Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Pello v3.5 Załączenie kotła ekopelet 18Kw, po zaniku napiecia. Subskrybuj | ||||
|
||||
Delikatka
![]() |
Witam kocioł jak w temacie, sterownik pello 3.5, tryb pracy automatyczny - zima. Zadana temp. kotla 55 C
1. Alarm STB - przegrzanie zew.kolta,. Jesli chodzi o STB to nie mam pomysłu czemu się włącza, w sumie nie często bo 2 krotnie przez okres 6 miesięcy, co powoduje przejście kotla w tryb stop i konieczność ponownego uruchomienia z palca, czyli tryb automatyczny, bardzo niekomfortowe. 2. Przerwa w dostawie energii elektrycznej. Wystarczy, że przez sekundę nie ma prądu i kociol przelacza się w tryb stop. Nie uruchamia się automatycznie po ponownym pojawieniu się prądu🙄😒, to mega niekomfortowe. Muszę kocioł uruchomić palcem ze sterownika. No jak to, przecież wydaje mi się, że powinien sam wystartować. Ide spać o 23., o 23.30 chwilowo wyłaczaja prąd, wstaje 6.00 patrze cos lezy na poduszce, myślę co to??? A to...sopel z nosa, bo 5 min nie było w nocy prądu 🥶 Jest na to rada, czy mam coś ustawione źle na sterowaniu? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Alarm STB generują również spadki napięcia w instalacji, co do chwilowego zaniku prądu to niestety podobnie
![]() ![]() |
|||
|
||||
Delikatka
![]() |
No tak, czyli, ze jak jadę zimą na narty, ( teraz oczywiście zabronione😆) i nie ma mnie w domu 2 tygodnie, w tym czasie jest przerwa w dostawie prądu to zamarznie mi instalacja, bo jest na podwórku -30? A jedno mnie dziwi, kolega ma kociołek ogniwo 4 klasy, ekogroszek i sterownik coal i jemu po przerwie w dostawie prądu sam startuje, i nie ma UPSa. Jak to, czyli producent sterownika Pello, nie przewidział takich sytuacji, zamarznie mi piec i go rozerwie?
|
|||
|
||||
radek-ka
![]() |
U mnie zawsze sam startuje po zaniku prądu
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
@Delikatka , przed chwilą zrobiłem test w swoim OEP16kW 4 klasa , po chwilowym wyłączeniu zasilania wszystko działa ( jedynie zawór 4D zamknął się do zera )
![]() dodane 2021-01-08 16:17PS. Poniżej odpowiedź od ES w temacie alarmu STB , czy coś się zmieniło w temacie ![]() ![]() mnich napisał » 2020-06-17 14:00
Witam Zmiany w sofcie nic nie dadzą, w tym przypadku problemem jest niewłaściwe napięcie w sieci które zakłóca poprawną pracę sterownika. W przyszłości będziemy dokładać wszelkich starań żeby wyeliminować takie problemy. Na chwilę obecną w przypadku takich zdarzeń losowych proponuje skorzystać z powiadomień sms. Pozdrawiam |
|||
|
||||
Delikatka
![]() |
Hallo, to jak to jest, że mój nie startuje, czy ktoś mi pomoże? Juz kij w ten błąd STB, ale żeby chociaż po zaniku napięcia się uruchomił. Czy jest tu jakiś, fachowiec, sprzedawca, serwisant, który ma wiedzę w temacie, bo skoro kolegom powyzej się uruchamia a mi nie to może coś skopane u mnie i czegoś nie potrafię zrobić🤔😒
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Może i jest ale w ciemno nikt wróżył Ci nie będzie, udostępnij sterownik, to się zobaczy
![]() |
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
Delikatka napisał » 2021-01-08 17:36 Hallo, to jak to jest, że mój nie startuje, czy ktoś mi pomoże? Juz kij w ten błąd STB, ale żeby chociaż po zaniku napięcia się uruchomił. Czy jest tu jakiś, fachowiec, sprzedawca, serwisant, który ma wiedzę w temacie, bo skoro kolegom powyzej się uruchamia a mi nie to może coś skopane u mnie i czegoś nie potrafię zrobić🤔😒 Możliwe, że należałoby wymienić baterię na płycie sterownika - chyba CR1220. Można to zrobić bez problemu we własnym zakresie - oczywiście przy sterowniku wyłączonym z prądu. Jeżeli to nie da efektu proszę o kontakt z serwisem - numer telefonu w zakładce Kontakt. |
|||