Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl v3.5  Problem z mocą max na ustawieniach grupowych. Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2021-01-10 10:17
  nicop Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Witam.
Po przejściu na ustawienia grupowe i wyregulowaniu go na 8kW nie potrafię ustalić mocy max. Po ustawieniu mocy na 12kW mam problemy z przegrzaniem podajnika. Próbowałem ustawiać już różne moce dmuchawy i podajnika. Nic nie pomaga.
Może ktoś podpowie co pozmieniać.
2021-01-10 11:15
  janjan Posts: 115 Ostrzeżenie: 0
zmniejszyć ilość podań w 12kw ,na początek 4
2021-01-10 11:31
  nicop Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
próbowałem od 4 w górę i nic nie pomaga
2021-01-10 11:45
  janjan Posts: 115 Ostrzeżenie: 0
dobrze masz umieszczony czujnik temp.podajnika?, i jaką masz ustawioną górną temp.podajnika w sterowniku?
2021-01-10 12:18
  nicop Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Na sterowniku jest alarm 60 i 70 to zapalenie paliwa.
2021-01-10 12:29
  DawidGronclo Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
Jaka kaloryczność opału?
2021-01-10 13:15
  nicop Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Tej informacji to nie mam. 
2021-01-10 14:17
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
Już kiedyś o tym pisałem, że chyba ten typ tak ma , bo kilka osób na tym forum miało podobny problem ( mowa o temp. podajnika ) Dla 12kW stanowczo za dużo podań , zmniejsz jak radzi Dawid do 4x i dmuchawa 38% , w podtrzymaniu czas pracy ustaw na 10s , przerwa 30s , postój 40min , histereza kotła 0,2st
dodane 2021-01-10 14:17PS. Tu masz przykład , kociołka który kiedyś ustawiałem użytkownikowi @puter - https://esterownik.pl/device/21440 
2021-01-10 14:18
  nicop Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Ok sprawdzam
2021-01-10 14:42
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
Stary ile m2 grzejesz , bo ten Twój kociołek nie może się zebrać  
2021-01-10 17:37
  nicop Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Około 170m2. Może jeszcze coś namieszałem. Liczę na pomoc🤠
2021-01-10 18:07
  DawidGronclo Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
W zasadzie, gdy zmieniałem ilość podać dla danej mocy to tylko o jedno w dół lub w górę. Ustawienia bliskie fabrycznych są najlepsze. Jeśli kocioł mi nie dochodził do zadanej to zmieniałem moce z 8 i 12 na 12 i 16. Obecnie mam 12 i 16 podania 3 i 4 dmuchawa 31 i 33. I kocioł dobrze spala opał. Może zobaczyć jak u mnie to wygląda. Temperatura podajnika nie przekracza 38 st.
2021-01-10 20:00
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
@nicop zwiększ ilość podań do 5x na obu mocach , popraw krzywą grzania za zaworem 4D na 40*/+10* i 47*/-10*C obniżona 2st , na sztywno ustaw temp.zadaną kotła na 58st ( wyłącz reg.pogodowy ) i histerezę pracy zaworu 4D zmień na 1st , a temp.wew. na 0,2st . 
2021-01-10 21:42
  luck Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
panowie a ja mam sterownik ecoal 2.4 i palę w grupowym ale moc mam ustawioną albo po 12KW max i min albo po 16KW(kocioł Ogniwo 16KW ogrzewam 205m) i zauważyłem że tak jest najlepiej,nie mam zbyt dużych spadków temperatur w czasie pracy kotła.Widzę że różnice są spore w sterowniku 2.4  a 3.5

Można podejrzeć jak to u mnie wygląda i czy jest OK  


2021-01-10 22:45
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
Grupowe z jedną mocą to tak jak byś palił w trybie ręcznym dla 12kW czas podania 7s, dla 16- 9s, tylko w grupowym jest 20s przerwy między podaniami, a w ręcznym przerwę możesz sobie dowolnie edytować  
2021-01-10 23:37
  janklos12 Posts: 489 Ostrzeżenie: 0
Grupowe z jedną mocą to nie to samo co tryb ręczny, czas dopalania dawki paliwa jest zmienny, zależny od temp. spalin
2021-01-11 10:26
  luck Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
paliłem 1 dzień w trybie ręcznym,i przypomina on algorytm ecoala trochę.
Co bardziej oszczędniejsze jest waszym zdaniem,spalanie grupowe czy tryb ręczny ? 
jakie sugerujecie wstępne ustawienie do trybu ręcznego ewentualnie ? 

2021-01-11 12:00
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
@janklos12 zgadza ten czas dopalenia po ostatnim podaniu w grupie jest różny
@luck na początek ustaw podobnie jak w grupowym czyli 5podań, 30s przerwy dmuchawa 36%. 
2021-01-11 12:08
  slaw007 Posts: 232 Ostrzeżenie: 0
@luck Algorytm ręcznego przypomina eCoala?

1. W ręcznym masz jedną zadaną nastawę - moc kotła. Sam decydujesz o ilości powietrza oraz czasu powtarzania

2. W grupowym możesz ustawić sobie sześć mocy. Każdą konfigurujesz osobno. Możesz ustawić przełączanie pomiędzy dwoma mocami.

3. eCoal pracuje na 4-5 mocach (nie pamiętam dokładnie). Taka pseudo-modulacja. Patrząc na obecne sterowniki na rynku, to już kiepsko. Sam przełącza się pomiędzy wszystkimi mocami w zależności od temp. kotła. Minusem tego rozwiązania jest to, że korektę dmuchawy robisz jedną dla wszystkich mocy. Idealnie jakby się dało zrobić dla każdej osobno. Jednak to miało być, że to ma być najprostsze w obsłudze. I tak działa.

Mnie najbardziej stabilną pracę palnika (jakość popiołu czy ilość tlenu na palenisku) udało się osiągnąć w trybie ręcznym. Jak ktoś nie do końca rozumie proces spalania, to lepsze osiągi będzie miał na grupowym czasami też na eCoalu.
2021-01-11 12:32
  luck Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2021-01-11 12:00
@janklos12 zgadza ten czas dopalenia po ostatnim podaniu w grupie jest różny
@luck na początek ustaw podobnie jak w grupowym czyli 5podań, 30s przerwy dmuchawa 36%. 



ok,tak zrobiłem,z tym że dmuchawę dałem na 37%
a jak nie będzie umiał dobić do temperatury zadanej to rozumiem że mam zwiększyć Czas pracy podajnika z 5 sek  na np 6sekund 

First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: