Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl Czujnik temperatury spalin ogniwo eko plus 16 - ujemna temperatura Subskrybuj | ||||
|
||||
Thorn84
![]() |
Witam szanownych forumowiczów... Po 5 latach bez jakiejkolwiek awarii mój piec od dzisiaj zaczął pokazywać ujemną temperaturę spalin. Umarł czujnik? Czy też może coś że sterownikiem? Jakaś podpowiedź w jaki sposób "domowym" sposobem to sprawdzić i jak się do tego zabrać? Do tej pory poza zawleczkami nic dziwnego się nie działo, aż tu nagle minusowa temperatura na wylocie :(. Z góry dziękuję za wskazówki.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Zdemontować czujnik z czopucha i sterownika i zmierzyć miernikiem jego rezystancję w temp.pokojowej. Wg specyfikacji jego pracy powinien pokazać wartość 100-120 Ohm
![]() |
|||
|
||||
rafal89
![]() |
Witam, czy ten temat został rozwiązany, co było powodem tych wskazań?
U mnie od kilku dni jest to samo....Tzn w sobotę 23 lipca ok. 16.00 niedaleko mojego domu uderzył piorun i prawdopodobnie uszkodził sterownik. Czujnik pokazuje temperatury w okolicach 0-40st, oczywiście w czasie gdy kocioł jest rozpalony. próbowałem założyć inny, nowy czujnik i pokazuje to samo, więc spodziewam się że przepięcie od pioruna uszkodziło wejście termopary w sterowniku... Pytanie czy można z tym żyć? ![]() Czujnik teraz działa tak jakby zakres kalibracyjny przesunął się w dół, tzn. dawniej temperatura spalin oscylowała pomiędzy 60-100st w zależności od fazy pracy kotła, teraz jest 0-40 (zapraszam do obejrzenia moich wykresów) |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Najpierw sprawdź sam czujnik temp. spalin j/w
![]() |
|||
|
||||
rafal89
![]() |
Jest ok. 110 omów
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Czyli czujnik musimy wykluczyć, wg wskazań jest OK. W zaawansowanych włącz algorytm wygaszania kotła na Tylko w grzaniu, odpowiednio skalibruj czujnik temp.spalin ( np.do temp.wew.kotlowni ) albo wrzącej wody i tyle w temacie
![]() dodane 2022-07-27 18:55Ps. W tym temacie, ktoś miał podobny problem. dodane 2022-07-27 18:58 Minusowe wskazania czujników temperatury |
|||
|
||||
rafal89
![]() |
Tak zrobiłem tylko że maksymalnie mogę skorygować kalibrację o 30st. Brakuje mi około 60 .
Czy parametry spalania / zużycie węgla może się jakoś negatywnie zmienić przez te niepoprawne pomiary spalin? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
W spalaniu w trybie retortowy ręczny jest opcja - regulator temp.spalin w tym przypadku wskazania powinny być miarodajne w pozostałych raczej nie. W takim razie wyłącz ten algorytm skoro nie możesz skorygować do temp.właściwej. Dzwoń do serwisu może coś Ci doradzą. Sprawdź jeszcze połączenie przewodów tego czujnika w sterowniku.
dodane 2022-07-27 19:30 ![]() |
|||
|
||||
rafal89
![]() |
Wyłączyłem, dzięki za odpowiedzi. Jutro zadzwonię bo sam jestem ciekaw jak to działa. Jak się czegoś dowiem, oczywiście się podzielę 😀
dodane 2022-07-27 19:31Wyłączyłem, dzięki za odpowiedzi. Jutro zadzwonię bo sam jestem ciekaw jak to działa. Jak się czegoś dowiem, oczywiście się podzielę 😀 |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Poczytaj sobie jeszcze, co to jest algorytm wygaszania kotła np. - > TU
|
|||
|
||||
rafal89
![]() |
cześć
serwisant w zasadzie powiedział mi to samo, brak większego wpływu tego parametru przy paleniu automatem. Jedynie może to "wprowadzić w błąd" algorytm wygaszania kotła. Ale jak się go wyłączy, nie powinno być problemu |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Witam, co nie zmienia faktu, że problem został nie rozwiązany
![]() |
|||
|
||||
rafal89
![]() |
do ES
W najbliższychdniach będę do nich odsyłał sterownik dodane 2022-08-11 12:08Sterownik już naprawiony. Zostały wymienione: - kondensatory i rezystory w torze pomiarowym czujnika temp. spalin - wzmacniacz operacyjny LM224A Diagnoza to uszkodzenie w wyniku przepięcia w sieci zasilającej |
|||