Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum bruli.pl v3.5 Sterownik Bruli 3.5 praca zaworu 3d w funkcji zabezpieczenia powrotu Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
urchin
![]() |
Mam zamontowany zawór 3D w funkcji zabezpieczenia powrotu ale sterownik reguluje tym zaworem w momencie załączania pompki CWU-BOJLER pomimo że powrót ma wysoką temperaturę np 54C., zawór zamyka się na wyjściu na CO -otwiera na powrót i sterownik wyłącza pompę CO. Wolałbym aby ten zawór był otwierany na powrót i zamykany na CO tylko w momencie jak temperatura powrotu spadnie poniżej zadanej np. 40C czy tak można ustawić? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
gdzie jest pompa za 3d czy przed 3d
|
|||
|
||||
urchin
![]() |
||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
a czujnik temperatury zaworu 3d
|
|||
|
||||
urchin
![]() |
Grzanie CWU na oddzielnej pompce, zawór 3d założony aby zabezpieczyć powrót., w domu na większości grzejników termostaty.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
i czujnik powrotu
|
|||
|
||||
urchin
![]() |
Czujnik zaworu 3d jest na wyjściu na CO za zaworem 3d i właśnie ponownie go podłączyłem i się zaczęło. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
to dobrze jest , waże zeby czujnik powrotu był jak najbliżej króćca powrotu kotła , tam gdzie jest juz zsumowana temp wszystkich powrotów
|
|||
|
||||
urchin
![]() |
||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
czas reakcji 10s to zdecydowanie za mało daj z 60s
dodane 2020-12-08 21:18zawór Ci sie zamyka bo masz prioryet CWU wlaczony dodane 2020-12-08 21:19Masz ustawione histereza 1 = 1* |
|||
|
||||
urchin
![]() |
Tak trochę dziwnie, powrót ma wysoką temperaturę a przy załączeniu CWU wyłącza pompę CO i otwiera zawór na powrót i zamyka na CO.. Po dogrzaniu CWU zamyka zawór 3d na powrót a otwiera według ustawień (76 procent) na CO.
dodane 2020-12-08 21:21Ale gdzie ta opcja jest w sterowniku Bruli 3.5-już szukałem |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Histereza 2 , jesli temp. CWU spadnie u Ciebie o 2 stopnie wtedy zawór zamyka sie , pompa CO staje bo załacza sie priorytet CWU , daj histereza 2 na 30* wtedy wyłaczysz priorytet CWU
dodane 2020-12-08 21:23USTAWIENIA-OBWÓD CWU |
|||
|
||||
urchin
![]() |
W CWU jest opcja: Tryb CWU:: 1. Wyłączone 2. Programator 3. Załączone 4.. +1godz 5. +2 godz miałem ustawione Załączone. Ustawiam na wyłączone i zobaczę co się będzie działo. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Gościu coś Ty dziś pił
![]() Ustawienia -obwód CWU/cyrkulacja |
|||
|
||||
urchin
![]() |
? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
||||
|
||||
urchin
![]() |
Napisz o co chodzi z twoim komentarzem?
dodane 2020-12-08 21:39Mam źle podłączony czujnik CWU? dodane 2020-12-08 21:40Obwód CWU/Cyrkulacja co mam zmienić? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ameno25 napisał » 2020-12-08 21:23 Histereza 2 , jesli temp. CWU spadnie u Ciebie o 2 stopnie wtedy zawór zamyka sie , pompa CO staje bo załacza sie priorytet CWU , daj histereza 2 na 30* wtedy wyłaczysz priorytet CWU dodane 2020-12-08 21:23USTAWIENIA-OBWÓD CWU dodane 2020-12-08 21:43w oierwszym piscie napisałes ze masz problem z jak załacza sie pompa cwu to staje pompa co i zamyka sie zawór , odpisałem ci dlaczego tak sie dzieje i co nalezy zrobic, napisałes ze nie wiesz gdzie zmienic ten parametr to ci podałem sciezke dostepu a ty nadal nie wiesz o co chodzi |
|||
|
||||
urchin
![]() |
Wyzerować te ustawienia?
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Kolego Ty sie ze mnie nabijasz czy o co chodzi ?
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||