Forum eCoal.pl v3.5 Ogniwo eko plus 25kw Subskrybuj | ||||
|
||||
lukasz2508
|
Witam. Od dluzszego czasu nie moge otrzymac temperatury na piscu 55stopni. Max jaki osiagam to 48stopni. Wiec przez to piec caly czas hodzi na pelnych obrotach. Nie przechodzi w spoczynek. Spala mi caly zasobnik w ciagu 4 dni. Zarowno na eCoal jak i na grupowym jak.i na ręcznym. Zaworem 4D steruje mi tak ze caly czas mi go zamyka. Dalem na ręczny. Temperatury powrotu mam ok 20stopni. Nie moge uzyskac wyższej. Co robic pomocy.
|
|||
|
||||
leON22
|
Po pierwsze dokładnie opisać swoją instalację: ile pomp, grzejniki czy podłogówka? Jak grzejniki, to czy mają termostaty? Czy w instalacji jest zawór 3-4D, czy jest na nim siłownik? Jaki opał, ile m2 ogrzewasz, czy dom stropy ocieplone? Ogólnie mówiąc im więcej danych tym lepiej dla pomagających. Zdjęcia instalacji mile widziane z uwzględnieniem umiejscowienia czujników temp., pomp i zaworów
dodane 2020-12-02 22:57Ps. Pierwsza wskazówka : sprawdź czy czujnik temp.kotła jest dokładnie, do końca wsunięty w dedykowane miejsce. Może masz włączone, aktywne jakieś ograniczenie temp.zadanej kotła np. regulator pogodowy z błędnie ustawioną krzywą grzania, a może źle zamontowany zawór 4D albo źle ustawiony kierunek jego otwierania pewny Za dużo niewiadomych dodane 2020-12-02 23:08Ps2. Już widzę, co jest nie tak masz włączony priorytet grzania CWU ( histereza#2 inna niż 30st) u Ciebie 13st. Kolejna sprawa ochrona powrotu masz włączone pompa CWU, a funkcja pompy dodatkowej pompa kotłowa? To która w końcu ma chronić ten Twój powrót? |
|||