Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum bruli.pl v3.5 brak dostępu do sterownika przez przeglądarkę Subskrybuj | ||||
|
||||
kosa78
![]() |
Witam mam taki problem jak w tytule, przez aplikację na androida wszystko działa. Usunąłem urządzenie i chciałem dodać na nowo ale nie mogę, na sterowniku cały czas jest offline. Sterownik podłączony z routerem kablem. Kabel sprawny sprawdzałem podłączając laptopa. Jakieś sugestie ?
|
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
kosa78 napisał » 2021-02-07 15:32 Witam mam taki problem jak w tytule, przez aplikację na androida wszystko działa. Usunąłem urządzenie i chciałem dodać na nowo ale nie mogę, na sterowniku cały czas jest offline. Sterownik podłączony z routerem kablem. Kabel sprawny sprawdzałem podłączając laptopa. Jakieś sugestie ? Skoro jest OFFLINE to znaczy, że sterownik nie ma dostępu do internetu. Sugeruję sprawdzić ustawienia IP / Maska / Brama / DHCP |
|||
|
||||
kosa78
![]() |
to dlaczego przez aplikację działa ?nie mam modułu WIFI
|
|||
|
||||
DamianOwczarek-zablokowany
![]() |
Wykresy i statystyki też nie działają
PrzemekP napisał » 2021-02-07 16:02 kosa78 napisał » 2021-02-07 15:32 Witam mam taki problem jak w tytule, przez aplikację na androida wszystko działa. Usunąłem urządzenie i chciałem dodać na nowo ale nie mogę, na sterowniku cały czas jest offline. Sterownik podłączony z routerem kablem. Kabel sprawny sprawdzałem podłączając laptopa. Jakieś sugestie ? Skoro jest OFFLINE to znaczy, że sterownik nie ma dostępu do internetu. Sugeruję sprawdzić ustawienia IP / Maska / Brama / DHCP |
|||
|
||||
kosa78
![]() |
no nie działają w aplikacji nic nie widac
dodane 2021-02-07 18:09 DamianOwczarek napisał » 2021-02-07 16:27 Wykresy i statystyki też nie działają PrzemekP napisał » 2021-02-07 16:02 kosa78 napisał » 2021-02-07 15:32 Witam mam taki problem jak w tytule, przez aplikację na androida wszystko działa. Usunąłem urządzenie i chciałem dodać na nowo ale nie mogę, na sterowniku cały czas jest offline. Sterownik podłączony z routerem kablem. Kabel sprawny sprawdzałem podłączając laptopa. Jakieś sugestie ? Skoro jest OFFLINE to znaczy, że sterownik nie ma dostępu do internetu. Sugeruję sprawdzić ustawienia IP / Maska / Brama / DHCP wykresy i statystyki nie działają na aplikacji, na sterowniku mam takie same adresy jak w aplikacji, sterownik można normalnie pingować a dostępu przez przeglądarkę dalej nie ma |
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
A działa aplikacja, jak jesteś poza zasięgiem WiFi?
