Forum  bruli.pl v3.5  brak dostępu do sterownika przez przeglądarkę Subskrybuj
2021-02-07 15:32
  kosa78 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Witam mam taki problem jak w tytule, przez aplikację na androida wszystko działa. Usunąłem urządzenie i chciałem dodać na nowo ale nie mogę, na sterowniku cały czas jest offline. Sterownik podłączony z routerem kablem. Kabel sprawny sprawdzałem podłączając laptopa. Jakieś sugestie ?
2021-02-07 16:02
  PrzemekP Posts: 1298 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
kosa78 napisał » 2021-02-07 15:32
Witam mam taki problem jak w tytule, przez aplikację na androida wszystko działa. Usunąłem urządzenie i chciałem dodać na nowo ale nie mogę, na sterowniku cały czas jest offline. Sterownik podłączony z routerem kablem. Kabel sprawny sprawdzałem podłączając laptopa. Jakieś sugestie ?

Skoro jest OFFLINE to znaczy, że sterownik nie ma dostępu do internetu.
Sugeruję sprawdzić ustawienia IP / Maska / Brama / DHCP
2021-02-07 16:16
  kosa78 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
to dlaczego przez aplikację działa ?nie mam modułu WIFI
2021-02-07 16:27
  DamianOwczarek Posts: 235 Ostrzeżenie: 2
Wykresy i statystyki też nie działają
PrzemekP napisał » 2021-02-07 16:02
kosa78 napisał » 2021-02-07 15:32
Witam mam taki problem jak w tytule, przez aplikację na androida wszystko działa. Usunąłem urządzenie i chciałem dodać na nowo ale nie mogę, na sterowniku cały czas jest offline. Sterownik podłączony z routerem kablem. Kabel sprawny sprawdzałem podłączając laptopa. Jakieś sugestie ?

Skoro jest OFFLINE to znaczy, że sterownik nie ma dostępu do internetu.
Sugeruję sprawdzić ustawienia IP / Maska / Brama / DHCP

2021-02-07 18:09
  kosa78 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
no nie działają w aplikacji nic nie widac

dodane 2021-02-07 18:09
DamianOwczarek napisał » 2021-02-07 16:27
Wykresy i statystyki też nie działają
PrzemekP napisał » 2021-02-07 16:02
kosa78 napisał » 2021-02-07 15:32
Witam mam taki problem jak w tytule, przez aplikację na androida wszystko działa. Usunąłem urządzenie i chciałem dodać na nowo ale nie mogę, na sterowniku cały czas jest offline. Sterownik podłączony z routerem kablem. Kabel sprawny sprawdzałem podłączając laptopa. Jakieś sugestie ?

Skoro jest OFFLINE to znaczy, że sterownik nie ma dostępu do internetu.
Sugeruję sprawdzić ustawienia IP / Maska / Brama / DHCP



wykresy i statystyki nie działają na aplikacji, na sterowniku mam takie same adresy jak w aplikacji, sterownik można normalnie pingować a dostępu przez przeglądarkę dalej nie ma 

2021-02-07 18:13
  PrzemekP Posts: 1298 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
A działa aplikacja, jak jesteś poza zasięgiem WiFi?
2021-02-07 18:17
  kosa78 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0

PrzemekP napisał » 2021-02-07 18:13
A działa aplikacja, jak jesteś poza zasięgiem WiFi?

nie

2021-02-07 18:19
  PrzemekP Posts: 1298 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
kosa78 napisał » 2021-02-07 18:17

PrzemekP napisał » 2021-02-07 18:13
A działa aplikacja, jak jesteś poza zasięgiem WiFi?

nie


No to na 99% jest błędnie ustawiona brama w sterowniku. 
Sprawdź czy DHCP jest ustawione na TAK.
Prawdopodobnie ustawienia fabryczne adresu IP sterownika pasują do Twojej sieci, ale nie pasuje domyślna Brama. 
2021-02-07 18:30
  kosa78 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
DHCP jest na Tak, a tą bramkę gdzie przestawić w sterowniku czy w aplikacji ? w aplikacji mam bramka 192.168.0.255 a w ustawieniach routera bramka domyślna 10.255.253.3
2021-02-07 18:36
  PrzemekP Posts: 1298 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
kosa78 napisał » 2021-02-07 18:30
DHCP jest na Tak, a tą bramkę gdzie przestawić w sterowniku czy w aplikacji ? w aplikacji mam bramka 192.168.0.255 a w ustawieniach routera bramka domyślna 10.255.253.3

