Forum eCoal.pl Czujnik temperatury spalin ogniwo eko plus 16 - ujemna temperatura Subskrybuj | ||||
|
||||
Thorn84
|
Witam szanownych forumowiczów... Po 5 latach bez jakiejkolwiek awarii mój piec od dzisiaj zaczął pokazywać ujemną temperaturę spalin. Umarł czujnik? Czy też może coś że sterownikiem? Jakaś podpowiedź w jaki sposób "domowym" sposobem to sprawdzić i jak się do tego zabrać? Do tej pory poza zawleczkami nic dziwnego się nie działo, aż tu nagle minusowa temperatura na wylocie :(. Z góry dziękuję za wskazówki.
|
|||
|
||||
leON22
|
Zdemontować czujnik z czopucha i sterownika i zmierzyć miernikiem jego rezystancję w temp.pokojowej. Wg specyfikacji jego pracy powinien pokazać wartość 100-120 Ohm
|
|||
|
||||
rafal89
|
Witam, czy ten temat został rozwiązany, co było powodem tych wskazań?
U mnie od kilku dni jest to samo....Tzn w sobotę 23 lipca ok. 16.00 niedaleko mojego domu uderzył piorun i prawdopodobnie uszkodził sterownik. Czujnik pokazuje temperatury w okolicach 0-40st, oczywiście w czasie gdy kocioł jest rozpalony. próbowałem założyć inny, nowy czujnik i pokazuje to samo, więc spodziewam się że przepięcie od pioruna uszkodziło wejście termopary w sterowniku... Pytanie czy można z tym żyć? Nie wiem jakie znaczenie dla algorytmu sterownika ma ten pomiar, co właścwie to zmienia? Czujnik teraz działa tak jakby zakres kalibracyjny przesunął się w dół, tzn. dawniej temperatura spalin oscylowała pomiędzy 60-100st w zależności od fazy pracy kotła, teraz jest 0-40 (zapraszam do obejrzenia moich wykresów) |
|||
|
||||
leON22
|
Najpierw sprawdź sam czujnik temp. spalin j/w
|
|||
|
||||
rafal89
|
Jest ok. 110 omów
|
|||
|
||||
leON22
|
Czyli czujnik musimy wykluczyć, wg wskazań jest OK. W zaawansowanych włącz algorytm wygaszania kotła na Tylko w grzaniu, odpowiednio skalibruj czujnik temp.spalin ( np.do temp.wew.kotlowni ) albo wrzącej wody i tyle w temacie
dodane 2022-07-27 18:55Ps. W tym temacie, ktoś miał podobny problem. dodane 2022-07-27 18:58 Minusowe wskazania czujników temperatury |
|||
|
||||
rafal89
|
Tak zrobiłem tylko że maksymalnie mogę skorygować kalibrację o 30st. Brakuje mi około 60 .
Czy parametry spalania / zużycie węgla może się jakoś negatywnie zmienić przez te niepoprawne pomiary spalin? |
|||
|
||||
leON22
|
W spalaniu w trybie retortowy ręczny jest opcja - regulator temp.spalin w tym przypadku wskazania powinny być miarodajne w pozostałych raczej nie. W takim razie wyłącz ten algorytm skoro nie możesz skorygować do temp.właściwej. Dzwoń do serwisu może coś Ci doradzą. Sprawdź jeszcze połączenie przewodów tego czujnika w sterowniku.
dodane 2022-07-27 19:30 |
|||
|
||||
rafal89
|
Wyłączyłem, dzięki za odpowiedzi. Jutro zadzwonię bo sam jestem ciekaw jak to działa. Jak się czegoś dowiem, oczywiście się podzielę 😀
dodane 2022-07-27 19:31Wyłączyłem, dzięki za odpowiedzi. Jutro zadzwonię bo sam jestem ciekaw jak to działa. Jak się czegoś dowiem, oczywiście się podzielę 😀 |
|||
|
||||
leON22
|
Poczytaj sobie jeszcze, co to jest algorytm wygaszania kotła np. - > TU
|
|||
|
||||
rafal89
|
cześć
serwisant w zasadzie powiedział mi to samo, brak większego wpływu tego parametru przy paleniu automatem. Jedynie może to "wprowadzić w błąd" algorytm wygaszania kotła. Ale jak się go wyłączy, nie powinno być problemu |
|||
|
||||
leON22
|
Witam, co nie zmienia faktu, że problem został nie rozwiązany Co na to serwis ? Dzwoniłeś do ES serwis, czy lokalnego serwisanta ?
|
|||
|
||||
rafal89
|
do ES
W najbliższychdniach będę do nich odsyłał sterownik dodane 2022-08-11 12:08Sterownik już naprawiony. Zostały wymienione: - kondensatory i rezystory w torze pomiarowym czujnika temp. spalin - wzmacniacz operacyjny LM224A Diagnoza to uszkodzenie w wyniku przepięcia w sieci zasilającej |
|||