Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Pello v3.5 Podłogówka do starej instalacji Subskrybuj | ||||
|
||||
markos2101
![]() |
Od roku mam w piwnicy piec na pellet |
|||
|
||||
slaw007
![]() |
Też o tym myślę. W planach rozmyślanie nad podłogówką na środkowym poziomie.
Zerknij na ten wątek: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/25899-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-bruzdowanie-czy-warto/?tab=comments#comment-357738 |
|||
|
||||
markos2101
![]() |
Dzięki, przeglądnę - ale ja nie muszę frezować. Będą wylewki od zera.
Bardziej chodzi mi o połączenie dwóch instalacji czy piec na pellet się do tego naddaje |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
markos2101 napisał » 2021-04-09 17:32 Dzięki, przeglądnę - ale ja nie muszę frezować. Będą wylewki od zera. Bardziej chodzi mi o połączenie dwóch instalacji czy piec na pellet się do tego naddaje Oczywiscie że tak , tylko że dla podłogówki musisz w kotłown dodać 2 obieg CO z mieszaczem , lub na poziomie gdzie bedzie podłogówka , zainstalować rozdzielacz z grupą mieszającą |
|||
|
||||
kubanos
![]() |
Ja bym robił jak bym miał okazję ... piecyk da radę, spokojnie. Pomyśl tylko czy grupa termostatyczna, czy mieszająca ilościowa bo nie wiem jak sterujesz temp w pomieszczeniach. Do tego doróbka ochrony powrotu jak nie masz i będzie wszystko działało.
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
cyt: "Pomyśl tylko czy grupa termostatyczna, czy mieszająca ilościowa "
Grupa mieszająca jest regulacją jakościową Ku pamięci: -stały przepływ i zmienna temperatura - regulacja jakościowa/sterujemy temperaturą -zmienny przepływ i stała temperatura - regulacja ilościowa/sterujemy przepływem |
|||
|
||||
kubanos
![]() |
OK. Miałem na myśli:
termostatyczna - ustawiasz np 25 st i niezależnie od temp na piecu grupa pilnuje temp wchodzącej na podłogę; ilościowa - ustawiasz ręcznie zawór wg potrzeby dopasowując sobie temp na zasilaniu; ... ale masz rację ![]() Są inne sposoby, ale to musi określić sobie już markos2101. Pozdrówki |
|||
|
||||
markos2101
![]() |
kubanos napisał » 2021-04-13 11:25 ale to musi określić sobie już markos2101. Pozdrówki Wydawało się to prostsze - im więcej czytam tym mniej wiem. Muszę zaprosić jednak jakiegoś fachowca który to ogarnie ![]() |
|||