Polecam ten link
Skoro DHCP jest na TAK, to wszystko wskazuje na to, że router blokuje wyjście na świat i sterownik nie ma dostępu do internetu.
Widzisz go w sieci lokalnej (poprzez aplikację na Android) ale brakuje możliwości zarządzania zdalnego.
Musisz sprawdzić czy router nie blokuje ruchu wyjściowego (jakiś FireWall, poblokowane porty lub coś podobnego)


2021-02-07 19:10
  kosa78 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
PrzemekP napisał » 2021-02-07 18:36
kosa78 napisał » 2021-02-07 18:30
DHCP jest na Tak, a tą bramkę gdzie przestawić w sterowniku czy w aplikacji ? w aplikacji mam bramka 192.168.0.255 a w ustawieniach routera bramka domyślna 10.255.253.3

Polecam ten link
Skoro DHCP jest na TAK, to wszystko wskazuje na to, że router blokuje wyjście na świat i sterownik nie ma dostępu do internetu.
Widzisz go w sieci lokalnej (poprzez aplikację na Android) ale brakuje możliwości zarządzania zdalnego.
Musisz sprawdzić czy router nie blokuje ruchu wyjściowego (jakiś FireWall, poblokowane porty lub coś podobnego)





robiłem tak jak w linku "urządzenie niedostępne ....."

teraz to już nawet nie mogę wejsc przez apkę na telefonie widzę urządzenie ale jak wpisuje dane do logowania to mieli i za chwilę znowu chce nazwę i hasło.
FireWall wyłączyłem w routerze a jak sprawdzić poblokowane porty ?jak wejdę w ustawienia routera to nie widzę adresu sterownika, wszystko inne jest tylko sterownika nie widać

2021-02-07 19:18
  PrzemekP Posts: 1298 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
W ustawieniach routera nie pomogę - nie wiem co to za router - ile routerów tyle możliwych opcji.
Co do ustawień sterownika.
Czy możesz napisać dokładnie co uzyskujesz za wyniki z wiersza poleceń po wpisaniu ipconfig (na komputerze podłączonym do tego samego routera co sterownik)
Oraz podaj dokładnie wszystkie ustawienia z konfiguracji internetu w sterowniku
2021-02-07 19:50
  kosa78 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
IP config
dodane 2021-02-07 19:40
dodane 2021-02-07 19:41Widać ?
dodane 2021-02-07 19:50
PrzemekP napisał » 2021-02-07 19:18
W ustawieniach routera nie pomogę - nie wiem co to za router - ile routerów tyle możliwych opcji.
Co do ustawień sterownika.
Czy możesz napisać dokładnie co uzyskujesz za wyniki z wiersza poleceń po wpisaniu ipconfig (na komputerze podłączonym do tego samego routera co sterownik)

Oraz podaj dokładnie wszystkie ustawienia z konfiguracji internetu w sterowniku

komp jest po wifi z routerem moze byc czy ma byc po kablu ?

2021-02-07 20:14
  PrzemekP Posts: 1298 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Te ustawienia IP w sterowniku to są ustawienia fabryczne, z takimi sterownik opuszcza produkcję
DHCP w sterowniku prawdopodobnie jest na NIE. 
Jeżeli przestawisz DHCP na tak powinien zmienić się adres IP oraz maska i Brama.

Możesz też zostawić DHCP na NIE i zostawić adres IP taki jaki jest, Maskę zmienić na taką jaką pokazał IPCONFIG (255.255.255.000) oraz Bramę na 192.168.0.1

Ponownie odsyłam do linku podanego wcześniej.

2021-02-07 20:50
  kosa78 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
DHCP  było na tak i nawet jak ręcznie wpisałem poprawne adresy to i tak zmieniał sam na fabryczne. Teraz DHCP zrobiłem na Nie wpisałem adresy ręcznie i działa. Dziekuję bardzo za poświęcony czas i pomoc

dodane 2021-02-07 20:50wszystko ok, ale nie działają wykresy ani w aplikacji ani w przeglądarce
2021-02-07 21:14
  PrzemekP Posts: 1298 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
kosa78 napisał » 2021-02-07 20:50

dodane 2021-02-07 20:50wszystko ok, ale nie działają wykresy ani w aplikacji ani w przeglądarce

Teraz wszystkie dane muszą zostać zsynchronizowane - chwilę to potrwa
Users on-line: KKIMCZ, madzia, ogniwodomowe, Przygoda, wpociecha7