Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Ogniwo Eko Plus + 25 - Pomoc w konfoguracji Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2021-10-18 11:31
  mblazkie Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Dzień dobry,
Jestem tu nowym użytkownikiem i posiadaczem kotła Ogniwo Eko Plus + 25. Od kilku tygodni piec jest w użyciu. Sporo już poczytałem ale jeszcze nie wszystko jest dla mnie jasne. Metodą prób i błędów próbuję poustawiać wszystko tak by działało jak najbardziej ekonomicznie. W związku z tym mam prośbę by zerknąć na mój kocioł z sugestiami co można by tam jeszcze poprawić. Mam jeszcze pytanie dot. czujnika temperatury BT4 który posiadam. Czy ten czujnik współpracuje z głowicami termostatycznymi czy też jest wystarczalny by piec dostosował się do zadanej temperatury w harmonogramie? Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi i sugestie.
2021-10-18 11:42
  MateoKoc Posts: 379 Ostrzeżenie: 0
-> Niska temperatura zadana kotła,
-> Bardzo niska temperatura powrotu,
-> Brak ochrony powrotu,
-> Włączony regulator pokojowy, a odczytu temperatury brak,
-> Bardzo mała różnica między temperaturą zadaną kotła, a zadaną za zaworem: 47 vs. 45.
2021-10-18 11:53
  mblazkie Posts: 22 Ostrzeżenie: 0

1. Temperatura zadana jest ustawiona na 52, temperatura obniżona to 47
2. Nie bardzo wiem gdzie znaleźć temperaturę powrotu i jak to ustawić
3. Znalazłem ochronę powrotu i wybrałem zawór 4D, choć było więcej opcji
4. W "Pokoju" na odczycie pokazuje mi 22,2 nie wiem dlaczego nie ma tego na schemacie
5. Tu również nie bardzo wiem co z tym zrobić

Niestety instalator jedyne co to pokazał jak rozpalić w kotle teraz staram się sam to poustawiać tak więc dziękuję za wyrozumiałość.
2021-10-18 12:06
  MateoKoc Posts: 379 Ostrzeżenie: 0
Ustaw temperaturę kotła na 57 albo i więcej. Ja mam u siebie 60.
Wyłącz harmonogram temperatury kotła. To tylko zbędne zamieszanie.
Ustaw wartość obniżoną na 0, wtedy cały czas temperatura zadana kotła będzie taka sama.
Jeżeli nie masz dodatkowej pompy ochrony powrotu, to skorzystaj z ochrony powrotu przez pompę CWU i ustaw minimalną temperaturę powrotu na 50. Skutkiem ubocznym będzie ciepła woda w bojlerze.
Ochrona powrotu przez zawór 4D nie jest polecana, bo sterownik dogrzewa wtedy powrót kosztem ogrzewania domu.
Co do czujnika radiowego, to ja niestety takiego nie posiadam, więc ciężko mi pomóc.

Ps.
Zauważyłem też, że masz bardzo wysoką moc dmuchawy w podtrzymaniu.
Proponuję zmniejszyć ją do na przykład 38%.
Jedynie zapytam o oczywistą rzecz, czy masz moduł radiowy zamontowany w sterowniku?
Fabrycznie go nie ma. Jest opcjonalnym wyposażeniem.
2021-10-18 12:19
  mblazkie Posts: 22 Ostrzeżenie: 0

Temperatura ustawiona na 57 bez obniżonej temperatury.
Harmonogram kotła wyłączony.

Ochronę powrotu ustawiłem na pompę CWU chociaż była jeszcze taka opcja jak pompa mieszająca.
Moc dmuchawy na podtrzymaniu ustawiona na 38%.
Moduł bezprzewodowy specjalnie dokupowałem do czujników tak więc jest zamontowany.

Czy przy takich ustawieniach nie będzie większego zużycia paliwa i większej temperatury wewnątrz? Chciałem ustawić na 21 ale ta temperatura odczytu z czujnika nie widnieje na schemacie.
2021-10-18 12:23
  MateoKoc Posts: 379 Ostrzeżenie: 0
Jeżeli posiadasz pompę mieszającą, to zaznacz pompę mieszającą, a pod spodem funkcję pompy dodatkowej też jako mieszającą. Masz 3-cią pompę fizycznie w instalacji?
Dopóki nie masz odczytu z  czujnika radiowego, dopóty sterownik korzysta z ustawienia temperatury za zaworem.
Masz ustawione 45 stopni i tyle wypuszcza na grzejniki.
2021-10-18 12:23
  rj1972 Posts: 246 Ostrzeżenie: 0

Moduł radiowy raczej jest bo czujnik BT4 jest bezprzewodowy. Zresztą jest ustawiony czujnik zew.BT4B (prawdopodobnie) radiowy.
Dlaczego nie ma go na schemacie. Bo BT4 jest sparowany jako Pokój "Sypialnia" i tam pokazuje temp.wew i wilgotność.
Żeby pojawił się na schemacie to musiałby być odinstalowany z pokoju i module rozszerzeń sparowany ponownie jako regulator pokojowy ale wtedy traci się funkcjonalność bo nie ma odczytu wilgotności. Ja bym ten BT4 zostawił jako Pokój a BT4B czyli zewnętrzny sparował jako wew.regulator i do pomiaru temp. zew. zabududować czujnik przewodowy. Tak przynajmniej zrobiłem u siebie i działa. Inaczej chyba trzeba by dołożyć jeszcze jeden czujnik BT4 lub BT4B. Chyba jednego czujnika nie można jednocześnie sparować do "Pokoju" i w module rozszerzeń jako regulator pokojowy. Mogę się mylić ale u mnie takie kombinacje zadziałały.
2021-10-18 12:35
  mblazkie Posts: 22 Ostrzeżenie: 0

Zostawię w takim razie pompę CWU bo na pewno wiem, że mam dwie takie same pompy oraz jest zawór 4D.
BT4 w takim razie pominę jako pokój i dodam go w module rozszerzeń bo zależy mi na tym by sterować temperaturą w pomieszczeniu i utrzymać te zadane 21 stopni. Oczywiście sparuję po powrocie z pracy i dam znać. Czy po sparowaniu jako regulator pokojowy w ustawieniach trzeba jeszcze coś pozmieniać?

