Forum eCoal.pl v3.5 Proszę o pomoc Jak dobrze ustawić piec? OGNIWO EKO PLUS+ 25KW Subskrybuj | ||||
|
||||
Sebek8660
|
Witam serdecznie próbuje ustawić piec ale niezbyt mi to wychodzi. O co chodzi już wyjaśniam. Aktualnie pale w systemie retortowo grupowym na ochronie powrotu CWU. Problem jest taki ze np.: mam zadane na piecu 65st. i bardzo wolno nabija temp. co za tym idzie jak już nabije zadaną temperature to znów spadnie do np 48 i znów czas by nabił do 65. Spalanie za dobe około 1,5 do 2 worków po 25kg. Próbuje sam ale efektu nie ma. Temperatura powrotu też wcale nie taka wysoka. Nie jestem fachowcem nikt mi pieca nie ustawiał 2 sezon radze sobie sam więc prosze o wyrozumiałość. może coś mam źle ustawione, może ktoś podejrzy moje ustawienia i mi pomoże.?. Dziękuję z góry za pomoc Pozdrawiam SL
|
|||
|
||||
leON22
|
Moja pierwsza podpowiedź. Sprawdź jaka powinna być zalecana min. temp. powrotu ( jeden z warunków gwarancji kotła) , u Ciebie min. zadana 35st
Druga podpowiedź : wiatrem kotła nie rozgrzejesz, trzeba mu dołożyć podań na obu mocach |
|||
|
||||
Sebek8660
|
Dziekuje za podpowiedź . Zwiekszyłem temp. powrotu . A co do podań to jak lepiej ? na mniejszych mocach wiecej podań czy większe moce a mniej podań??
|
|||
|
||||
leON22
|
Wszystko zależy od opału, czyli jak się spala, a ma się spalać dokładnie i czysto. Musisz próbować, bo te moce są umowne w grupowym różnią się jedynie czasem podawania i tak dla 8kW 5s, dla 12kW 7s I tak po 2s więcej dla kolejnych
|
|||
|
||||
Sebek8660
|
Czy temperatura cwu moze byc taka wysoka? By byl dobry powrot.
|
|||