Forum eCoal.pl v3.5 Krzywa grzania / nachylenie/ przesunięcia góra dół Subskrybuj | ||||
|
||||
kemil
|
Witajcie
Jestem po lekturze na temat krzywej grzania. Temperaturę kotła mam ustawioną bez regulatora pogodowego na poziomie 60*C W przypadku obwodu CO1 - zawór 4D mam włączony regulator pogodowy i ustawione parametry: Krzywa grzania - temp. dla -10°C = 45*C Krzywa grzania - temp. dla +10°C = 38*C Pytanie praktyczne Jak dla temperatury dla+10 zamiast 38*C ustawie wartość np. na 50*C z której krzywej grzania na którą wskoczę / poniżej wykres krzywej grzania. Rozumie że jedyny parametr jaki mogę korygować to temperatura grzania Obwód CO 1 - Obwód CO 1 - zawór 4Dzawór 4D dodane 2021-10-07 17:42 dodane 2021-10-07 18:19W uzupełnieniu: przy ocieplonym przyzwoicie budynku i zadanej temp wew. 20*C przyjme wsp ok 1,4 czyli dla krzywej -10*c jaka powinna być temp zadana dla co1 zawór 4d ma być 70*c czyli na kotle 75*c ? |
|||
|
||||
leON22
|
Stary, odpuść sobie te wykresy i olej tą krzywą, bo zginąłeś jak Andzia w krzakach Na początek ustal na sztywno jaką temp.za zaworem 4D potrzebujesz żeby uzyskać w pomieszczeniu odpowiednio zadaną temp.wew. jednocześnie obserwując ile stopni jest na zew.i korygując odpowiednio temp.w przypadku jeśli nie dogrzewa i odwrotnie. Najlepiej zapisuj sobie gdzieś te wartości i dopiero potem kombinuj z pogodówką na podstawie krzywej. Osobiście szukałem odpowiedniej temp.za zaworem 4D dla temp. +10st/-10st i 0st czyli tych kluczowych dla krzywej, powodzenia życzę
|
|||