Forum  Pello v3.5  Zbyt niska temperatura za zaworem 4D Subskrybuj
2021-10-17 07:31
  Jaro81 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0

Witam kolegów,
zostałem posiadaczek kotła Ogniwo Eko Pellet 25kw z palnikiem ECO-PALNIK. Jest to mój pierwszy kocioł automatyczny wcześniej był "zwykły" kopciuch.
Mam problem jak w temacie. Moje ustawienia:
kocioł ustawiony jest na 70st.
Temp. powrotu 50st
Temp. za zaworem 4D 65st.
Ustawienie CO1 zawór4d+czujnik pokojowy

Problem polega że zawór otwiera się do tych 20% i temp. za zaworem dochodzi w porywach do 40 paru stopni ale nigdy nie osiąga więcej a co gorsza piec po chwili się wygasza pomimo tego że czujnik pokojowy też nie osiągnął zadanej temperatury :(.
Zawór wydaje mi się jest dobrze założony bo przy pełnym zamknięciu (0st) rurki na wyjściu do instalacji są zimne a przy pełnym gorące tak jak temp. kotła.

Pytanie dodatkowe.
czy obniżenie mocy maksymalnej kotła (np. na 20kw) w ciepłe dni przełoży się jakoś na oszczędność w opale czy pozostawić kocioł na pełnej mocy (sterowanie auto) i obniżać tylko temp. za zaworem4d ?


Pozdrawiam


2021-10-17 08:23
  Bioly41 Posts: 23 Ostrzeżenie: 0
Sprawdź w ustawieniach czy nie masz przypadkiem zadany maksymalny kąt otwarcia zaworu na 20%.
2021-10-17 08:26
  Jaro81 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0

Dobra znalazłem to ustawienie ale mam 100%
Druga sprawa piec w ciągu około 12h przepalił 45kg pelletu :(
2021-10-17 08:49
  verb Posts: 214 Ostrzeżenie: 2
Jaro81 napisał » 2021-10-17 07:31
...kocioł ustawiony jest na 70st.
Temp. powrotu 50st

Temp. za zaworem 4D 65st.

Ustawienie CO1 zawór4d+czujnik pokojowy..

Zobacz, czy nie masz włączonej ochrony kotła przez zawór 4D, jeśli tak, to komfortu w domu nie będzie.
Wyłącz ten czujnik pokojowy (max/max) i krzywą sobie zrób, będziesz zadowolony.
Co do spalania, to wiesz... nikt tu nie wie jaki obiekt ogrzewasz, więc nikt nie powie czy to dużo czy mało.
Poza tym... w pello też idzie źle ustawić parametry, ale to instalator powinien ogarniać.
2021-10-17 09:30
  Jaro81 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0

Ochrona kotła załączona ustawiona na 50st. ale wydawało mi się że zawór powinien się stopniowo otwierać aż do 100% pilnując temperatury powrotu a potem gdy nagrzeje dom wygasić się i czekać do spadku temp. ?
Jeśli wyłączę ochronę ustawić 4D ręcznie ?

"Zrobić sobie krzywą" tzn ? załączyć sterowanie pogodowe ?

Parametry w pello nie ruszane tak jak przyszło z fabryki tak zostawione są.

Obiekt 140m2 (stare budownictwo jeszcze nie ocieplone :( ) ale zimno jeszcze nie ma i wydaje mi się ze ciut za dużo spalił do tego w informacjach jest 12 rozpaleń kotła (nie wiem czy to dużo czy nie)
2021-10-17 09:51
  leON22 Posts: 5125 Ostrzeżenie: 1
W Obwody CO1 zawór 4d masz jeszcze parametr temp.max za zaworem, ile masz tam ustawione ? W ustawieniach fabrycznych ochrona powrotu ustawiona jest jako pompa mieszającą, której pewnie nie masz ? 
2021-10-17 10:26
  Jaro81 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0

Temperatura max 80st
Pompy mieszającej nie posiadam ale w ustawieniach przełączyłem na zawór 4D.
2021-10-17 10:59
  leON22 Posts: 5125 Ostrzeżenie: 1
Czyli wyższa niż zadana na kotle, niepotrzebnie wystarczy 60st. Reszta jak wyżej pisał @verb, przy włączonej ochronie powrotu przez zawór 4d, temp.za zaworem jest sprawą drugorzędną, priorytet ma temp.powroru. 
2021-10-17 11:12
  Jaro81 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0

No ok ja to rozumie ale nie wiem dlaczego gdy kocioł osiągnie temperaturę to pomimo tego że temperatura powrotu jest wyższa niż minimalna to zawór 4D nie otwiera się bardziej i doprowadza to do wygaszenia palnika ...

