Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl v3.5  Probem z ustawieniem pieca ogniwo eko pus m 20kw Subskrybuj
2021-01-10 10:30
  Pako Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam. Mam problem z ustawieniem kotła. Cały czas mam niedopałki w popielniku. Próbowałem juz zwiększyć moc dmuchawy (powstają duże spieki). Nie mam już pomysłu co jest nie tak.
Ogniwo eko plus m 20kw
Dom 160m2 nie ocieplony stare budownictwo
Tem.kotła (krzywa grzewcza)  65st,C dla -10 i 55st,C dla +10st,C
Spalanie Retorowy_Grupowe
Moc min 12kw
Moc max 16kw
dmuchawa dla 12kw 31% dla 16kw 32%
podania 3 dla 12kw i 4 dla 16kw
Podtrzymanie
podajnik 9sek
postój podajnika 45min
krótka przerwa 45sek
podanie 1 dmuchawa 36%
parametry kotła
histereza 0.5st.C
histereza max 1.5st.C
zawór 3 drogowy
Instalacja 100% grzeniki
2021-01-10 11:57
  DawidGronclo Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
Na początek wyłącz krzywą grzania i ustaw temperaturę kotła na stałe 60 st. Jaką funkcję spełnia zawór 3D? I podłącz sterownik do neta, to będzie prościej to ustawić.
2021-01-10 12:59
  Pako Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Zawór reguluję temperaturę na grzejnikach. Sterownik był podłączony do internetu ale nie był udostępniony. Już powinno być ok
2021-01-10 13:53
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
Czy zawór 3d ma siłownik? Czym palisz? Jak na 160m2 nieocieplonego domu to za mało podajesz i za słabo dmuchasz dlatego te niedopałki. Ustaw moc 8/12kW po 5podań dmuchawa 34/36%, histereza 0st i wyłącz tą pogodówkę za zaworem 3D ustaw na sztywno 40st i obserwacja. Jak nie da rady dobić do zadanej przejście wyższe moce czyli jak obecnie 12/16 kW po 5podań dmuchawa 36/38% Podnieś min.temp.powrotu na 55st po to żeby pompa mieszająca nie piłowała i pracowała non-stop ( dla elektronicznej pompy to niezdrowe rozwiązanie ). 
2021-01-10 14:09
  Pako Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Tak. Zawór 3d ma siłownik. Węgiel jest (no name)od lokalnego handlarza. Okej po przestawiam wszystko jak piszesz i obserwacja.
2021-01-10 19:47
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
Ok , teraz ustaw krzywą za zaworem 3D 40st dla +10*C  i 47st dla -10*C , obniżona 2st
2021-01-10 20:14
  Pako Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Okej wszystko nastawione. A takie pytanie mam. Czy problemem nie będzie też to, że zbiornik c.w.u ma tylko 120l na 5 os rodzinę. W przyszłości planuje ok 250l
2021-01-10 20:46
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
Wiadomo , że temp. CWU to jest problem ale dla użytkowników , kociołek sobie z tym poradzi i wcześniej czy później dobije baniak do temp. zadanej . Widzę, że masz włączony priorytet CWU ( histereza #2 inna niż 30st , u Ciebie 20st ) , czyli jak temp. cwu spadnie o 20st to kociołek podbija zadaną temp. o 5st , żeby szybciej dogrzać baniak Na obecną chwilę proponuję w obwodach cwu zmienić histerezę#1 z 4st na 0* i podnieś temp.CWU na 55st wtedy baniak będzie dogrzewany ciągle Minus takiego rozwiązania gorąca woda w kranie 

dodane 2021-01-10 20:46PS. Dodaj po jednym podaniu do obu mocy i po oczku wiatru, bo coś "niebieski" nie może się zebrać
2021-01-10 21:21
  slaw007 Posts: 232 Ostrzeżenie: 0
Ja też niestety mam mały baniaczek CWU, tylko 140l poziomy ze zwykłą wężownicą, dla pięciu osób.
Prysznic mogą brać 2-3 osoby po kolei. Potem trzeba poczekać 20-30 min by następna mogła skorzystać.
Taka sytuacja rzadko się zdarza, kilka razy w roku tak. Ratuję się tym, że na kocioł CWU mam ustawioną najniższą możliwą histerezę 0,2, a w miesiącach zimowych pompa CWU pracuje jako ochrona powrotu.
Większa histereza typu 20 stopni nie sprawdzała się, bo okazywało się np. po powrocie z biegania z żoną, że wody starczyło na jeden prysznic. Gorzej jak żona jako druga szła pod prysznic ;-(

Wolę mieć spokojną głowę i baniaczek dogrzewam cały czas. Następny będzie większy "200-300" z lepszą wężownicą. Obecny baniak stalowy ma już 20lat skończone.
2021-01-11 08:31
  Pako Posts: 5 Ostrzeżenie: 0

Zaglądałem dzisiaj do popielnika i jest o niego lepiej. Niedopałków brak. Pojawiło się pare niewielkich spieków ale

to nic. Myślę, że teraz po dodaniu jednego podania dla obu mocy powinno się to uspokoić.
2021-01-11 08:50
  janjan Posts: 115 Ostrzeżenie: 0
Pako zrób porządek z zasypem paliwa masz sporo podwojonych załadunków paliwa, współczynnik pracy podajnika wyliczyłeś czy wpisałeś z kapelusza? 
2021-01-11 09:37
  Pako Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Nie. Z zasypem paliwa nie bawiłem się nic. Nic nie wpisywałem. Dzisiaj będę sypał to spróbuję to ogarnąć😁😁
Users on-line: mazi4410