Forum eCoal.pl v3.5 RM1+BT5B . Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
marco755
![]() |
Opcja czujnik na płycie jest w opcjach- Kocioł tryb pracy - reg. pogodowy mam nie aktywny , poniżej jest opcja -czujnik temp zew. i tu jest czujnik na płycie i wybór pokoju - dałem na pokój 1 tak jak czujnik temp w co1 . Żadna opcja radiowa się nie pokazała . Jedynie w trybach -pokój i rozszerzenia coś niby jest . Jeszcze jedno czujnik zew. mam na kablu więc jak się to ma do tego co piszę na początku - czujnik na płycie .
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Dobrze wsadziłeś radio ? Oglądałeś to. Sam kiedyś źle wsadziłem i szukałem później co jest nie tak. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Widzę , że już śmiga
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
marco755
![]() |
tak , działa , dzięki za pomoc . Dzisiaj już raczej nic nie będę ustawiał , za chwilę mykam do pracy . Jak by co odezwę się jutro .
|
|||
|
||||
pikpik
![]() |
leON22 napisał » 2020-12-01 15:42 Nie ma sensu będzie działał podobnie jak termostat wł/wył ![]() ale wł/wył piec czy pompa ? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Pompa CO
![]() |
|||
|
||||
marco755
![]() |
Witam . Czujnik podłączony , kocioł pracuje w trybie ręczny . Dla przypomnienia kocioł eko m 20 , dom piwnica , parter , poddasze , dwa mieszkania , klatka schodowa . Czujnik jest w mieszkaniu na poddaszu tam z reguły jest temperatura troszkę niższa niż na parterze tak o
około 2 stopnie . W programatorze co1 ustawiłem 21 , 22 , 24 , w programatorze graficznym godzinowym na zielono czyli 22 st. na noc 21 . Pogodówka 36/43 , to i tak ciut wyżej niż miałem przed podłączeniem czujnika ( 32/41) . Pozostałe parametry 4d , zadana 40 , obniżona 1 , max 50 , zawór max. otwarcie 60 . Tryb zima . Efekt taki że zaworem ewidentnie kręci pogodówka , wczoraj w nocy za zaworem miałem 39 teraz 35,5 bo cieplej . Temperatura 22,8 , 22,9 cały czas . Wystarczy mi jak na poddaszu będzie te 22 , 22,5 , to na parterze będzie 23 , 24 stopnie . O ile rozumiem kontrole temp. wew. pompą co . która się włącza i wyłącza w celu dogrzania a ta opcja nie jest zalecana przez użytkowników to za bardzo nie rozumiem jak temp. wew . reguluje zawór 4d oczywiście mowa o czujniku wew. Podpatrzyłem jak to działa u leONA - programator co1 - 23/24/25 . ustawione 24 , pogodówka aktywna 38/45 , za zaworem praktycznie non stop 40 , w domu w okolicach 23,7 . Co robię nie tak ? . |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Próbowałeś obniżoną 3st ?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Albo obniż krzywą za zaworem
![]() |
|||
|
||||
marco755
![]() |
No cześć . Obwód co1 - zawór 4d - zadana 40 , obniżona 1 , max 50 . Ale regulator pogodowy mam aktywny - 36/43 . Czy w trybie pompa co + 4d + czujnik wew. biorą udział obydwa tryby wymienione powyżej ? .
Bo do tej pory myślałem że jest albo reg. pogodowy albo zadana na sztywno. Obniżona w obwód co1 - zawór 4d ? . |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Skoro pogodówka jest aktywna, to zadaną na sztywno 40st się nie sugeruj, bo wtedy ta opcja nie działa
![]() ![]() |
|||
|
||||
marco755
![]() |
Obniżyłem - 35/43. Jeszcze raz jaka jest w końcu rola czujnika temp wew. w tym układzie , skoro w tym momencie i tak temperaturę wody na grzejniki i co za tym idzie temp. w mieszkaniu ustala mi aktywny regulator pogodowy z siłownikiem na 4d i krzywą grzania .
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Krzywa jak była, obniżona większą niż histereza.
|
|||
|
||||
marco755
![]() |
Dobra - temp. w pomieszczeniu histereza temp. wew . 0,0 , w obwód co1 4d - obniżona 1 . obniżona jest w trybie temperatura zadana a że mam pogodówkę to ten tryb obniżona jest nieaktywny ? .
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Jest aktywny daj 2st ( najlepiej podejrzysz to w aplikacji mobilnej po zmianie obniżonej przeskoczy wartość aktualnej temp.za zaworem na niższą ) Wytłumaczę Ci to łopatologicznie dla krzywej 35st dla +10st / 45st dla -10st , czyli przy obecnej temp.zew. z krzywej wypada za zaworem temp.35st minus obniżona 1st = 34st ( histereza pracy zaworu wynosi 1st )
![]() dodane 2020-12-04 11:44PS. Z tą krzywą trzeba się trochę pobawić , żeby to działało jak należy ![]() |
|||
|
||||
marco755
![]() |
Dobra idźmy w kierunku łopatologii , czasem trzeba . Byłem przekonany że obniżona jest dla trybu temp . zadanej . Może kłania się nie doczytanie instrukcji e,coal . Która i tak swoją drogą jest enigmatyczna .Przydały by się jakieś rozszerzone przystępne omówienia kilku funkcji .
Czyli obniżyć obniżoną , histerezę temp.wewnętrznej zostawić bez zmian - 0,0 . |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Jak zostawisz zero to logiczne jest że zawór szybciej zareaguje na zmianę, czyli masz zadaną wew.22st a w domu 22.1st to zawór już powinien obniżyć temp.za nim, tylko musisz jeszcze brać pod uwagę histerezę pracy zaworu 4D - 1st ( wg krzywej wychodzi np. 33st a czujnik pokazuje 33.9st i nie reaguje, bo zareaguje wtedy jak będzie 22.9st) , wg mnie przydałoby się 0.5st, jest 0 ale to już za bardzo będzie mieszać tym zaworem
![]() dodane 2020-12-04 12:17Ps. Ale to nie apteka i tak dokładnie nie da się tego ustawić ![]() |
|||
|
||||
marco755
![]() |
Tu nie chodzi o aptekę , tylko o wyznaczenie kierunku czy kolejne kroki , dzisiaj już nie będę z tym się nabrał , jadę po pracy . Robimy restart , nie patrzymy co jest po ustawiane teraz . Akurat z krzywą grzania wiem o co chodzi .
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||