kotła a nie w kotle osobnymi rurami |
|||
|
||||
MateoKoc
|
kamil007 napisał » 2021-12-10 13:59 i tak myślałem zeby spiąc powrót z cwu z powrotem z co przed wejściem do kotła aby się zimna woda z powrotu co mieszała z powrotem z cwu w rurze przed wejściem do kotła a nie w kotle osobnymi rurami Jestem na tak. |
|||