Forum eCoal.pl v3.5 Spieki - typ kalafior Subskrybuj | ||||
|
||||
kemil
|
Witam chciałem się upewnić. Znalazłem na forum w archiwum dyskusję na temat spieków U mnie jest typ spieków typu kalafior typ spalania retortowy eCoal Temperaturę pieca mam ustawioną na 60% z wyłączonym regulatorem pogodowym czas podawania zmniejszyłem z 5sek. na 4sek. / korekta dmuchawy 0% Dobrze kombinuje? zdalny dostęp TKW47 kaloryfery w domu skręcone na głowicach na 3kę (ok 21*C) oprócz łazienki gdzie ma cały nadmiar ciepła ma się kumulować/ wyłączona opcja wyłączenia dogrzewania po uzyskaniu temp docelowej ( mam czujnik wewn. zewn i włączony regulator pogodowy dla CO1)
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
kemil napisał » 2021-09-28 18:09 Daj mu 8 albo 10sec podawania i zobacz jak będzie. Korektę trza ustawiać wg ciągu kominowego gdy się nie ma RCK, czy czegoś tam wykombinowanego.czas podawania zmniejszyłem z 5sek. na 4sek. / korekta dmuchawy 0% |
|||
|
||||
kemil
|
czy dobrze zrozumiałem - czas mam wydłużyć czy zamniejszyć?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Podawanie wydłużyć i zobaczyć. Wiatr się koryguje jak wyżej.
|
|||
|
||||
kemil
|
Dzięki - właśnie doczytałem post z archiwum teraz już rozumie - wydłużając czas podania wydłużam też czas przerwy i pozwalam dopalić węgiel
|
|||
|
||||
leON22
|
Ustaw sobie tryb ręczny, a tu możesz sobie edytować do woli obie wartości, czyli podawanie i przerwę, aż do skutku, czyli do zadawalającego efektu popiołu jak z papierosa
|
|||
|
||||
kemil
|
Jeszcze za wcześnie jak dla mnie
dodane 2021-09-29 17:56Panowie Prawie idealnie się wypaliło! Są drobne pojedyncze kawałki jak bryłki piasku ale takiego rozsypującego się. Zastanawiam się bo jak wentylator odpoczywa ( przy temp kotła 60-70*C i powrotu ~50*C) temperaturę spalin mam na poziomie nie więcej niż 70*C. Jak wentylator się włącza to rośnie do oko 90*C Nie za mało trochę ? W komin włożona osłona z rury metalowej. Budynek to typowy kwadraciak. Jak ewentualnie podnieść tem. spalin ? Obecnie czas podawania 8sek, korekta dmuchawy 0% |
|||