Black Friday 2020: promocja na wybrane elementy do 50%!
Forum  Pello v3.5  Załączenie kotła ekopelet 18Kw, po zaniku napiecia. Subskrybuj
2021-01-08 14:32
  Delikatka Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam kocioł jak w temacie, sterownik pello 3.5, tryb pracy automatyczny - zima. Zadana temp. kotla 55 C
1.  Alarm STB - przegrzanie zew.kolta,. 
Jesli chodzi o STB to nie mam pomysłu czemu się włącza, w sumie nie często bo 2 krotnie przez okres 6 miesięcy, co powoduje przejście kotla w tryb stop i konieczność ponownego uruchomienia z palca, czyli tryb automatyczny, bardzo niekomfortowe.
2. Przerwa w dostawie energii elektrycznej. 
Wystarczy, że przez sekundę nie ma prądu i kociol przelacza się w tryb stop. Nie uruchamia się automatycznie po ponownym pojawieniu się prądu🙄😒, to mega niekomfortowe. Muszę  kocioł uruchomić palcem ze sterownika. 
No jak to, przecież wydaje mi się, że powinien sam wystartować.  Ide spać o 23., o 23.30 chwilowo wyłaczaja prąd, wstaje 6.00 patrze cos lezy na poduszce, myślę co to??? A to...sopel z nosa, bo 5 min nie było w nocy prądu 🥶
Jest na to rada, czy mam coś ustawione źle na sterowaniu?


2021-01-08 14:42
  leON22 Posts: 4440 Ostrzeżenie: 0
Alarm STB generują również spadki napięcia w instalacji, co do chwilowego zaniku prądu to niestety podobnie  Jedynym rozwiązaniem jest zakup UPSa z pełnym sinusem do awaryjnego zasilania kotła ,  poszukaj było o tym na forum  
2021-01-08 14:50
  Delikatka Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
No tak, czyli, ze jak jadę zimą na narty, ( teraz oczywiście zabronione😆) i nie ma mnie w domu 2 tygodnie, w tym czasie jest przerwa w dostawie prądu to zamarznie mi instalacja, bo jest na podwórku -30? A jedno mnie dziwi, kolega ma kociołek ogniwo 4 klasy, ekogroszek i sterownik coal i jemu po przerwie w dostawie prądu sam startuje, i nie ma UPSa. Jak to, czyli producent sterownika Pello, nie przewidział takich sytuacji, zamarznie mi piec i go rozerwie?
2021-01-08 15:32
  radek-ka Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
U mnie zawsze sam startuje po zaniku prądu
2021-01-08 16:17
  leON22 Posts: 4440 Ostrzeżenie: 0
@Delikatka , przed chwilą zrobiłem test w swoim OEP16kW 4 klasa , po chwilowym wyłączeniu zasilania wszystko działa ( jedynie zawór 4D zamknął się do zera )
dodane 2021-01-08 16:17PS. Poniżej odpowiedź od ES w temacie alarmu STB , czy coś się zmieniło w temacie  Nie wiem jak to się ma do sterownika Pello 3.5 
mnich napisał » 2020-06-17 14:00
Witam
Zmiany w sofcie nic nie dadzą, w tym przypadku problemem jest niewłaściwe napięcie w sieci które zakłóca poprawną pracę sterownika. W przyszłości będziemy dokładać wszelkich starań żeby wyeliminować takie problemy. 
Na chwilę obecną w przypadku takich zdarzeń losowych proponuje skorzystać z powiadomień sms.
Pozdrawiam
2021-01-08 17:36
  Delikatka Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Hallo, to jak to jest, że mój nie startuje, czy ktoś mi pomoże? Juz kij w ten błąd STB, ale żeby chociaż po zaniku napięcia się uruchomił. Czy jest tu jakiś, fachowiec, sprzedawca, serwisant, który ma wiedzę w temacie, bo skoro kolegom powyzej się uruchamia a mi nie to może coś skopane u  mnie i czegoś nie potrafię zrobić🤔😒
2021-01-08 17:48
  leON22 Posts: 4440 Ostrzeżenie: 0
Może i jest ale w ciemno nikt wróżył Ci nie będzie, udostępnij sterownik, to się zobaczy  
2021-01-08 20:45
  PrzemekP Posts: 995 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Delikatka napisał » 2021-01-08 17:36
Hallo, to jak to jest, że mój nie startuje, czy ktoś mi pomoże? Juz kij w ten błąd STB, ale żeby chociaż po zaniku napięcia się uruchomił. Czy jest tu jakiś, fachowiec, sprzedawca, serwisant, który ma wiedzę w temacie, bo skoro kolegom powyzej się uruchamia a mi nie to może coś skopane u  mnie i czegoś nie potrafię zrobić🤔😒

Możliwe, że należałoby wymienić baterię na płycie sterownika -  chyba CR1220. Można to zrobić bez problemu we własnym zakresie - oczywiście przy sterowniku wyłączonym z prądu. 
Jeżeli to nie da efektu proszę o kontakt z serwisem - numer telefonu w zakładce Kontakt.
Users on-line: bastirk, bgregor, etna1, JarekSz, mkaminski76, psztuder