Forum bruli.pl v3.5 Sterownik Bruli 3.5 praca zaworu 3d w funkcji zabezpieczenia powrotu Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
urchin
|
Mam zamontowany zawór 3D w funkcji zabezpieczenia powrotu ale sterownik reguluje tym zaworem w momencie załączania pompki CWU-BOJLER pomimo że powrót ma wysoką temperaturę np 54C., zawór zamyka się na wyjściu na CO -otwiera na powrót i sterownik wyłącza pompę CO. Wolałbym aby ten zawór był otwierany na powrót i zamykany na CO tylko w momencie jak temperatura powrotu spadnie poniżej zadanej np. 40C czy tak można ustawić? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
gdzie jest pompa za 3d czy przed 3d
|
|||
|
||||
urchin
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
a czujnik temperatury zaworu 3d
|
|||
|
||||
urchin
|
Grzanie CWU na oddzielnej pompce, zawór 3d założony aby zabezpieczyć powrót., w domu na większości grzejników termostaty.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
i czujnik powrotu
|
|||
|
||||
urchin
|
Czujnik zaworu 3d jest na wyjściu na CO za zaworem 3d i właśnie ponownie go podłączyłem i się zaczęło. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
to dobrze jest , waże zeby czujnik powrotu był jak najbliżej króćca powrotu kotła , tam gdzie jest juz zsumowana temp wszystkich powrotów
|
|||
|
||||
urchin
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
czas reakcji 10s to zdecydowanie za mało daj z 60s
dodane 2020-12-08 21:18zawór Ci sie zamyka bo masz prioryet CWU wlaczony dodane 2020-12-08 21:19Masz ustawione histereza 1 = 1* |
|||
|
||||
urchin
|
Tak trochę dziwnie, powrót ma wysoką temperaturę a przy załączeniu CWU wyłącza pompę CO i otwiera zawór na powrót i zamyka na CO.. Po dogrzaniu CWU zamyka zawór 3d na powrót a otwiera według ustawień (76 procent) na CO.
dodane 2020-12-08 21:21Ale gdzie ta opcja jest w sterowniku Bruli 3.5-już szukałem |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Histereza 2 , jesli temp. CWU spadnie u Ciebie o 2 stopnie wtedy zawór zamyka sie , pompa CO staje bo załacza sie priorytet CWU , daj histereza 2 na 30* wtedy wyłaczysz priorytet CWU
dodane 2020-12-08 21:23USTAWIENIA-OBWÓD CWU |
|||
|
||||
urchin
|
W CWU jest opcja: Tryb CWU:: 1. Wyłączone 2. Programator 3. Załączone 4.. +1godz 5. +2 godz miałem ustawione Załączone. Ustawiam na wyłączone i zobaczę co się będzie działo. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Gościu coś Ty dziś pił ,
Ustawienia -obwód CWU/cyrkulacja |
|||
|
||||
urchin
|
? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
urchin
|
Napisz o co chodzi z twoim komentarzem?
dodane 2020-12-08 21:39Mam źle podłączony czujnik CWU? dodane 2020-12-08 21:40Obwód CWU/Cyrkulacja co mam zmienić? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ameno25 napisał » 2020-12-08 21:23 Histereza 2 , jesli temp. CWU spadnie u Ciebie o 2 stopnie wtedy zawór zamyka sie , pompa CO staje bo załacza sie priorytet CWU , daj histereza 2 na 30* wtedy wyłaczysz priorytet CWU dodane 2020-12-08 21:23USTAWIENIA-OBWÓD CWU dodane 2020-12-08 21:43w oierwszym piscie napisałes ze masz problem z jak załacza sie pompa cwu to staje pompa co i zamyka sie zawór , odpisałem ci dlaczego tak sie dzieje i co nalezy zrobic, napisałes ze nie wiesz gdzie zmienic ten parametr to ci podałem sciezke dostepu a ty nadal nie wiesz o co chodzi |
|||
|
||||
urchin
|
Wyzerować te ustawienia?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Kolego Ty sie ze mnie nabijasz czy o co chodzi ?
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||