Jeśli wyłączę zabezpieczenie automatycznie to jak to ogarnąć ręcznie w końcu zależne od temperatury na zewnątrz temperatura powrotu będzie różna (czym na zew. chłodniej tym więcej ciepła zostanie oddane i temp powrotu będzie za niska).

Czy jest możliwe aby ustawienia palnika fabrycznie były złe i dlatego tak dużo spalił ?
Jest gdzieś instrukcja jak ustawić prawidłowo palnik (kalibracje przeprowadziłem).
2021-10-17 11:28
  verb Posts: 214 Ostrzeżenie: 2

Ty sraj tę temp powrotu ! Ustaw na wyłączona i tyle w temacie. Przy wysokiej zadanej kotła powrót będzie OK, jeśli tylko zawór nie będzie skakał jak głupi.
Dla zaworu rób krzywą i będzie lux. Chyba, że wolisz wypytywać pół zimy na forum, to Twoja sprawa.
Jeszcze napisz że masz wszędzie termostaty to będzie wesoło, już te 25kW na taki domek jest niezłe.
Podłącz się do neta to będzie o czym gadać, inaczej nie widzę sensu ciągnąć tematu.
2021-10-17 11:47
  Jaro81 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0

Ok czy mogę prosić o informację jak zrobić tą krzywą i temat można uznać za zamknięty.
Co do mocy pieca tak mi wyszły wyliczenia.
Termostatów nie posiadam podpięte tylko te czujniki które były w zestawie.
Nad podłączeniem do neta prace trwają (w sumie szkoda że standardowo nie ma wi-fi w sterowniku w końcu moduły wi-fi kosztują parę $ u chińczyka)

2021-10-17 12:21
  verb Posts: 214 Ostrzeżenie: 2

OK. Czujnik zewnętrzny musi być umieszczony w miejscu, gdzie go nie będzie ogrzewać słońce, i żadne inne czynniki nie będą wpływać na prawidłowy odczyt. Na początek dla +10 / 35st, dla -10 / 45st. Czujnik wewn traktuj jako wskaźnik, zdeaktywuj jego wpływ na pracę. Oczywiście pogodowe tylko dla zaworu, kocioł ma pracować wg zadanej.
Zobaczysz jak będzie, jeśli przy +10 będzie za ciepło, możesz obniżać powoli do uzyskania zadowalającego komfortu, analogicznie gdy zrobi się chłodniej, przestawiasz krzywą dołem i górą. Raz dwa to ogarniesz, tylko zmiany rób małe, i daj popracować. Krzywą możesz sobie narysować na kartce na współrzędnych 2D, szybciej zrozumiesz o co w tym chodzi.

Spalanie to odrębny temat, ile % pokazuje palnik w czasie pracy ?
2021-10-17 12:39
  Jaro81 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0

Ok na dziś dziękuję za pomoc pobawię się i dam znać.

Co do spalania wpierw podepnę piec do netu i wydaje mi się że wtedy łatwiej będzie uzyzkac pomoc bo palnik zależnie od momentu pokazuje rożne wartości

Jeszcze jedno głupie pytanie czy gdzieś jest opcja wyłączania pieca powyżej jakiejś temperatury zewnętrznej ? (np. jak na zew. jest 15st to piec ma się wyłączyć) ?

2021-10-17 13:02
  leON22 Posts: 5125 Ostrzeżenie: 1
Wyłączania kotła powyżej temp.zew.nie ma ale w ustawieniach - kocioł/tryb pracy jest opcja wyłączania obwodu CO ( grzejniki , podłogówka ) , zawór 4D zamyka się całkowicie i w tym momencie grzejesz tylko samą wodę w baniaku CWU Wg mnie bardzo przydatna funkcja  

2021-10-17 13:06
  Jaro81 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Ok dziękuję wszystkim za pomoc
2021-10-17 13:10
  leON22 Posts: 5125 Ostrzeżenie: 1
@Jaro81  ta opcja j/w dotyczy sterownika eCoal3.5 dla kotłów na groszek , dla pelletu pewnie jest inaczej . Sorki nie posiadam , tutaj musisz pytać użytkowników sterownika Pello 3.5
Users on-line: bouD3, bozena, Falubaziak, knukbelk, Loniu, lysy86, marekpa, Maruniu, Mistyk1979, Renia, rosiu, Tomek0816