Forum Pello v3.5 Podłogówka do starej instalacji Subskrybuj | ||||
|
||||
markos2101
|
Od roku mam w piwnicy piec na pellet |
|||
|
||||
slaw007
|
Też o tym myślę. W planach rozmyślanie nad podłogówką na środkowym poziomie.
Zerknij na ten wątek: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/25899-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-bruzdowanie-czy-warto/?tab=comments#comment-357738 |
|||
|
||||
markos2101
|
Dzięki, przeglądnę - ale ja nie muszę frezować. Będą wylewki od zera.
Bardziej chodzi mi o połączenie dwóch instalacji czy piec na pellet się do tego naddaje |
|||
|
||||
konto usunięte
|
markos2101 napisał » 2021-04-09 17:32 Dzięki, przeglądnę - ale ja nie muszę frezować. Będą wylewki od zera. Bardziej chodzi mi o połączenie dwóch instalacji czy piec na pellet się do tego naddaje Oczywiscie że tak , tylko że dla podłogówki musisz w kotłown dodać 2 obieg CO z mieszaczem , lub na poziomie gdzie bedzie podłogówka , zainstalować rozdzielacz z grupą mieszającą |
|||
|
||||
kubanos
|
Ja bym robił jak bym miał okazję ... piecyk da radę, spokojnie. Pomyśl tylko czy grupa termostatyczna, czy mieszająca ilościowa bo nie wiem jak sterujesz temp w pomieszczeniach. Do tego doróbka ochrony powrotu jak nie masz i będzie wszystko działało.
|
|||
|
||||
gmaj22
|
cyt: "Pomyśl tylko czy grupa termostatyczna, czy mieszająca ilościowa "
Grupa mieszająca jest regulacją jakościową Ku pamięci: -stały przepływ i zmienna temperatura - regulacja jakościowa/sterujemy temperaturą -zmienny przepływ i stała temperatura - regulacja ilościowa/sterujemy przepływem |
|||
|
||||
kubanos
|
OK. Miałem na myśli:
termostatyczna - ustawiasz np 25 st i niezależnie od temp na piecu grupa pilnuje temp wchodzącej na podłogę; ilościowa - ustawiasz ręcznie zawór wg potrzeby dopasowując sobie temp na zasilaniu; ... ale masz rację Są inne sposoby, ale to musi określić sobie już markos2101. Pozdrówki |
|||
|
||||
markos2101
|
kubanos napisał » 2021-04-13 11:25 ale to musi określić sobie już markos2101. Pozdrówki Wydawało się to prostsze - im więcej czytam tym mniej wiem. Muszę zaprosić jednak jakiegoś fachowca który to ogarnie |
|||