|
|||
|
||||
kosa78
![]() |
||||
|
||||
PrzemekP
![]() |
No to na 99% jest błędnie ustawiona brama w sterowniku. Sprawdź czy DHCP jest ustawione na TAK. Prawdopodobnie ustawienia fabryczne adresu IP sterownika pasują do Twojej sieci, ale nie pasuje domyślna Brama. |
|||
|
||||
kosa78
![]() |
DHCP jest na Tak, a tą bramkę gdzie przestawić w sterowniku czy w aplikacji ? w aplikacji mam bramka 192.168.0.255 a w ustawieniach routera bramka domyślna 10.255.253.3
|
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
kosa78 napisał » 2021-02-07 18:30 DHCP jest na Tak, a tą bramkę gdzie przestawić w sterowniku czy w aplikacji ? w aplikacji mam bramka 192.168.0.255 a w ustawieniach routera bramka domyślna 10.255.253.3 Polecam ten link Skoro DHCP jest na TAK, to wszystko wskazuje na to, że router blokuje wyjście na świat i sterownik nie ma dostępu do internetu. Widzisz go w sieci lokalnej (poprzez aplikację na Android) ale brakuje możliwości zarządzania zdalnego. Musisz sprawdzić czy router nie blokuje ruchu wyjściowego (jakiś FireWall, poblokowane porty lub coś podobnego) |
|||
|
||||
kosa78
![]() |
PrzemekP napisał » 2021-02-07 18:36 kosa78 napisał » 2021-02-07 18:30 DHCP jest na Tak, a tą bramkę gdzie przestawić w sterowniku czy w aplikacji ? w aplikacji mam bramka 192.168.0.255 a w ustawieniach routera bramka domyślna 10.255.253.3 Polecam ten link Skoro DHCP jest na TAK, to wszystko wskazuje na to, że router blokuje wyjście na świat i sterownik nie ma dostępu do internetu. Widzisz go w sieci lokalnej (poprzez aplikację na Android) ale brakuje możliwości zarządzania zdalnego. Musisz sprawdzić czy router nie blokuje ruchu wyjściowego (jakiś FireWall, poblokowane porty lub coś podobnego) robiłem tak jak w linku "urządzenie niedostępne ....." teraz to już nawet nie mogę wejsc przez apkę na telefonie widzę urządzenie ale jak wpisuje dane do logowania to mieli i za chwilę znowu chce nazwę i hasło. FireWall wyłączyłem w routerze a jak sprawdzić poblokowane porty ?jak wejdę w ustawienia routera to nie widzę adresu sterownika, wszystko inne jest tylko sterownika nie widać |
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
W ustawieniach routera nie pomogę - nie wiem co to za router - ile routerów tyle możliwych opcji.
Co do ustawień sterownika. Czy możesz napisać dokładnie co uzyskujesz za wyniki z wiersza poleceń po wpisaniu ipconfig (na komputerze podłączonym do tego samego routera co sterownik) Oraz podaj dokładnie wszystkie ustawienia z konfiguracji internetu w sterowniku |
|||
|
||||
kosa78
![]() |
IP
![]() dodane 2021-02-07 19:40 ![]() dodane 2021-02-07 19:41Widać ? dodane 2021-02-07 19:50 PrzemekP napisał » 2021-02-07 19:18 W ustawieniach routera nie pomogę - nie wiem co to za router - ile routerów tyle możliwych opcji. Co do ustawień sterownika. Czy możesz napisać dokładnie co uzyskujesz za wyniki z wiersza poleceń po wpisaniu ipconfig (na komputerze podłączonym do tego samego routera co sterownik) Oraz podaj dokładnie wszystkie ustawienia z konfiguracji internetu w sterowniku komp jest po wifi z routerem moze byc czy ma byc po kablu ? |
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
Te ustawienia IP w sterowniku to są ustawienia fabryczne, z takimi sterownik opuszcza produkcję
DHCP w sterowniku prawdopodobnie jest na NIE. Jeżeli przestawisz DHCP na tak powinien zmienić się adres IP oraz maska i Brama. Możesz też zostawić DHCP na NIE i zostawić adres IP taki jaki jest, Maskę zmienić na taką jaką pokazał IPCONFIG (255.255.255.000) oraz Bramę na 192.168.0.1 Ponownie odsyłam do linku podanego wcześniej. |
|||
|
||||
kosa78
![]() |
DHCP było na tak i nawet jak ręcznie wpisałem poprawne adresy to i tak zmieniał sam na fabryczne. Teraz DHCP zrobiłem na Nie wpisałem adresy ręcznie i działa. Dziekuję bardzo za poświęcony czas i pomoc
dodane 2021-02-07 20:50wszystko ok, ale nie działają wykresy ani w aplikacji ani w przeglądarce |
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
kosa78 napisał » 2021-02-07 20:50 dodane 2021-02-07 20:50wszystko ok, ale nie działają wykresy ani w aplikacji ani w przeglądarce Teraz wszystkie dane muszą zostać zsynchronizowane - chwilę to potrwa |
|||