Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Ustawienie spalania Eko Plus 16KW na groszek, 120m Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Robert1995
![]() |
Witam,
Prosiłbym o pomoc w ustawieniu spalania w piecu( jak w tytule). Mam udostępnione ustawienia więc można spojrzeć. Pali około 30kg przy temperaturze zadanej 56. Proszę o pomoc. Pozdrawiam dodane 2021-01-23 14:12Grzejniki z termostatami, bojler 120l, mury: połówka pustaka żużlowego, 5cm I cały pustak żużlowy, I na tym wszystkim tynk. |
|||
|
||||
toriman
![]() |
Cześć, Wygląda na to, że Twój dom tyle ciepła potrzebuje. Po prostu. U mnie dom jest dobrze ocieplony i w związku z tym 30 kg osiągałem w ostatnie mrozy. Obecnie to ok. 20kg na dobę. Nastawy mam podobne do Twoich, z tym, że u mnie spaliny maja niższą temperaturę. Temperatury zasilania i powrotu wskazują, że jest całkiem dobrze. 10 stopni różnicy to prawidłowa wartość. |
|||
|
||||
janklos12
![]() |
Cześć. możesz jeszcze urwać kilka kg obniżając temp. kotła na 50st powrót będzie w ok 40 czyli ok. chyba że na dom musi iść te 56 by było ciepło.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
W/g mnie czujnik temp.kotła , nie jest do końca wsunięty w swoje miejsce
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
mirko14
![]() |
||||
|
||||
Robert1995
![]() |
Czujnik wygląda na podłączony dobrze z każdej strony. A co myślicie jakby przełączyć na pełny automat? Tylko wtedy jakie ustawienia zrobić? Zapomniałem wspomnieć o dużych spiekach I dużej ich ilości. Używam groszku Bartex Gold 27-29.
|
|||
|
||||
janklos12
![]() |
wywalić deflektor spieków będzie mniej, to twój kocioł więc ustawiasz co chcesz. retorta ecoal a typ kotła na ekoplus i to wszystko. na moje oko to ładnie to wygląda chyba że popiół ma iść na wystawę.
|
|||
|
||||
Robert1995
![]() |
Mała poprawka, kabel od czujnika kotła nie był do końca wsunięty.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Pisałeś że dobrze podłączony z każdej strony
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
Robert1995
![]() |
Sorry, że tak zawracam głowę, ale co byś proponował zmienić?
|
|||
|
||||
toriman
![]() |
Dobry Leon jest! Nie zwróciłem uwagi na te różnicę, Hehe. Ale różnica temperatury wyjście/powrót wzrosła do 13 stopni a to znaczy, że dużo ciepła jest odbierane z instalacji i nie wiem co dasz rade z tym zrobić skoro tyle potrzeba...
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Nie no, bez przesady. Dobry to jest na wiosnę obornik pod warzywa
![]() Z tego co widać Robert "pali na jednej mocy" 12kW, mimo ustawionych dwóch 8/12kW. Dzieje się tak dlatego że histereza przejścia na moc Max wynosi zero ![]() ![]() |
|||
|
||||
Robert1995
![]() |
https://imagizer.imageshack.com/img922/5006/VTTiVU.jpghttps://imagizer.imageshack.com/img922/7478/AWCYWk.jpg
Jedynie tak mogłem dodać zdjęcia spieków. leON22 jakbyś mógł to spójrz i może jakieś wskazówki? Histerezy zmieniłem na 1.0. |
|||
|
||||
DamianOwczarek-zablokowany
![]() |
Te spieki są twarde czy kruche?
|
|||
|
||||
Robert1995
![]() |
Raczej kruche, da się normalnie je rozbić haczykiem
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Robert na palniku jest OK
![]() ![]() |
|||
|
||||
Robert1995
![]() |
Zrobione
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
No to czekamy na efekty
![]() |
|||
|
||||
DamianOwczarek-zablokowany
![]() |
Robert1995 napisał » 2021-01-24 18:50 Raczej kruche, da się normalnie je rozbić haczykiem Ile masz tego popiołu na dobę? Wygląda jakby było go dużo z tego grochu |
|||
|
||||
Robert1995
![]() |
Co 3 dni całą szufladkę, ciężko mi określić w kg
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||