Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl Za mała wężownica CWU dla pompy ciepła Subskrybuj | ||||
|
||||
chrobry
![]() |
Mam szanowni koledzy taki mały dylemat. Za jakiś czas zmieniam ogniwo na PC.
Posiadam zbiornik CWU galmet z dwiema wężownicami 0,8m2 + 1,4m2 do tego solary. Jak podłączyć ten zbiornik (nie mogę wymienić na inny ani dołożyć innego) ? Czy zastosowanie dodatkowego wymiennika płytowego między galmetem a PC coś zmieni ?
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Problemem tu będzie za ciepły czynnik który wraca do ciepłej pompy, jest rozwiązanie jednak będziesz musiał wybierać: wywalić solary i połączysz 2 wężownice wtedy ich długość będzie wynosić około 2,2m2 i to dla ciepłej pompy będzie już całkiem OK. Wymiennik płytowy będzie to się wiązało z 2 dodatkowymi pompami obiegowymi i tu zaczyna się problem po stronie glikolu glikol będzie krążył również w nocy i wychładzał się w zimę na dachu w solarach. Trzeba robić jakieś "obejście" solarów ale tu mogą zacząć się problemy bo solary przestają działać same bo np. zawory mogą być zakręcone. |
|||
|
||||
chrobry
![]() |
Chyba znalazłem rozwiązanie. Solar zostaje jak jest a nawet mogę połączyć obie wężownice i dać je w całości na solary. Zbiornik CWU byłby ładowany na obiegu bezpośrednim przez wymiennik płytowy z pompy ciepła. Wydaje mi się, że jest to najlepszy sposób.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Nadal będziesz musiał zrobić obejście solarów na dachu bo w zimę ciepło będzie Ci uciekać przez glikol na dachu czynnik będzie krążył więc pompa ładuje a w solarach na dachu ciepło ucieka i tak w koło Macieja. Pamiętaj że przy wymienniku płytowym czynnik musi ruszać się po obu stronach i w przeciwnych kierunkach. Choć z drugiej strony wywalić solary których pompka bierze 50-70W na najwyższym biegu przez cały dzień to ekwiwalent tego co przez 1,5h nagrzeje ciepłą wodę ciepła pompa. Bo cop w lato bardzo wysoki pewnie w okolicach 5-6. Zerknij na to z tej strony. |
|||
|
||||
chrobry
![]() |
Czy zawór zwrotny nie załatwia tu sprawy ?
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
A gdzie zawór zwrotny pompa będzie pchała glikol w zamknięty zawór? Tylko się sfajczy a ciepła nie odda
|
|||