Forum eCoal.pl v3.5 palenie -retortowy-ecoal zależność krzywej grzania -jej zmiany) na jakość popiołu Subskrybuj | ||||
|
||||
kemil
|
Kolejne pytanie początkującego: Tryb: retortowy -ecoal 1, Czy korygowanie temperatury krzywej grzewczej +/- *C ma wpływ na ustawienia trybu retortowy-ecoal w kontekście pogorszenia jakości popiołu. Chodzi mi o ogólną zależność : jakość popiołu/ zmiana wartości krzywej grzewczej/ parametry trybu retortowy-ecoal |
|||
|
||||
leON22
|
Największy wpływ na jakość popiołu ma jakość opału i złe ustawienia parametrów spalania
|
|||
|
||||
kemil
|
Masz racje. Ale na tą chwilę, ze względu na brak doświadczenia, skazany trochę jestem na retortowy -ecoal. Bo tam korekta właściwie tylko z tego co doczytałem obrotami wentylatora. Widziałem twoje posty na forum i wiem, że masz wszystko na ustawieniach ręcznych pochytane- ale dla mnie to jeszcze nie ten czas
|
|||
|
||||
slaw007
|
Krzywa grzewcza wprowadza zawirowania w pracy kotła. Jak chcesz dobrać powietrze do natlenienia palnika, to odpuść sobie krzywą do czasu, aż ustawisz optymalne powietrze. |
|||
|
||||
kemil
|
Dzięki za sugestie.
|
|||
|
||||
leON22
|
Krzywa jest źle ustawiona, wg mnie za wysoko ( przy obecnej wew. masz 26st, chyba że lubisz ciepło to zwracam honor) ustaw 38/45, obniżoną na 2st i zrób coś z temp.powrotu bo strasznie piłuje, jak jest to pompa elektroniczna to jej godziny są policzone
|
|||