2021-10-18 12:58
  rj1972 Posts: 246 Ostrzeżenie: 0

Na pewno trzeba będzie ustawić swoje temp. wew. dla regulatora. Przy regulatorze pokojowym to trzeba sprawę dobrze przemyśleć jak układ grzewczy jest na jednym obiegu dla całego domu. Regulator na podstawie odczytu temp. z jednego czyjnika wyłączy pompę CO dla całego obiegu. Czy to będzie dobre dla kotła, komfortu i ekonomiki palenia? Obserwacje pozwolą to ocenić.
A co do ochrony pwrotu to jak wyżej napisano przy braku 3 pompy rozsądnie będzie skorzystać z ochrony przez CWU. Tylko wtedy trzeba odpowiednio dobrać temperatury.
Tak sobię patrzę na wykres i coś tam jest nie halo. Wysokie temperatury spalin, duży kont otwarcia zaworu 4D w trybie zima prawie cały czas na 100% (w momencie kiedy na to patrzę). Jak ten kocioł ma 25kW to jaką powierzchnię ogrzewa?
2021-10-18 13:02
  mblazkie Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Powierzchnia grzewcza ok 240-250 m2
2021-10-18 13:12
  MateoKoc Posts: 379 Ostrzeżenie: 0
Na pewno potrzebujesz aż 45 stopni na grzejnikach przy +10 stopniach za oknem?
2021-10-18 13:14
  mblazkie Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Myślę, że aż tyle na pewno nie potrzebuję ale nie bardzo wiem jakie wartości dobrać. Chodzi o temperaturę za zaworem 4D?
2021-10-18 13:16
  MateoKoc Posts: 379 Ostrzeżenie: 0
Tak. Ja nie przekraczam 40 stopni za zaworem u siebie. Wiadomo instalacja instalacji nierówna.
Może nie macie ocieplonych ścian i/lub lubicie ciepło.
Jeszcze pytanie odnośnie ustawień pomp.
Na którym biegu pracują?
2021-10-18 13:19
  mblazkie Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Spróbuję ustawić na 40 za zaworem 4D. Część domu jest stara ale jest docieplona, ogólnie w chwili obecnej jest nawet za ciepło i te 21 stopni w pomieszczeniu byłoby myślę idealne. Mam jeszcze maksymalny kąt otwarcia zaworu 4D na 100%. Wyżej było o tym też wspominane. Czy tą wartość też należałoby zmodyfikować?
2021-10-18 13:23
  rj1972 Posts: 246 Ostrzeżenie: 0
Ja bym zaproponował ustawić temp. za zaworem 4D 35st. i popatrzeć. Na razie to w trybie zimowym kocioł nie specjalnie się dogrzewa i non stop ładuje ciepło w układ. Może nie potrzebnie jest przełączany między lato i zima tym bardziej że czasami w nocy jest przełączany na lato. Czyli, że macie za ciepło w domu w nocy? Nie wiem ale tak to można odebrać. Niech sobie pochodzi w trybie zima na 35st. za zaworem czyli to co idzie na dom. Jak się pomieszczenia nagrzeją to przy takich temperaturach to powinno wystarczyć z zapasem. Grzejniki są ciepłe w domu? Ale zobaczymy czy się dogrzeje i przymknie zawór 4D.

dodane 2021-10-18 13:23Niech się ustabilizują zmiany do tej pory zaproponowane bo to nie zaobserwujesz od razu.
2021-10-18 13:24
  mblazkie Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Ustawiłem za zaworem 4D na 35 stopni. Zgadza się, wieczorem było za ciepło dlatego na noc był ustawiony w tryb lato by nad ranem znów przejść na tryb zimowy. Oczywiście grzejniki były ciepłe. A co z tym kątem otwarcia zaworu 4D na 100%?
2021-10-18 13:25
  MateoKoc Posts: 379 Ostrzeżenie: 0
Ponawiam pytanie:
Na którym biegu pracują pompy?
2021-10-18 13:28
  mblazkie Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Proszę o podpowiedź gdzie to mogę sprawdzić?
2021-10-18 13:29
  MateoKoc Posts: 379 Ostrzeżenie: 0
mblazkie napisał » 2021-10-18 13:28
Proszę o podpowiedź gdzie to mogę sprawdzić?


W kotłowni. Na samych pompach trzeba sprawdzić.
2021-10-18 13:33
  mblazkie Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Ok. Jak wrócę zerknę na to ale z tego co wiem to na nich się wyświetlają tylko wartości i automatycznie zmieniają ale zerknę czy jest tam jakiś przełącznik biegów.
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: Adam2022, boobooman, Kali89, kotel1111, leON22, PiotrPasieko