Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Czesty problem przy braku odbioru ciepła ( zapłon paliwa ) Subskrybuj | ||||
|
||||
Piotras
![]() |
Czy mógł by ktoś doradzić jakie powinienem mieć ustawienia w sterowniku
|
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
Moje zastrzeżenia:
1. Bardzo niska temperatura kotła. 2. Problem z czujnikami: temperatura kotła niższa od temperatury powrotu i CWU. 3. Bardzo długi czas pracy podajnika - 20 sekund ![]() 4. Bardzo długi czas pracy podajnika w podtrzymaniu - 30 sekund ![]() 5. Bardzo wysokie ustawienie dmuchawy w podtrzymaniu: 50%. 6. Algorytm wygaszenia kotła: Nieaktywny 7. Bardzo krótki czas reakcji zaworu 4D: 10 sekund Nie napisałeś nawet, co to za piec. Ps. Co do zapłonu paliwa, to czy klapa zasobnika na pewno jest szczelnie zamknięta? Czy odpowietrzenie zbiornika jest zamontowane? |
|||
|
||||
leon
![]() |
MateoKoc Dużo osób myli czujnik tem powrotu a za zaworem
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Akurat punkt 2, to stary problem - czujnik temp. kotła pewnie nie siedzi dokładnie na swoim miejscu, nie jest wsunięty do samego końca
![]() |
|||
|
||||
Piotras
![]() |
1. Czy ja wiem czy niska ? 45 ustawione a na piecu jest aktualnie 46,8
2. temp kotła 46.8 temp powrotu 40.5 a ustawione mam ze pompka od cwu chroni powrót przy minimalnej 40 CWU mam tak nisko bo wiekszej temp nie potrzebuje. 3. Jakie czasy proponujesz w grzaniu i potrzymaniu czy tez moc dmuchawy ?? 6. Algorytm wygaszania aktywowałem (zawsze aktywny ? ) 7. Czas reakcji tez własnie zmieniam na 5s ? dla podłogówki Piec na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym klapa jest na 100% szczelna sprawdzałem Odpowietrzenia zbiornika nie mam, Czy jest potrzebny ? jak tak to jaki ? Czujnik Kotła mam dokładnie dociśnięty Typ podajnika. który najlepiej wybrać ? teraz mam ustawione Retorowy Ecoal |
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
Czas reakcji zaworu ja mam 60 sekund. Standardowo było ustawione 30 sekund.
5 sekund to ekstremalnie mało. Zawór tańczy, jak szalony. Co do temperatur, to przywołam instrukcję obsługi: "W celu ochrony kotła przed korozją niskotemperaturową należy utrzymywać na kotle temperaturę co najmniej 60 °C. Temperaturę wody powracającej do kotła powyżej 50 °C. W tym celu zaleca się zamontować w układzie zawory termostatyczne lub systemy mieszające np: pompę mieszającą lub zawór mieszający." Algorytm wygaszania kotła polecam ustawić "Tylko w grzaniu". Przy nastawie "Zawsze aktywny" piec będzie niepotrzebnie przepalał opał w podtrzymaniu, bo będzie myślał, że piec zgasł. Detekcja wygaszenia w podtrzymaniu jest zbyt konserwatywna. Jeżeli chodzi o czas podawania w grzaniu i podtrzymaniu, to można ustawić 5 sekund w grzaniu i 5 sekund w podtrzymaniu, ale 2 powtórzenia, a nie 1. Trzeba obserwować, czy to wystarczy i piec nie zgaśnie. Ja u siebie mam tak: "Tryb podtrzymanie Czas pracy podajnika 5 sek Czas postoju podajnika 60 min Czas krótkiej przerwy 30 sek Ilość powtórzeń 2 Moc dmuchawy 37 %" Możesz spróbować użyć moich ustawień podtrzymania. U mnie piec nie gaśnie przez wiele godzin przy takich ustawieniach. No, ale opał opałowi nierówny. |
|||