Forum eCoal.pl v3.5 Ogniwo EKO PLUS+ 25kW - po ociepleniu budynku 25kg/doba Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Olek85
|
Ja to czyszcze po paru zasypach skrobakiem - "cyklina ręczna" - tak to się nazywa
|
|||
|
||||
micpit
|
Dzięki za radę. Zaopatrzę się w taki skrobak.
|
|||
|
||||
janjan
|
A nie jest to przypadkiem siarka ?, u mnie podobnie to wygląda.
|
|||
|
||||
Olek85
|
Mi się wydaje że to rdzawy nalot.
|
|||
|
||||
micpit
|
Wrzucam jeszcze poglądowo fotkę oderwanych kawałków.
https://live.staticflickr.com/65535/50694064973_dea55253ac_o.jpg |
|||
|
||||
leON22
|
Weź to wrzuć na żar i zobacz co się z tym dzieje , jak nic to rdza , jak się pali i kopci to nagar z popiołu, sadzy i kondensatu
|
|||
|
||||
micpit
|
Potraktowałem to palnikiem gazowym, pali się i kopci.
|
|||
|
||||
toriman
|
|
|||
|
||||
gigiindahouse
|
leON22 napisał » 2020-12-08 15:30
/quote] Hej leON22 zerknij proszę tylko na moje wykresy... niby jest lepiej spala mi około 20-21kg na dobę. Ale nie wiem czemu wali mi na komin i po 150 stopni. Moje pytanie co tak de fakto zyskam kupując BT5B ? |
|||
|
||||
leON22
|
Szczerze, podgląd do temp.wew.na wyświetlaczu czujnika, możliwość ustawienia krzywej grzania za zaworem 4D i ustawienia temp.obniżonej ( w przypadku przekroczenia zadanej temp. wew. siłownik automatycznie przymyka zawór o zadaną wcześniej wartość tej temp.) niby nic ale jednak wg mnie dużo To samo możesz osiągnąć po zamontowaniu dedykowanego czujnika przewodowego, może najpierw sprawdź tą opcję na nim, pozdrawiam
|
|||
|
||||
gigiindahouse
|
leON22 napisał » 2020-12-01 00:27 Po pierwsze primo : tak jak radzi @mamut zjedź z wiatrem ( nie wiemy czym palisz i jak to się spala przy takim nadmuchu , jak wygląda kopiec i to co w popielniku ? Myślę , że 38% będzie OK ) Po drugie primo : zmniejsz temp.zadaną kotła - 60st w zupełności wystarczy skoro nie musisz nabijać baniaka CWU do temp.powyżej 50st . Po trzecie : ustabilizuj temp.powrotu , czyli pracę pompy mieszającej , bo strasznie piłuje Jak to jest pompa elektroniczna , to przy takiej pracy, jej godziny są policzone Opcje masz dwie : albo podnieś temp.min.powrotu tak żeby kociołek jej nie osiągnął ( może być niższa od zadanej kotła max o 2st ), albo ustaw w zaawansowanych - funkcja pompy dodatkowej - pompa kotłowa ( wtedy pompa będzie pracować non-stop ) a kwestia TEMPERATURA ZAŁĄCZENIA POMPY ma być 42 ? |
|||
|
||||
leON22
|
42st to nastawa fabryczna , możesz tak zostawić albo obniżyć np.do 40st albo podnieść do 45st , mam nadzieję , że wiesz za co odpowiada ten parametr jak sama nazwa wskazuje
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||